FOTOISTORIE/ Carol I si Elisabeta traverseaza Dambovita

Autor: Emanuel Badescu 15.02.2010
Putini stiu ca una dintre pasiunile constante ale regelui Carol I a fost excursia. Nascut la izvoarele Dunarii si crescut pe malul Lacului Constanta din Elvetia, in apele caruia a invatat sa inoate, regele a gustat de mic din deliciile Naturii.
Când a venit in tara ce se va numi pe semnatura sa România, prin Constitutia de la 1866, primul lucru facut cu seriozitatea specifica mentalitatii sale a fost sa o cunoasca pe viu, ca sa-i vada frumusetile, sa-i intâlneasca oamenii si sa-i pipaie ranile.
Prima calatorie a facut-o in Moldova si aceasta a durat vreo doua luni, iar impactul politic a fost covârsitor, moldovenii ramânând cu sentimentul ca noul domnitor le-a dat prioritate in inima sa. Nu intâmplator Lascar Catargiu i-a salvat domnia cinci ani mai târziu!
In anii urmatori a vizitat Valahia Mare si Valahia Mica, muntii si mânastirile, cele mai bune fotografii obtinute in aceste calatorii de lucru fiind adunate intr-un album de format mare legat in piele de vitel si inscriptionat cu litere de aur.
Este vorba de celebrul album de fotografii "România", executat de Carol Popp de Szathmari dupa calatoria din anul 1869. Amintind numele acestui maestru al penelului si fotografiei, sunt obligat sa subliniez ca el l-a insotit pe suveran in toate calatoriile lungi prin taraa in dubla postura de calauza si fotograf.
Dupa 1869, anul casatoriei lui Carol I cu Elisabeta de Wied, calatoriile s-au intreprins cu precadere pe Valea Prahovei si in Carpatii Meridionali, mai cu seama in Masivele Bucegi si Fagaras, peisajul lor amintindu-i principesei de peisajul alpin pe care il indragea pentru poezia lui deosebita.
In urma unor astfel de calatorii, Carol I a luat decizia sa cumpere mosiile Sinaia, Poiana Tapului si Azuga, pe una dintre ele având sa construiasca resedinta de vara. Fotografia noastra, executata de Szathmari in 1870, prezinta familia domnitoare trecând un pârâu, in departare distingându-se culmile Carpatilor.

EMANUEL BADESCU (n. 25 august 1952) este bibliotecar in cadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane. Licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti, a colaborat cu peste 1.000 articole la revistele "Formula AS", "Lumea Magazin", "Magazin Istoric" si la "Ziarul de Duminica". A publicat 1 Decembrie 1918 Alba Iulia - Bucureşti si Imnurile nationale la romani. Este şi coautor al volumelor Scurtă istorie a regalităţii in România, Nicolae Ionescu. Bucureştii de altădată, De la Vatican la Ierusalim, Conspiraţia securităţii, Bucurestii in imagini in vremea lui Carol I (volum premiat de Uniunea Scriitorilor).