Statul a secat anul trecut piata bancara de 29 miliarde de lei. Cum sa mai dea bancherii credite? Cum comentati?

Autor: Ciprian Botea 14.02.2010

2009 a fost anul creditului guvernamental pe piata bancara, soldul imprumuturilor urcand de 2,5 ori in decurs de douasprezece luni, pana la 46,8 mld. lei (11 mld. euro), in timp ce volumul total al imprumuturilor acordate populatiei si companiilor a stagnat la circa 200 mld. lei (47 mld. euro), arata datele BNR.

Soldul creditului pentru stat a crescut cu 29,6 mld. lei, adica echivalentul a 7 mld. euro, dar o mare parte a finantarilor au fost pe termen scurt si rostogolite de mai multe ori. Creditarea masiva a statului s-a facut si cu concursul Bancii Nationale, care a imprumutat bancherii pentru ca acestea sa poata cumpara titluri de stat. Bancherii spun ca au preferat sa finanteze statul, care a trebuit sa acopere deficitul bugetar de 7,3% din PIB, pentru ca cererea solvabila de credite din partea populatiei si companiilor a scazut drastic, iar riscul asociat creditarii mediului privat a crescut foarte mult pentru ca restantele la credite s-au triplat. In acelasi timp, siguranta mai mare a plasamentelor la stat comparativ cu creditarea mediului privat a fost completata de randamentele mari obtinute din titluri de stat. Randamentul mediu la obligatiunile guvernamentale s-a situat in jurul a 10% pe an in 2009.

"Bancile au dovedit un apetit ridicat pentru titlurile de stat, avand in vedere gradul mare de incertitudine legat de creditarea sectorului privat, lipsa de proiecte eligibile care sa fie finantate si randamentele ridicate ale obligatiunilor guvernamentale. De fapt, bancile au fost principala sursa de finantare a deficitului bugetar in 2009", noteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, intr-un raport al bancii. Creditul acordat companiilor a crescut cu doar 1,8% in decembrie fata de aceeasi luna din 2008, pana la 96,2 mld. lei (22,8 mld. euro), dupa cresteri de doua cifre in anii precedenti.

Vanzarile in scadere ale companiilor si incertitudinile privind evolutia economiei au scazut capacitatea acestora de a dezvolta proiecte de afaceri viabile pe baza carora sa solicite finantare. Pe partea de populatie scaderea venitului disponibil si cresterea ratei somajului de la 4,4% in decembrie 2008 la 7,8% la sfarsitul anului trecut au dus la stagnarea soldului imprumuturilor la 100 mil. lei.

Analistii spun, totusi, ca orientarea resurselor bancilor catre stat in detrimentul mediului privat nu este neaparat un lucru rau. "Expansiunea creditului guvernamental are un impact pozitiv asupra economiei in conditiile in care creste lichiditatea de pe piata prin intermediul cheltuielilor publice", se arata in raportul Raiffeisen.