Pierdere record de 5,9 mil. euro la Banca Carpatica in T4 din cauza provizioanelor

Autor: Roxana Daniela Pricop 14.02.2010

Banca Comerciala Carpatica (BCC) a incheiat anul 2009 cu pierderi nete de 19,36 mil.lei (4,5 mil. euro), ca urmare a constituirii de provizioane. Analistii cred ca conducerea bancii isi ia masuri de precautie.



"Anul 2009 a fost un an dificil si complicat, insa in mare parte ce a fost mai greu a trecut. Pierderile inregistrate anul trecut au fost cauzate de provizioanele pe care le-am constituit in ultimul trimestru al anului. Profitul operational al bancii a fost unul bun in 2009, respectiv de peste 19 mil. lei, in conditiile unui cost al riscului de credit de peste 37 mil. lei", a declarat Nicolae Surdu, directorul general al bancii. El a fost numit la conducerea bancii in octombrie 2009, inlocuindu-l pe Nicolae Hoanta si avand misiunea de a reorganiza institutia de credit.

Carpatica, controlata in proportie de peste 36% de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, a raportat in 2009 pierderi nete de 19,36 milioane de lei (4,5 milioane de euro), mult sub profitul de aproape 802.000 lei raportat in anul precedent, potrivit rezultatelor preliminare. Mare parte din pierderile inregistrate in 2009 au fost cauzate de rezultatele raportate in ultimul trimestru al anului, avand in vedere ca primele noua luni au fost incheiate cu un castig de 5,8 milioane de lei.

Anul trecut, veniturile au inregistrat o crestere de 5%, pana la de 603,48 milioane lei. Activele Carpatica au crescut fata de 2008 cu 55,89%, atingand 3,56 miliarde lei la finele anului trecut. Indicatorul de solvabilitate a bancii a fost de 12,67% la finele anului trecut, iar raportul credite/depozite a fost de 0,6.

Numarul de clienti a crescut cu 9%, pana la aproximativ 440.000 de clienti.

"Cred ca investitorii de pe Bursa au anticipat rezultatele mai putin bune ale bancii pentru ca pretul actiunilor a scazut. Pe termen scurt, piata ar putea penaliza aceste rezultate, insa pe termen mediu si lung cred ca banca isi va reveni si va inregistra rezultate favorabile", a fost de parere Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest.

De la inceputul anului si pana in prezent, actiunile BCC s-au ieftinit cu 5%, in conditiile in care actiunile celorlalte doua banci listate, respectiv ale BRD au crescut cu 11,36%, iar cele ale Bancii Transilvania (TLV) au pierdut aproape 6%.

Isac argumenteaza ca "decizia conducerii Carpatica de a constitui provizioane este normala in contextul actual. In plus, se urmareste curatarea unui bilant de credite mai putin performante pe care noua conducere nu vrea sa si-l asume".

Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest, afirma ca "riscul de nerambursare a creditelor nu a atins inca cel mai inalt nivel, ci il va atinge pe parcursul acestui an. Intrarea rezultatelor Carpatica pe un teritoriu negativ nu este o problema, pentru ca conducerea bancii ia masuri si strange resurse pentru a trece cu bine peste aceasta perioada dificila pentru intreg sistemul bancar".

Pe 13 martie, actionarii Carpatica au fost convocati in cadrul Adunarii Generale pentru a aproba majorarea capitalului de 103,4 mil. lei (25 mil. euro) prin aport de numerar pana la 331,5 mil. lei (80,4 mil. euro). Daca va fi aprobata, aceasta va fi cea mai mare majorare de capital din istoria bancii, avand in vedere ca majorarile de capital prin aport de numerar realizate pana in prezent nu depasesc cumulat 80 mil. lei. Principalul actionar, omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza direct 36,45% din capitalul bancii si inca 4,5% prin intermediul a trei firme, va trebui sa contribuie cu circa 10 milioane de euro la majorare. "Majorarea de capital va fi benefica si va sprijini mersul inainte al banci", a continuat directorul general al Carpatica.

Chiar daca este cea mai mare majorare de capital din istoria bancii, analistii sunt de parere ca "actionarii care sunt inca de la infiintare alaturi de banca vor veni in sprijinul bancii si vor subscrie in cadrul majorarii de capital".

Actiunile Carpatica au incheiat ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii trecute in scadere cu 0,52%, pana la un pret de 0,095 lei/titlu, raportand o capitalizare bursiera de 216,67 milioane de lei (52,5 milioane de euro). Principalul indice bursier, BET, a incheiat sedinta de vineri in apreciere cu 0,24%.