Exclusiv online - Vedeti ce ati ratat la Carnavalul din Venetia. GALERIE FOTO

Autor: Mirabela Tiron 15.02.2010

Carnavalul de la Venetia, unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din lume, la care vin anual cateva zeci de mii de turisti, a adoptat anul acesta strategia de criza, prin care micii producatori de suveniruri au oferit reduceri de pana la 50% in magazine, hotelierii au taiat din tarifele la cazare iar proprietarii de restaurante au introdus meniuri la reducere.

"Este prima data cand am redus pretul accesoriilor din sticla de murano, al mastilor si obiectelor decorative cu 50% pe toata perioada Carnavalului si nu numai", spune Filippo, proprietarul unui mic magazin de suveniruri din Venetia, care a acoperit tot peretele magazinului cu un un afis pentru promovarea reducerii oferite. Astfel, pretul unei masti orginale venetiene costa 20 de euro fata de 40 de euro iar un set de accesorii din murano (cercei si pandantiv) se vindea cu doar 6 euro fata de 12 euro initial.

Carnavalul de la Venetia, ce dateaza oficial din 1.268, cand se mentiona intr-un document folosirea mastilor si a costumelor de parada facute manual, se desfasoara in perioada dinaintea postului Pastelui. Aceasta manifestare emblematica a inceput anul acesta pe 6 februarie si se va incheia pe 16 februarie.

Desi preturile au fost mai accesibile anul acesta, dupa cum sustine un ghid din Venetia, numarul turistilor care au venit la carnaval a fost in scadere.

"Am avut doua-trei grupuri pe zi, fata de anul trecut cand aveam mai multe. In Venetia sunt aproape 200 de ghizi, iar pretul cerut unui grup variaza intre 100 si 200 de euro", explica Rafael.

De la 250 de euro pe noapte la 160 de euro la un hotel de trei stele

Si hotelurile din Venetia au taiat din pretul de cazare. Spre exemplu la hotelul de trei stele Belle Epoque din Venetia, pretul unei camere duble pe noapte era de 160 de euro, redus de la 250 de euro, potrivit reprezentantului de la receptia hotelului. Cu toate acestea, hotelurile de trei stele sunt mai scumpe decat unitatile de cinci stele din Bucuresti, care practica tarife medii de 120-140 de euro pe noapte. "Nu mai avem camere libere pana luni inclusiv. Preturile hotelului se schimba in functie de perioada si de evenimentele care se desfasoara in Venetia", a spus receptionerul hotelului Belle Epoque din Venetia.

Si in restaurantele din Venetia se gaseau reduceri la diferitele feluri de mancare.

Spre exemplu, o portie de spaghete cu fructe de mare era 13 euro, fata de 16 euro pretul inainte de reducere, o sticla cu apa plata la jumatate de litru costa intre 1,2 si 2 euro in functie de magazin iar o pizza ajungea la 10 euro.

"Am venit la Venetia pentru doua zile cu prietena mea pentru a sarbatori Valentine's Day. Impreuna am dat 368 de euro pe cazarea la un hotel de trei stele iar transportul in jur de 200 si ceva de euro cu low-cost", a spus Cristian, 23 de ani, care lucreaza la o companie imobiliara din Bucuresti.

Ce poti vizita in Venetia?

Orasul este plin de palate, biserici, muzee, poduri, un fel de dantelarie de piatra care iti atrage atentia fie ca mergi pe jos, fie ca te plimbi cu vaporetto pe canale.

Piata San Marco reprezinta simbolul Venetiei, prin atractii turistice ca Palatul Dogilor si Bazilica San Marco (Sfantului Marcu). Venetia mai este cunoscuta si sub numele de Republica Sfantului Marcu (patronul orasului) sau Republica Leului, avand in vedere ca in iconografie sfantul Marcu are alaturi un leu.

Un alt punct de atractie al orasului este Podul Rialto, cel mai vechi pod de peste Marele Canal (Canal Grande), zona in care se gasesc foarte multe magazine de bijuterii, suveniruri si haine.

In apropiere de Venetia sunt insulele Murano , in care se gasesc producatorii de sticla de murano,Burano, care se remarca prin case viu colorate si broderiile produse, Torcello, una dintre cele mai mici insule lagunare si Lido di Venezia. Pretul unei calatorii cu vaporetto din Venetia catre Murano este de 6,5 euro, in timp ce un abonament pentru 12 ore la vaporetto costa 16 euro.

Venetia si intreaga laguna au fost declarate in 1979 patrimoniu al umanitatii de catre UNESCO.