Bobby Paunescu a cumparat Evenimentul Zilei si Capital, tranzactie estimata intre 4 si 8 mil. euro

Autor: Adriana Rosoga 12.02.2010

Evenimentul Zilei si Capital, unele dintre cele mai cunoscute branduri din presa locala care erau parte din trustului Ringier, au fost cumparate de omul de afaceri Bobby Paunescu (foto), fiul cel mai mic a unuia din cei mai puternici oameni de afaceri de acum 15 ani, George Constantin Paunescu. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa surse din piata au estimat-o intre 4 si 8 mil. euro.

Afacerile celor doua publicatii au scazut treptat in ultimii ani, rezultatul final reflectand pierderi. Conform estimarilor, cotidianul Evenimentul Zilei a rulat afaceri intre 4 si 5 mil. euro in 2009, in timp ce saptamanalul Capital a avut un business de 1,5-2 mil. euro. In 2007, veniturile celor doua publicatii au fost aproape duble, iar rezultatul final era pozitiv.

In urma tranzactiei, cele doua publicatii au fost transferate catre o companie nou infiintata, Editura Evenimentul si Capital, al carei actionar majoritar este Bobby Paunescu, cel care detine grupul de presa din care fac parte B1TV, VOX News si ziarul local Gazeta de Sud. In 2008, conform datelor Ministerului de Finante, postul B1TV a inregistrat o cifra de afaceri de 3,2 mil. euro si pierderi de 1,9 mil. euro. "Prin vanzarea celor doua titluri, Ringier Romania isi eficientizeaza portofoliul si, potrivit strategiei, isi poate canaliza resursele de care dispune in vederea digitalizarii brandurilor sale (cu accent pe marcile notorii Libertatea si Unica), dar si in vederea dezvoltarii segmentului online in general. (...) In segmentul revistelor, ajustarea portofoliului consta in sistarea aparitiei revistei DIVA, fapt datorat lipsei de perspective economice pentru acest titlu", spun reprezentantii Ringier. Tranzactia include toate activitatile brandurilor Evenimentul zilei si Capital, extensiile de brand ale acestora, precum si echipele editoriale, care vor fi transferate catre Editura Evenimentul si Capital.

Directorul general al Editurii Evenimentul si Capital este Claudiu Serban, care pana in prezent a ocupat functia de director general adjunct al Ringier Romania.

Ringier Romania, care mai detine tabloidul Libertatea, revistele Tv Mania, Unica, Bolero, Bravo, Lumea femeilor, a raportat in 2008 afaceri de 171 mil. lei (46 mil. euro), in scadere cu 27% fata de 2007, 67% fiind contributia ziarelor si 16% segmentul revistelor.