Economia continua sa patineze in groapa recesiunii. In loc de V avem W. Cum comentati? Mai rezistati?

Autor: Claudia Medrega 14.02.2010

Toata lumea astepta o revenire a economiei trimestru la trimestrul anterior, dar scaderea s-a accentuat de la -0,6% la -1,5% T4 '09 fata de T3 '09.



PIB-ul a coborat in 2009 cu 7,2%, marcand o intoarcere la 180 de grade fata de 2008, cand economia a atins un punct de maxim. Dupa surpriza din trimestrul al treilea, cand economia a dat semne de revenire, majoritatea analistilor si-au imbunatatit previziunile privind situatia din ultima parte a anului, vazand Romania ca si iesita din recesiune.

Insa, in ciuda asteptarilor optimiste, economia s-a contractat cu 1,5% in ultimul trimestru fata de T3, ritmul de scadere fiind accelerat comparativ cu cel din T3, de 0,6%, in raport cu T2. Scaderea din trimestrul patru a fost de 6,6% fata de aceeasi perioada din 2008.

Daca cifrele privind evolutia economiei din trimestrul al treilea erau caracterizate de analisti ca fiind "o veste buna" , "cea mai mare surpriza" sau "o raza de lumina in aceste vremuri intunecate", acum parerile specialistilor privind PIB-ul din ultimul trimestru converg spre aprecierea "o surpriza negativa".

"Datele pot fi considerate o surpriza negativa din perspectiva dimensiunii contrac tiei economice calculata fata de trimestrul anterior. (...)Probabil ca exporturile puternice si variatia stocurilor au ajutat intr-o anumita masura cresterea economica din octombrie - decembrie 2009. Pe de alta parte, consumul gospodariilor populatiei si cel guvernamental au ramas slabe ca urmare a deteriorarii conditiilor de pe piata muncii si a constrangerilor referitoare la cheltuielile publice din cadrul acordului cu FMI si Comisia Europeana", explica Eugen Sinca, analist BCR. Sfarsitul de an a fost caracterizat prin instabilitate politica, lipsa guvernului ducand la amanarea aprobarii bugetului pentru 2010 si la tergiversarea reformelor structurale, ceea ce a determinat si intarzierea primirii urmatoarelor transe de la FMI si CE.

Impactul s-a vazut si la nivelul investitorilor straini. Investitiile straine directe au scazut anul trecut la 4,9 mld. euro, jumatate din valoarea inregistrata in 2008. Iar datoria externa a Romaniei a crescut anul trecut cu 8,7%, la 78,6 mld. euro. Desi marile economii au iesit deja din recesiune, unele chiar de la jumatatea anului trecut, pentru Romania intrarea in teritoriu pozitiv se intrevede pentru acest an, cu o intarziere de doua sau trei trimestre.

Majoritatea analistilor estimeaza pentru acest an o crestere economica de 1-2%, sperantele revenirii fiind legate de industrie si exporturi. In ceea ce priveste revenirea consumului populatiei si, implicit, a comertului nu exista semnale incurajatoare. Relansarea economica ramane fragila din cauza cresterii somajului, diminuarii fluxurilor de capital si a necesitatii ajustarilor fiscale.