PLANETA ARTE/ O sculptura de Giacometti a fost vanduta cu echivalentul a jumatate din bugetul Ministerului Culturii din Romania pe 2010

Autor: Daniel Nicolescu 15.02.2010
...Adica 74,2 milioane de euro!!!
Lovitura a fost data de casa de licitatii Sotheby's, la Londra. Atmosfera, dupa cum relateaza The Guardian, inainte de prima strigare a auctioneer-ului, Henry Wyndham, era agitata si se faceau deja licitari anticipative. Piesa, "Om in mers I" (foto 1), a fost adjudecata dupa 18 minute "de lupta furioasa intre cel putin zece cumparatori potentiali". Cel care a castigat batalia, si a carui identitate nu a fost divulgata, a licitat prin telefon.
"Este opera vanduta cu cel mai mare pret la o licitatie publica", a declarat purtatorul de cuvant al casei Sotheby's. Pretul (65 de miloane de lire sterline), de trei ori mai mare decat estimarea superioara (18 milioane de lire sterline), a detronat tablourile lui Picasso, "Baiat cu pipa", vandut cu 104,2 milioane de dolari (58 de milioane de lire sterline), in 2004, la New York, de catre Sotheby's, si "Dora Maar cu pisica", vandut in 2006 cu 95 de milioane de dolari, sau decat "Portretul lui Adele Bloch-Bauer II", al lui Klimt, adjudecat pentru 87,9 milioane de dolari la Christie's, in 2006, la New York.
In Wall Street Journal, un negustor de arta din Monte Carlo a declarat ca aceasta vanzare demonstreaza ca "dupa un an greu, marii cumparatori sunt din nou gata sa-si investeasca banii in arta". In vreme ce preturile de licitatie pentru arta contemporana au scazut cu aproximativ 50%, cele ale operelor clasice sau moderne continua sa sporeasca.
Sculptura, considerata una dintre cele mai importante ale lui Giacometti, depaseste precedentul record al artistului, inregistrat in mai 2008 la New York, la Christie's, pentru "Femeie in picioare II" (27,5 milioane de dolari).
Cele mai importante filme ale anului 2009
Cu trei ani in urma, lantul de cinematografe UGC impreuna cu publicatia Le Figaro lansau o idee care avea sa faca o surprinzatoare cariera: difuzarea, la inceput de an, din Nordul si pana in sudul Frantei si de la Est la Vest, a celor mai bune filme ale anului precedent. Intrarea - la pret de dumping: 3 euro. Anul acesta, initiativa si-a atins deja viteza de croaziera si, de la Paris la Strasbourg si de la Bordeaux la Lyon, mii de cinefili au dat buzna in cele 19 sali ale UGC. E drept, au fost stimulati si de productia cinematografica record a anului trecut si de calitatea generala a filmelor selectate.
Intr-o lume in care cinematografele expun doar peliculele momentului si in care ideile de cinemateca si de nostalgie par sa se fi deteriorat defintiv, un asemenea proiect relanseaza entuziasmul pierdut fata de valorile care nu mai sunt neaparat de ultima ora.
Fara sa fie foarte "oldies", dintre cele 25 de "goldies" intrate in circuitul marilor sali de cinematograf franceze amintim (intr-o ordine intamplatoare): Das Weisse Band (palme d'Or la Cannes), Slumdog Millionaire, Gran Torino-ul lui Eastwood, A l'origine (Xavier Giannoli), Welcome (Philippe Lioret), Un prophete (Jacques Audiard), Away We Go (Sam Mendes), Fish Tank (Andrea Arnold), OSS 117 (Michel Hazanavicius), Good Morning England (Richard Curtis), Very Bad Trip (Todd Phillips), The Curious Case of Benjamin Button (David Fincher) sau gloriosul Inglorius Basterds al lui Tarantino. La urma, dar nu in ultimul rand, Concertul lui Radu Mihaileanu (foto 2). Cum se poate vedea, afisul este nu doar frumos, ci si deosebit de colorat, mergand de la comedii la blockbusters si la filme subtile. Iar autorii peliculelor, desi francezii sunt nombrilisti, au fost selectati de pe toate meridianele. Pe scurt, o idee careia i-ar sedea bine si la noi, unde, afara de thrilleruri si de "avataruri" hollywoodiene brand new pe Imax, nimeni nu se mai inghesuie sa vada nimic.
Chopin sau Lang Lang la pian

Lang Lang este unul dintre cei mai faimosi pianisti ai momentului. Chinezul a devenit si un veritabil fenomen de societate pentru ca, oriunde e nevoie de organizarea unui eveniment cu rasunet mondial si cu participarea unui interpret de musica clasica, hip-hop si el! Are 27 de ani si e primul concertist care vinde esarfe si tenisi printr-un boutique online (a carui adresa se afla pe site-ul www.langlang.com). A participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor olimpice de la Beijing din 2008, precum si, mot, la decernarea Nobelului pentru pace catre Obama. Lansarea internationala a anului Chopin ar fi trecut, probabil, nebagata in seama in luna ianuarie, daca n-ar fi fost si Lang Lang la Varsovia. Si, cum tot se afla pe taramul de bastina al compozitorului, a inceput turnarea peliculei Projekt Chopin, un lung metraj de animatie in 3D, care va amesteca marionete si personaje reale. Filmul are un buget de 5,2 milioane de euro si va fi produs de compania londoneza BreakThru Films (care a primit un Oscar in 2008, pentru cel mai bun film de animatie - Peter and the Woolf). E vorba despre povestea a doi copii care descopera un pian magic capabil sa se transforme in masina dotata cu telescop, o ocazie ideala pentru a intreprinde o calatorie fantastica pe urmele vietii si muzicii lui Chopin.