Germanii cu bani in Elvetia se grabesc sa se autodenunte

Autor: Andreea Neferu 15.02.2010

Sute de germani bogati care isi ascundeau averile in Elvetia au hotarat sa se autodenunte dupa ce autoritatile de la Berlin au anuntat ca detin liste cu numele unor persoane care au bani in conturile bancilor elvetiene.

Speriati ca ar putea plati amenzi usturatoare sau ca ar putea intra chiar la inchisoare, germanii care isi mutasera averile in strainatate prefera acum sasi scoata banii la lumina. Numai in landul Bavaria peste 270 de persoane care sau sustras de la plata obligatiilor fiscale au decis sasi faca publice faptele, potrivit minis te rului de finante din provincia germana, citat de Financial Times Deutschland, scrie AFP.

In acelasi timp, in orasul Hamburg, situat in partea de nord a tarii, numarul evazionistilor care sau autodenuntat in fata autoritatilor a urcat de la 10 la 88 dupa ce guvernul condus de cancelarul german Angela Merkel anunta ca va plati bani grei pentru a intra in posesia identitatii a 1.500 de persoane care nu siau declarat banii din conturile elvetiene. Situatia este similara in multe alte regiuni din Germania, in special in Berlin sau in landurile Hessen si Saxonia de Jos.

Achizitia controversata a unui CD cu informatii despre evazionistii fiscali ar putea aduce fiscului german venituri de 100 mil. euro, unele estimari vehiculand chiar o suma de patru ori mai mare. Cu toate acestea, datele au fost obtinute cu un anumit cost, atat din punct de vedere financiar, cat si diplomatic.

Potrivit ministrului de finante Wolfgang Schauble, Germania a platit 2,5 milioane de euro unui informator anonim pentru un CD cu datele celor 1.500 de evazionisti, insa relatiile cu statul vecin Elvetia sau tensionat dupa ce guvernul de la Berna a catalogat achizitia drept un atac impotriva secretului bancar inscris in codul penal elvetian.

UBS si Credit Suisse, luate in colimator

Cele mai mari banci elvetiene, UBS, Credit Suisse si Banque Cantonale de Zurich, sunt afectate de furtul de date privind evazionistii fiscali germani, care sunt oferite autoritatilor nemtesti, potrivit publicatiei elvetiene Sonntag.

Sase CDuri cu astfel de informatii au fost "scoase" la vanzare.

Un CD cu 1.500 de nume a fost oferit landului Renania de Nord Westfalia, unul cu peste 1.700 de nume landului BadenWurttemberg, un CD cu 360 de nume catre SchleswigHol stein, in timp ce trei discuri au fost oferite provinciei Bavaria.

Printre primii care sau declarat in teresati sa obtina informatii privind fon durile ascunse in conturi din Elvetia se numara bulgarii.

Directorul administratiei fiscale din Bulgaria Krassimir Stefanov a solicitat ministerului german de finante sa ii transmita daca pe CDul cu numele unor posibili evazionisti exista si bulgari.

Mii de clienti germani ai bancilor elvetiene sau deplasat in ultima perioada la Zurich pentru a cere consiliere din partea bancherilor, iar o sursa din cadrul Credit Suisse a declarat ca circa 1.400 de germani detinatori de conturi elvetiene au venit la jumatatea saptamanii trecute pentru asi pune la punct situatia fiscala.

Elvetia contraataca

Elvetienii riposteaza in scandalul da telor si spun ca daca autoritatile de la Berlin vor sa cumpere informatii furate de la bancile elvetiene, atunci conturile elvetiene ale unor oficiali germani, dar si ale altor personalitati va trebui facute publice.

"Avem dea face cu o noua forma de furt bancar. Inainte, trebuia sa te duci la banca si sa furi bani ajutat de o arma. Astazi, o poti face electronic, furand informatii", este de parere avocatul elvetian Pirmin Bischof.

Relatiile dintre Germania si Elvetia au inceput sa se raceasca inca din 2008, cand un angajat al unei banci elvetiene a vandut informatii confidentiale autoritatilor de la Berlin.

Banca elvetiana UBS a mai fost implicata anul trecut intrun scandal de evaziune fiscala, dupa ce Statele Unite au demarat investigatii privind o serie de americani suspectati ca siar fi ascuns fonduri in strainatate.