Cat de vulnerabila este Romania la criza din Grecia

Autori: Claudia Medrega , Ciprian Botea 15.02.2010

Banca Nationala monitorizeaza expunerile bancilor elene si nu crede ca trebuie sa ne temem de drobul de sare.



La o pondere de circa un sfert din activele bancare din Romania, Grecia lovita de criza economica devine un factor de risc care n-a intarziat sa apara pe radarele marilor banci internationale.

Ce se intampla daca bancherii greci taie liniile de finantare pentru filialele locale, care oricum sunt sub presiunea creditelor neperformante, se intreaba analistii straini. Cade leul? Se dezechilibreaza sistemul bancar local?

Morgan Stanley, Deutsche Bank sau Citibank au inceput sa atentioneze cu privire la riscul contaminarii Romaniei cu problemele din Grecia, avand in vedere anvergura afacerilor bancilor elene pe piata locala.

Cele mai mari trei banci elene, NBG, EFG Eurobank si Alpha Bank, cumulau la jumatatea anului trecut aproape 13% din activele bancare din Romania, ultimele doua figurand in topul primilor 10 jucatori. In total, cele sapte banci cu actionariat elen concentrau in toamna trecuta circa 27% din capitalurile proprii din sistemul bancar, desi cota de piata totala dupa active era mai mica.

Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, crede ca din aceasta cauza criza din Grecia poate avea efecte si in Romania. Totusi, analistii sai amintesc ca cele mai mari patru banci grecesti - Eurobank EFG, NBG, Alpha Bank si Piraeus Bank - sunt parte a initiativei bancare de la Viena prin care actionarii majoritari ai principalelor banci din Romania s-au angajat sa mentina expunerile si sa sustina subsidiarele locale prin majorarea capitalului. "Dar, in ciuda acestui fapt, nu excludem unele posibile diminuari ale expunerii", se mentioneaza intr-un raport al Deutsche.

Alpha Bank tocmai a operat o majorare a capitalul cu 70 mil. euro in numerar.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, afirma ca Banca Nationala monitorizeaza foarte atent toate bancile si implicit bancile cu capital elen si nu ar trebui sa ne uitam la Grecia ca la un drob de sare care o sa ne cada in cap, ci sa invatam lectia administrarii rationale a deficitelor publice.

"Nu vad de ce ar interveni situatia in care o banca sa se retraga de pe piata, in conditiile in care nicio banca din sistem nu are probleme. Retragerea unei banci nu se face de pe o zi pe alta, ci se face in timp si implica o procedura. Bancile au depozite care trebuie restituite si au credite de incasat si de aceea nu ne este teama de o eventuala retragere de pe piata", a comentat Vasilescu pentru ZF.

Cat priveste eventualul risc ca aglomerarea vestilor proaste din Grecia sa antreneze retrageri de depozite din filialele bancilor elene, el considera ca "lucrurile nu mai sunt ca in anii '90 si populatia este constienta ca depozitele sunt garantate in limita a 50.000 de euro".

Depozitele peste 50.000 de euro reprezinta doar 2% din total.

Temerea ca Uniunea Europeana nu este dispusa sa ajute financiar Grecia decat cu conditia unei reduceri si mai dureroase a deficitului bugetar a tensionat din nou pietele financiare in asteptarea reuniunii de azi a ministrilor de finante din spatiul comunitar.

Actiunile NBG, cea mai mare banca elena, au scazut ieri cu 6,2% la Atena, capitalizarea bursiera ajungand la 8,2 mld. euro. In mod reflex, analistii au inceput sa se uite dupa efecte de contagiune, in conditiile in care scenariul ruperii zonei euro este privit cu scepticism.

Analistii Danske Bank, "pesimistii de serviciu" privind Romania, considera ca economia si pozitia financiara a tarii ar putea fi lovite puternic de persistenta ingrijorarii privind Grecia, aceasta putand ajunge sa puna presiune asupra leului. De altfel, danezii continua sa prognozeze un curs de 4,60 lei pentru un euro peste douasprezece luni. De asemenea, ei nu cred ca BNR va mai reduce dobanda pana la sfarsitul anului.

Si banca americana de investitii Morgan Stanley considera ca Romania si Bulgaria figureaza printre tarile cu cea mai mare expunere la potentiale riscuri de raspandire a situatiei din Grecia, determinate de anvergura operatiunilor bancilor elene pe aceste piete. "Bancile din Grecia vor incerca sa se indeparteze de modelul de finantare externa in cazul subsidiarelor din Europa emergenta si vor incerca sa creasca soldul local al depozitelor intr-un ritm mai rapid decat cel al creditelor, pentru a reduce leverage-ul."

Analistii Morgan Stanley apreciaza ca economiile din Europa Centrala si de Est, care au deja acces dificil la finantare, ar putea fi lovite de o criza severa a creditului, care ar afecta relansarea economica. "Bulgaria si intr-o proportie mai redusa Romania, par sa prezinte cele mai mari riscuri." Insa in opinia bancii americane Citi, Bulgaria este mai vulnerabila la riscurile de contagiune rezultate din criza economica in care se afla in acest moment Grecia, decat Romania sau Turcia, deoarece bancile elene controleaza peste 28% din piata acestei tari. "Bulgaria se afla in prima linie in privinta prezentei bancilor grecesti, urmata fiind de Romania si Turcia. Prin urmare, tara este mai vulnerabila la socurile provocate de lipsa de lichiditati cu care s-ar putea confrunta bancile din Grecia.

Grecia este intr-o situatie fiscala si financiara dificila, devenind de la inceputul anului tinta unor atacuri speculative. Din cauza vehicularii in piata a ipotezei default-ului de stat, randamentele cerute de investitori pentru a finanta Grecia au crescut puternic. Liderii Uniunii Europene si ai Fondului Monetar International au transmis semnale ca guvernul elen ar putea primi un ajutor financiar extern pentru a depasi momentul dificil.

Bancile elene sunt prezente pe piata romaneasca prin intermediul Alpha Bank si EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost. De asemenea, in Romania mai sunt prezente Piraeus Bank, National Bank of Greece, prin intermediul Bancii Romanesti sau al Marfin Bank.

La sfarsitul lui 2009, Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR, spunea ca mai multe banci cu actionariat elen isi vor majora capitalul la inceputul acestui an. Reprezentantul bancii centrale lua in considerare o continuare a deteriorarii portofoliilor de credite in prima parte a anului 2010, ceea ce conduce la cheltuieli mari cu provizioanele si chiar necesar de recapitalizare pentru bancile care nu au venituri operationale suficiente.

Cine si-a majorat capitalul

Grecii de la Alpha Bank au adus la inceputul anului circa 70 mil. euro la capitalul social al subsidiarei locale, care a ajuns astfel la 235 mil. euro.

Banca este unul dintre jucatorii de top zece dupa active. Dupa majorarea capitalului, Alpha Bank Grecia, actionarul principal, a ajuns la 99,59% din capitalul social al bancii.

O posibila reducere a expunerii bancilor grecesti in Romania

Banca germana noteaza printre principalele riscuri pentru Romania faptul ca cele sapte banci grecesti prezente detin 26% din capital si 18% din activele sistemului bancar, existand riscul unui potential impact negativ al problemelor din Grecia. Banca germana aminteste ca cele mai mari patru banci grecesti sunt parte semnatara a initiativei de la Viena prin care s-a agreat mentinerea expunerii pe Romania si sustinerea subsidiarelor locale prin majorarea capitalului. "Dar in ciuda acestui fapt, nu excludem unele posibile diminuari ale expunerii", se mentioneaza intr-un raport al Deutsche.

Romania si Bulgaria, printre tarile cele mai vulnerabile

Banca americana de investitii Morgan Stanley considera ca Romania si Bulgaria figureaza printre tarile cu cea mai mare expunere la potentiale riscuri de raspandire a situatiei din Grecia, determinate de anvergura operatiunilor bancilor elene pe aceste piete. "Bancile din Grecia vor incerca sa se indeparteze de modelul de finantare externa in cazul subsidiarelor din Europa emergenta si vor incerca sa creasca soldul local al depozitelor intr-un ritm mai rapid decat cel al creditelor, pentru a reduce leverage-ul", potrivit unui raport al Morgan Stanley citat de Bloomberg.

Bulgaria are expunere mai mare pe Grecia decat Romania

Bulgaria este mai vulnerabila la riscurile de contagiune rezultate din criza economica in care se afla in acest moment Grecia, decat Romania sau Turcia, deoarece bancile elene controleaza peste 28% din piata acestei tari. "Bulgaria se afla in prima linie in privinta prezentei bancilor grecesti, urmata fiind de Romania si Turcia. Prin urmare, tara este mai vulnerabila la socurile provocate de lipsa de lichiditati cu care s-ar putea confrunta bancile din Grecia", potrivit unui raport al Citigroup. Analistii Citi noteaza ca in Romania cota de piata a bancilor grecesti era de circa 16% in 2008.