La ce sunt bune SIF-urile?

Autor: Vlad Nicolaescu 16.02.2010

Discutiile din ultimele saptamani privind pragul de detinere la SIF-uri au adus din nou pe tapet argumentele sefilor acestor institutii financiare privind pericolul ca SIF-urile sa fie preluate de investitori rau-voitori, care in cativa ani ar urma sa le desfiinteze.

SIF-urile aduceau pana in urma cu mai multi ani si argumentul ca reprezinta "o treime din economia nationala" - principiu dupa care au fost infiintate in urma cu 15 ani. Argumentul nu ar mai convinge pe nimeni astazi, pentru ca ceea ce reprezenta odata "o treime din economia nationala" mai valoreaza azi abia un miliard de euro, adica sub 1% din PIB.

Valoarea activelor SIF-urilor, rezultata din valoarea de piata a acestora, este intotdeauna punctul de plecare pentru analistii de pe Bursa care incearca sa calculeze valoarea reala a acestor societati.

Privind insa situatia invers si plecand de la principiul conform caruia piata are intotdeauna dreptate, diferenta dintre valoarea de piata a SIF-urilor si valoarea activelor din care acestea sunt compuse nu poate fi explicata de altceva decat de perceptia pietei asupra managementului celor cinci societati.

SIF-urile se vand si se cumpara pe Bursa in prezent cam la jumatate din valoarea activelor din care sunt compuse, discount izbitor de asemanator cu cel la care sunt evaluate actiunile Fondul Oamenilor de Afaceri, adica ce a mai ramas dupa imensul scandal SAFI din anii '90. Cu alte cuvinte, fiecare leu administrat de SIF-uri sau de SAFI valoreaza acum doar 50 de bani.

Spre comparatie, fondul OTP Wise listat anul trecut, cu o strategie clara si un termen clar in care urmeaza sa returneze investitorilor banii investiti plus eventualele castiguri, are un discount de doar 11%. In acelasi timp, pe piata fondurilor mutuale, unde administratorii sunt presati de concurenta sa obtina randamente pentru investitori, acestia din urma platesc chiar ceva bani in plus fata de valoarea activelor, sub forma comisioanelor de cumparare si rascumparare.

Si atunci ce ar avea de pierdut in prezent actionarii in ipoteza desfiintarii SIF-urilor? Actionarii ar primi dublul valorii actuale a actiunilor rezultat din ipotetica vanzare a averii acestor societati.

Pericolul preluarii SIF-urilor este de asemenea exagerat si din alt punct de vedere.

Pragul de detinere prevazut in legislatia actuala pare a fi fost respectat pana acum doar de unii dintre investitori, cum ar fi fondurile de investitii internationale, cu experienta in administrarea activelor, care au mers pe principiul de a respecta litera legii. In acelasi timp, alti investitori, pe care sefii SIF-urilor ii acuza de rele intentii, au cumparat pachete cu mult peste pragul de 1% folosindu-se de o serie de subterfugii. Iar asta o recunosc si sefii SIF-urilor.

Ridicarea pragului de detinere sau eliminarea acestuia ar aduce astfel un actionariat nu neaparat mai concentrat, dar in mod sigur mai de calitate, iar actionarii ar face probabil presiuni pentru un management performant, asta fiind singura lor sursa de castig. Perceptia pietei asupra modului in care SIF-urile sunt conduse s-ar imbunatati, iar diferenta dintre pretul de piata si valoarea activelor acestora ar fi probabil mult mai redusa. Si in acel moment nimeni nu si-ar mai putea dori desfiintarea SIF-urilor pentru ca acesti ipotetici investitori rauvoitori nu ar mai putea sa cumpere un leu cu 50 de bani.