Altex: Auzim discursuri optimiste, dar totul e inghetat. Ce parere aveti?

Autor: Alexandru Anghel 11.02.2010

Dan Ostahie, proprietarul retailerului electroIT Altex, cu afaceri in scadere cu 50%, la 180 de milioane de euro in 2009, a declarat ca a solicitat amanarea platii cu sase luni a TVA aferente lunii decembrie, in valoare de 9 milioane de lei (aproximativ 2,2 mil. euro), adresand o cerere catre autoritatea fiscala.

Altex este printre primele companii care au solicitat amanarea platii TVA dupa introducerea acestei posibilitati printr-o ordonanta de urgenta la finalul anului trecut.

"In afara de TVA, compania nu mai are datorii neplatite. Conditiile care au fost exagerat de neprielnice din ianuarie si ceilalti factori au dus la un volum de vanzari neasteptat. TVA-ul vrem sa il platim in vara, cand cash-flowul se va imbunatati", a spus Ostahie. Reprezentantii Altex au declarat ca in prezent mai exista dobanzi de plata in valoare de 1,7 mil. lei, ce vor fi achitate in perioada urmatoare. Altex estimeaza pentru anul in curs un plan de afaceri similar cu cel din 2009, concentrat pe reducerea cheltuielilor si pe restructurarea financiara. Referitor la intreaga piata electroIT in 2010, Altex estimeaza ca vanzarile nu vor trece de 800 de milioane de euro, pragul de 1 mld. euro urmand sa fie atins iar peste 2 ani.

"Am ascultat discursurile optimiste ale guvernatorului BNR si ale analistilor, dar conditiile macroeconomice nu permit o revenire. Somajul este in crestere, creditarea este inghetata, iar tinta de inflatie este ambitioasa si va afecta si consumul si exporturile, care ar trebui stimulate", a declarat Ostahie. El a adaugat ca dobanda de referinta, de 7%, are un nivel prohibitiv, iar un nivel optim ar fi de 5%.