Primul targ imobiliar al anului: Aceeasi oferta de locuinte ca acum doi ani. Cumparatorii asteapta „Prima casa 2”

Autor: Cristi Moga 14.02.2010

Circa o suta de vizitatori erau ieri la pranz la standurile primului targ de locuinte organizat anul acesta in Bucuresti, Domus Expo Imobiliare, eveniment la care dezvoltatorii au venit insa cu aceeasi oferta de locuinte, cu preturi cu pana la 50% mai reduse decat in urma cu doi ani si cu circa 5% mai mici comparativ cu finalul anului trecut.

Probabila marire a plafonului de garantare a creditelor prin programul "Prima casa" a trezit curiozitatea bucurestenilor, dar pana la demararea noului regulament al programului, potentialii cumparatori stau in expectativa.

"Preturile par sa fie in scadere. De doi ani le urmaresc. Cunosc aceste proiecte de cand se ridicau, iar fata de acea perioada pot spune ca diferentele de pret sunt mari. Asteptam normele la «Prima casa» si, cu putina inspiratie, sper sa facem o alegere buna, desi nu ne-am hotarat inca asupra vreunui proiect. Din cate stiu, pe piata este un fond de peste 10.000 de locuinte libere, iar lumea nu se inghesuie, astfel ca este posibil sa mai fie scaderi, dar nu mai mari de 5-10%. Cu toate acestea, suntem constienti ca nu o sa ne dea nimeni locuintele gratis", spune Ionut S., 32 de ani, care lucreaza in domeniul IT&C si a fost duminica la targ.

Cea mai mare parte a proiectelor expuse in cadrul targului sunt incepute de mai bine de doi-trei ani, printre acestea numarandu-se Confort City, Vitan Residence, Greenfield, Green City sau Ten Blocks.

Aceste proiecte sunt, in general, la marginea Capitalei, motiv pentru care unii vizitatori ar putea opta catre locuinte in blocuri vechi, situate mai bine si cu preturi mai mici.

"Targul imi pare foarte mic, sunt putini expozanti. Preturile sunt mari in continuare si am gasit un ansamblu in care sunt chiar mai mari decat in toamna anului trecut. Probabil au facut acest lucru pentru ca au finalizat constructia, dar nu ma mai intereseaza acum acel proiect. Cred ca ne vom orienta pana la urma spre un apartament vechi", spune Ionut M., un contabil de 28 de ani prezent la targ alaturi de sotie. Reprezentantii proiectului Pipera City Lights, despre care vizitatorul spunea ca a crescut preturile, spun insa ca acestea au ramas la nivelurile de anul trecut, circa 860 - 900 de euro/metrul patrat, iar compania chiar a facut o serie de discount-uri in aceasta perioada.

In cadrul proiectelor expuse mai sunt disponibile circa 2.000 de locuinte, la preturi in jurul valorii de 800 - 1.000 de euro/metrul patrat, plus TVA. De aproape doi ani insa nu au mai fost incepute proiecte noi in zone semicentrale, cu acces la metrou sau la alte mijloace de transport in comun.

"Majoritatea expozantilor vand in continuare machete, cam tot targul imi pare iluzoriu, iar preturile sunt apropiate de 2009. Nu am gasit nimic atractiv. Proiectele sunt in general foarte retrase, in zone fara utilitati. Am fi dispusi sa luam un credit de 40.000 - 45.000 de euro pentru o garsoniera sau un apartament cu doua camere, dar ramane sa mai studiem pe internet", a declarat si Marius Z., care lucreaza in comert.

ARACO: "Prima casa" pentru locuintele noi va atrage 60% din muncitorii din constructii

Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) si CONPIROM afirma ca partea a doua a programului "Prima casa" va implica circa 200.000 de angajati din industria constructiilor, circa 60% din totalul fortei de munca de pe aceasta piata. "Prin relansarea programului "Prima casa" pentru locuinte noi, ar fi angrenati peste 200.000 de oameni din domeniul constructiilor si sectoarelor anexe (proiectare, producatorii de balast, BCA, vopsele, usi etc.). Dimpotriva, in cazul in care "Prima casa" permite din nou achizitionarea de locuinte deja construite, programul ii salveaza pe developerii si pe intermediarii din domeniul imobiliar, multi din afara tarii si care isi repatriaza profitul fara niciun avantaj pentru Romania, in timp ce circa 80.000 de muncitori din constructii si domeniile conexe ar putea ajunge someri", sustin reprezentantii ARACO si CONPIROM. Acestia solicita Guvernului un plafon de garantare pentru "Prima casa" de un miliard de euro, in loc de 700 mil. euro cat a fost propus de executiv, si propun constructia de locuinte sociale printr-un program guvernamental care sa includa TVA zero si incheierea de parteneriate public-private. Catalin Lupoaie