Grecii sunt foc si para: Suntem doar niste cobai pentru Uniunea Europeana

Autor: Cristina Rosca 15.02.2010

Oficialii guvernului de la Atena au lansat un atac surprinzator la adresa partenerilor sai din Uniunea Europeana, pe care i-a acuzat ca au creat o criza pe plan psihologic care poate alimenta un colaps pe plan real, scrie Financial Times. Acuzatiile au survenit la doar o zi dupa ce statele europene au promis ca vor sustine tara mediteraneeana afectata de o criza guvernamentala.

George Papandreou, primul-ministru grec, a declarat ca in timpul primului test important pentru zona euro, Grecia a devenit "un animal de laborator in cadrul bataliei dintre Europa si pietele financiare".

In timpul unei declaratii televizate catre cabinetul sau, Papandreou i-a criticat pe membrii UE pentru ca au trimis "mesaje diferite referitoare la situatia din tara noastra, mesaje care au creat o psihologie a unui colaps sumbru care ar putea deveni iminent tocmai din cauza acestei psihologii".

Papandreou a invinovatit Comisia Europeana pentru ca nu a reusit sa demaste neregulile fostului guvern conservator, care a fost acuzat de UE ca a falsificat datele statistice.

"Aceasta situatie a subminat responsabilitatea institutiilor europene fata de pietele internationale", a spus el.

Reactia sa ii va infuria probabil pe liderii europeni de al caror ajutor Papandreou are nevoie. Ajutorul de la celelalte state membre ale zonei euro va veni doar dupa ce Grecia va demonstra ca planul sau de austeritate este sustenabil.

Germania insista ca Atena sa fie cea care suporta responsabilitatea initiala in vederea restaurarii increderii investitorilor in Grecia. Cancelarul german Angela Merkel s-a mentinut ferma pe pozitii in fata incercarilor Frantei de a se crea un plan de salvare explicit, o solutie ce a fost creionata la summitul liderilor Uniunii Europene ce a avut loc joi la Bruxelles.

Oficiali de la Paris au spus ca Merkel a insistat mult ca Grecia sa faca unele eforturi suplimentare in directia reducerii deficitului bugetar, astfel incat a fost aproape de a se zadarnici incheierea unui acord la summit.

Potrivit unor surse de la Atena, cancelarul german a cerut majorarea TVA cu 1%, aceasta fiind o masura adiacenta celei de reducere a cheltuielilor. Pozitia ferma a lui Merkel se bucura de sustinere politica si publica in Germania.

Oficialii guvernamentali spun ca au fost, de asemenea, constransi de regulile Curtii Constitutionale, care impun aderarea stricta la criteriile de stabilitate fiscala si monetara din zona euro.

Membri atat ai guvernului, cat si ai partidelor aflate in opozitie in Germania au declarat ca parlamentul nu va sustine crearea unui program de ajutorare pentru Grecia daca nu exista dovezi clare care sa indice ca statul va adopta masuri drastice pentru reducerea cheltuielilor.

Euro scade de cinci saptamani

Euro s-a depreciat pentru a cincea saptamana consecutiv in raport cu dolarul american pe fondul temerilor ca eforturile Uniunii Europene in directia evitarii unui faliment national al Greciei vor avea efecte adverse asupra uniunii monetare, scrie Bloomberg.

Euro a atins la sfarsitul saptamanii trecute un nivel minim record pentru ultimele opt luni in raport cu moneda americana, in conditiile in care investitorii asteapta sa vada rezultatele unei intalniri a ministrilor de finante ce urmeaza a avea loc in perioada 15-16 februarie. Investitorii asteapta ca dupa aceasta intalnire sa primeasca mai multe detalii cu privire la salvarea Greciei din criza.

Euro a pierdut saptamana trecuta 0,3%, pana la un curs de schimb de 1,3632 dolari pentru un euro, fata de 1,3678 dolari pentru o moneda europeana pe 5 februarie. Aceasta a fost cea de-a cincea saptamana de declin, cea mai lunga perioada din ultimul an.

"Este un proces extrem de volatil", a spus Ron Leven, strateg monetar la Morgan Stanley in New York. "Indiferent de modul in care se va solutiona aceasta situatie, se va putea observa o inasprire a regulilor ce guverneaza sistemul fiscal, o mentinere a starii anemice a economiei si o Banca Centrala Europeana care va intarzia majorarea ratelor. Ne asteptam ca euro sa piarda teren." Cristina Rosca