Bruynseels, BCR: Are Romania un plan pe 20 de ani cu obiective mari sustinute de politicieni?

Autor: Voican Razvan 11.02.2010

Pentru ca Romania sa revina la o crestere economica rapida este nevoie de consens politic asupra obiectivelor majore ale tarii, afirma Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR.

"Care este planul strategic al Romaniei? Exista unul impartasit de partidele politice? Este nevoie de un plan pe 20 de ani, care sa se bazeze si pe bugete multianuale care sa prevada alocari pentru proiectele de infrastructura. In privinta adoptarii euro, cred ca problema nu este calendarul de aderare, ci chiar angajamentul pentru acest obiectiv", spune seful celei mai mari banci de pe piata.

Bancherul care are in administrare credite pentru companii de peste 5,5 miliarde de euro, considera ca industria Romaniei nu este suficient de matura si nu poate sustine economia intr-o perioada de criza, iar aceasta se vede in performanta tarii in ultimele 12-18 luni.

In opinia sa, Romania inca are o economie inchisa luand in considerare ponderea exporturilor de numai circa 30% din PIB, fata de 70% in cazul Cehiei. "Va trebui sa fie mult mai deschisa pentru a profita de pozitia de membru in UE."

Cat priveste dilema gasirii unei solutii pentru cresterea veniturilor la buget, Bruynseels crede ca nu este nevoie sa creasca TVA, ci statul trebuie sa ia masuri pentru diminuarea economiei gri. "In Romania se profita de neaplicarea legislatiei fiscale, iar cei care platesc taxe practic ii subventioneaza pe cei care fac evaziune. Pe partea de cheltuieli, problema nu tine doar de reducerea numarului de angajati din sectorul bugetar, ci trebuie crescuta eficienta cheltuirii banilor publici."

Britanic de origine, cu experienta in grupul Barclays, seful BCR sustine ca marimea sectorului public raportata la dimensiunea economiei trebuie ajustata. El se intreaba de ce inca se afla in proprietatea statului CEC Bank sau companii mari din sectorul energetic, atat timp statul nu are bani pentru a face investitiile necesare. Pe de alta parte, nu intra in discutia privind esecul managementului privat in multe grupuri financiare si industriale din Vest.

BCR, cea mai mare banca din Romania, a fost privatizata in 2005 cu austriecii de la Erste Bank, tranzactia fiind finalizata in toamna lui 2006 pentru suma record de 3,75 mld. euro. "S-a spus ca Erste a platit foarte mult pe BCR, dar in urmatorii 10 ani se va vedea ca de fapt a fost un chilipir avand in vedere potentialul bancii", afirma Bruynseels.

In privinta proiectelor de investitii in infrastructura atat de necesare in Romania, el remarca o reticenta a autoritatilor pentru parteneriate public-private (PPP).

"Mi se pare ca exista o reticenta fata de aranjamentele de tip PPP, cu toate ca este evident ca niciodata nu se vor putea face investitiile necesare doar cu bani de la buget. Si nu este vorba doar despre sosele, ci si despre alimentare cu apa sau canalizare. Incercam si noi sa convingem Guvernul sa accepte astfel de variante."

In acelasi timp, bancherul crede ca ar trebui ca Executivul sa stabileasca o agenda clara cu industriile care vor fi sustinute de stat in Romania si care nu, asa cum se intampla si in tari dezvoltate.

"Sunt alegeri greu de facut, este nevoie de decizie politica, dar si economica. Cred ca trebuie sustinute in primul rand companiile cu potential de export."

Cat priveste adoptarea euro, Bruynseels spune ca economia este oricum "euroizata", iar intarirea leului va eroda avantajul competitiv dat de costul redus al fortei de munca, asa ca ar fi de preferat trecerea mai rapida la moneda unica. Pe de alta parte, el crede ca rigoarea UE privind respectarea criteriilor de la Maastricht va creste, nefiind de asteptat vreo relaxare.