Exclusiv ONLINE: Guvernul a platit 6 mil. de euro pentru burse in strainatate ca sa puna vedete la conducere

Autor: Adelina Mihai 15.02.2010

Aproape 100 de absolventi ai celor mai prestigioase facultati din lume ar fi trebuit sa lucreze acum ca manageri in administratia publica, dupa ce statul a cheltuit aproximativ 6 milioane de euro pentru scolarizarea lor. Cu toate acestea, ei sunt respinsi de sistem, iar ministrii isi numesc pe criterii necunoscute angajatii din functiile de conducere.

Un exemplu recent in acest sens il reprezinta numirile in functii de consilieri la ministerul de Finante a lui Andrei Gheorghe, cunoscut ca om de televiziune si radio, in prezent responsabil pe probleme de comunicare si a lui Dan Bittman, solistul formatiei Holograf, care se ocupa de "problemele cu populatia". Doi din cei 95 de absolventi scoliti pe banii statului au studii specializate in domeniul comunicarii publice si ar fi putut sa ocupe aceste functii.

Unul din ei este Simion Ilie, absolvent al unui program de masterat in comunicare publica la Universitate Toulouse III din Franta, care si-ar fi dorit sa lucreze pe o functie de conducere in directia de comunicare din cadrul ministerului atunci cand s-a intors in tara, daca i s-ar fi oferit sansa.

"In prezent mi-am facut un alt plan de cariera si nu mi-as mai dori sa ma intorc sa lucrez la stat. Toti bursierii sunt de parere ca statul nu mai are niciun drept sa ne solicite sa lucram in cadrul institutiilor publice, pentru ca mai bine de doi ani am stat acasa, someri, asteptand sa ni se ceara sa executam o obligatie pentru care nu s-a facut absolut niciun demers", sustine Ilie, care este in prezent consultant in domeniul implementarii de proiecte finantate din fonduri structurale. Reprezentantii Ministerului de Finante nu au raspuns pana in prezent solicitarii ZF cu privire la criteriile luate in considerare pentru ocuparea posturilor in departamentul de comunicare al institutiei. Intrebat de ZF cum a ajuns sa lucreze la Finante, Andrei Gheorghe, coordonator pe directia de comunicare la minister, a raspuns: "Ministrul are dreptul de a-si numi consilierii personali". Gheorghe este absolvent al Facultatii de Limbi si Literaturi Straine din cadrul Universitatii din Bucuresti. Bittman, consilierul lui Vladescu pe probleme de "feedback" este de profesie inginer, fiind absolvent al Facultatii de Constructii din Bucuresti. De ce nu-si recruteaza ministerul consilieri din randul celor pentru care a platit ca sa-i scolarizeze?
Guvernul Romaniei a acordat in perioada 2004- 2006 un numar de 148 de burse pentru ca tinerii romani sa urmeze cursuri de licenta, masterat sau doctorat la universitatile din strainatate, urmand ca ulterior acestia sa ocupe functii de conducere in institutiile publice. Pana in prezent, au absolivt aceste programe 95 de romani, restul fiind inca studenti.
Legislatia prin care se stabileste ce se va intampla cu acesti bursieri este contradictorie si de aceea majoritatea absolventilor au ales sa lucreze in mediul privat. Dupa terminarea studiilor, absolventii sunt nevoiti sa urmeze o serie de cursuri la Institutul National de Administratie (institutie desfiintata la finele anului trecut), dar tot nu se pot angaja cu statutul de functionar public pentru ca este nevoie sa mai urmeze un program de scolarizare in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP).
"La nivelul legislatiei nu exista o armonizare foarte buna, pentru ca studentii care primesc burse merg la studii, iar atunci cand se intorc in tara trebuie sa urmeze si alte cursuri si programe ca sa se poata angaja intr-o institutie publica", sustine Maria Magdalena Jianu, director in cadrul Agentiei de Credite si Burse de Studii din cadrul ministerului Educatiei.

Asteapta sa expire contractul cu Guvernul

Si Claudiu Ivan, 32 de ani, absolvent al unui masterat in sociologie in cadrul universitatii Leuven din Belgia, program platit printr-o bursa guvernamentala, spune ca ar fi acceptat cu siguranta un job in sectorul public atunci cand s-a intors in tara. In prezent insa lucrurile s-au schimbat.
"Nu cred ca am specializarea necesara pentru un post in domeniul comunicarii, dar cu siguranta as putea lucra la Ministerul Muncii, la Institutul National de Statistica, la Comisia Nationala de Prognoza sau in autoritatile de management care se ocupa de fonduri europene din cadrul ministerului de Finante", spune Ivan, care in prezent lucreaza in domeniul cercetarii sociale intr-o companie privata. El s-a intors in tara in 2007, dupa ce a absolvit un program de masterat derulat pe o perioada de un an si, teoretic, ar trebui sa lucreze timp de trei ani in administratia publica.
"In momentul de fata, toti absolventii asteapta sa scape de contractul cu Guvernul, desi am dobandit abilitati si cunostinte importante in domenii precum Drept, comunicare sau sociologie. Absolventii sunt peroane care cunosc si limbajul european, atat din administratie, cat si din mediul privat, iar multi dintre ei au absolvit si MBA-uri", explica Ivan. El a mai precizat ca majoritatea lucreaza deja in mediul privat, unde au salarii de doua sau de trei ori mai mari decat cele pe care le-ar obtine la stat.
De asemenea, Mihaela Pirvu, absolventa a programului de Master of Science in Management la Nottingham Trent University din Marea Britanie si beneficiara a bursei guvernamentale, lucreaza in prezent intr-o companie privata de pe piata locala.
"Mi-as fi dorit sa fiu angajata oriunde, nu numai la finante. Nu am lucrat niciodata in administratia publica, inca stau in stand by pentru ca lucrurile nu s-au intamplat asa cum ar fi trebuit", spune Pirvu.