Constructorul Concefa se intoarce la nivelul de afaceri de dinainte de criza

Autor: Adrian Cojocar 11.02.2010

Firma de constructii Concefa Sibiu (COFI), controlata de Cercel Horatiu, estimeaza ca va depasi anul acesta nivelul afacerilor atins in 2008, de 140 mil. lei (34 mil. euro), ceea ce inseamna un avans de circa 54% fata de cel estimat pe anul 2009, care se ridica la 22-23 mil. euro.



Desi firma s-ar putea intoarce anul acesta la afacerile din 2008, capitalizarea companiei este departe de nivelul maxim atins in vara anului 2007, de circa 75 de milioane de euro, in prezent valoarea de piata a companiei cifrandu-se la 14,2 milioane de euro.

"Am avut un sfarsit de an foarte bun. Mai mult decat atat ne asteptam la o crestere semnificativa in acest an. Avem foarte mult de lucru pe 2010 in principal ca urmare a celor doua contracte pe care le-am incheiat anul trecut, cel cu INR si alte doua poduri, cel de la Curtea Seaca, contract in valoare de 13,2 mil. euro si mai avem un pod de 2,2 mil. euro cu fonduri ISPA", a declarat Horatiu Cercel, proprietarul si directorul general al Concefa Sibiu.

Firma de constructii din Sibiu a semnat anul trecut un contract in valoare de 50 mil. euro cu dezvoltatorul INR Management Real Estate pentru realizarea unor lucrari de constructii din cadrul complexului de lux Silver Mountain. Firma INR Management este controlata de omul de afaceri Dan Fischer, care dezvolta in Poiana Brasov un proiect in valoare de 350 de milioane de euro.

Concefa a demarat la finele anului trecut lucrarile la prima parte a proiectului, in valoare de 20 mil. euro, insa spune ca pe parcurs s-au adus foarte multe imbunatatiri arhitecturale si lucrarile au fost intarziate, astfel ca practic grosul lucrarilor se va realiza anul acesta.

Atat lucrarile aferente primei parti din proiectul Silver Mountain, cat si cele pentru constructia podului feroviar de la Curtea Seaca au o durata de circa doi ani de la inceperea lucrarilor.

Totodata, firma se pregateste anul acesta sa realizeze noi angajari pentru a face fata volumului de lucrari din acest an, in prezent firma dispunand de circa 700 de salariati.

"In rest ne-am restructurat un pic mai bine activitatile, am infiintat un compartiment de gestiune imobiliara pentru a avea un marketing organizat, care sa se ocupe de dezvoltarea si gestionarea partii de real estate, optimizarea la nivelul activelor, pentru ca noi aveam pana acum multe spatii care nu au fost valorificate in sensul inchirierii acestora si optimizarii spatiilor de productie", a precizat Horatiu Cercel.

Omul de afaceri spune ca firmele din constructii vor avea parte de o perioada grea a anului si va trebui sa se se restructureze pentru a rezista pe piata. "Primavara si vara anului 2010 va fi ca o secera pentru companiile din constructii, un fel de selectie naturala. Cei cu probleme se vor inchide, iar ceilalti se vor repozitiona si se va trece la o specializare, se vor desfinta subunitatile neprofitabile, pentru ca pana acum toata lumea facea de toate", spune Cercel.

El a precizat ca bancile au fost mai intelegatoare decat se astepta si au permis mecanisme de reesalonare si amanare a creditelor.

Concefa a vandut la finele anului trecut mai multe imobile cu 5 milioane de euro, apartinand firmei Bravcof Brasov, cu care mai apoi a fuzionat, imobile care au fost achizitionate cu destinatia expresa de a fi vandute.

Concefa Sibiu a inregistrat in primele noua luni din 2009 o cifra de afaceri de 45 de milioane de lei (10,7 milioane de euro), cu 39,4% mai mici decat in primele trei trimestre aferente anului precedent. In aceeasi perioada, profitul companiei s-a redus cu 62%, la 396.500 de lei (93.700 de euro).

Conducerea companiei spune ca in ultimii ani a incercat sa reduca expunerea pe care o avea pe sectorul de stat, astfel ca in acest moment 30-40% din contracte vin de la clienti bugetari, o pondere similara sunt contractate de la parteneri privati, restul fiind reprezentata de vanzari de apartamente proprii.

In ultimele saptamani, Horatiu Cercel a achizitionat prin intermediul pietei RASDAQ circa 610.000 de actiuni Concefa in schimbul sumei de aproape 180.000 de lei (43.000 de euro).

Concefa Sibiu este detinuta in proportie de circa 65,5% de Horatiu Cercel, restul actionarilor detinand participatii nesemnificative.