Fonduri Europene - Ati intrebat, noi va raspundem (IV). Puneti aici intrebari redactorului nostru specializat, Adriana Rosoga. 20 intrebari si raspunsuri pana acum

Ziarul Financiar 18.03.2010

Intrebare: Am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat specializat pt urmatoarea tema de discutie:detin un teren de 700 mp in concesiune pe 49 ani zona montana unde doresc sa construiesc o pensiune prin fonduri europene.AM rugamintea sa-mi dati detalii legate de modalitatea de accesare a banilor(la ce masura se incadreaza, ce procent din banii necesari mi se dau, eu as dori 100% din ce presupune aceasta investitie, si cam in cat timp se pot obtine fondurile necesare in momentul de fata)


Raspuns:Presupunand ca zona montana se afla in spatiul rural puteti primi fonduri nerambursabile in vederea construirii unei pensiuni turistice depunand un proiect pe Masura 313-"Incurajarea activitatilor turistice" din cadrul PNDR.
Atentie : terenul minim necesar este de 1000 mp.
Finantarea nerambursabila : 50% din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 200.000 euro. - raspuns oferit de George Stoian, consultant in fonduri europene in cadrul firmei de consultanta Initial Advisory.


Intrebare: Ce solutii de finantare din fonduri europene se poate gasi pentru un SRL cu obiect de activitate producerea de ciocolata si specialitati care doreste sa extinda gama de produse si are nevoie de achizitia unor utilaje specializate. Nr. angajati ca. 10, CA anuala ca. EUR 700 mii, cost utilaje necesare EUR 300.000 - EUR 1.000.000, activitatea se desfasoara in Bucuresti dar este posibila si re-locarea in mediul rural.


Raspuns: Productia de ciocolata este eligibila in vederea obtinerii fondurilor nerambursabile, finantarea asigurandu-se pe Masura 123-"Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere" din cadrul PNDR. Insa datorita specificului acestei masuri (se finanteaza cu prioritate procesarea produselor agricole) este foarte probabil sa obtineti un punctaj insuficient pentru a castiga finantarea nerambursabila. - raspuns oferit de George Stoian, consultant in fonduri europene in cadrul firmei de consultanta Initial Advisory.


Intrebare: Detin o societate de IT (proiectare soft ). Va rog sa mi spuneti ce fonduri europene pot accesa in aceste conditii?. Va multumesc


Raspuns : Puteti obtine fonduri nerambursabile pentru diferite proiecte, un exemplu concludent reprezentandu-l proiectele pe POS DRU care vizeaza pregatirea personalului. Pentru mai multe informatii este necesar sa specificati tipul de proiect pe care doriti sa-l realizati. - raspuns oferit de George Stoian, consultant in fonduri europene in cadrul firmei de consultanta Initial Advisory.

Intrebare: Va exista o a 2-a sesiune in acest an? Cind se estimeaza?



Raspuns : Deoarece nu specificati Axa aferenta acestei masuri presupun ca va referiti la Masura 4.2 din cadrul POS CCE, care este deschisa pana pe 30 aprilie 2010. - raspuns oferit de George Stoian, consultant in fonduri europene in cadrul firmei de consultanta Initial Advisory.


Intrebare: Pe ce program pot aplica pentru constructia de spatii de depozitare? care este cuantumul maxim al sumelor nerambursabile? Multumesc

Raspuns: In vederea construirii spatiilor de depozitare cu ajutorul fondurilor nerambursabile puteti depune un proiect pe Masura 121-"Modernizarea exploatatiilor agricole". Datorita specificului acestei Masuri este recomandabil sa realizati si investitii in domeniul productiei, odata cu investitia in spatii de depozitare, pentru a obtine un punctaj care sa va asigure castigarea finantarii nerambursabile. Puteti obtine, in anumite conditii, ajutor nerambursabil de maxim 60% din valoarea cheltuielilor neeligibile, dar nu mai mult de 800.000 euro (pentru formele asociative se pot obtine maxim 1.600.000 euro, acestia reprezentand 40% din valoarea cheltuielilor eligibile). - raspuns oferit de George Stoian, consultant in fonduri europene in cadrul firmei de consultanta Initial Advisory.

Intrebare: As dori sa achizitionez un teren intr-un orasel statiune, pentru dezvoltarea unei pensiuni spa. Ma intereseaza in mod special terenul.Se poate acest lucru, si la ce institutii m-as putea adresa?

Raspuns: Se poate finanta doar o pensiune rurala, iar valoarea finantata a terenului poate constitui maxim 10% din valoarea totala a proiectului. De asemenea, terenul trebuie sa fie situat in mediul rural, nu in oras. - raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 CedInvest

Intrebare: Sunt managerul unei firme de instalatii pentru constructii care se ocupa cu montarea sistemelor de producere a energiei termice cu ajutorul energiei solare.
Avem un client , o firma de administrare a imobilelor , care doreste sa monteze o instalatie cu panouri solare pentru o cladire cu 100 de apartamente.
Sunt interesat sa stiu daca exista fonduri europene pentru acest tip de solicitare.
Cu stima
Mihai Baditescu

Raspuns: Din pacate un astfel de proiect nu poate fi finantat prin fonduri europene. Numai unitatile de productie din domeniile de activitate eligibile pot obtine finantare pentru imbunatatirea eficientei energetice. - raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 CedInvest

Intrebare: se pot obtine fonduri U.E. pentru O.n.G. - uri ?

Raspuns: Da, se pot obtine fonduri pentru ONG-uri, insa paleta de finantari este destul de larga. Pentru a putea oferi mai multe detalii, va trebui sa descrieti proiectul pentru care solicitati finantarea.

Intrebare: Detin un teren de 3ha la iesire din orasul Craiova, am si o firma de transport. As dori sa fac un service auto pentru masinile proprii, cu spatii de birouri, spalatorie auto si vulcanizare. Ce trebuie sa fac? Am sanse la fonduri nerambursabile?

Raspuns: Da, puteti obtine finantare de maxim 200.000 de euro, in procent de 70% din valoarea eligibila a proiectului, DACA sunteti microintreprindere - maxim 9 angajati si maxim 2.000.000 euro cifra de afaceri pe 2009, si daca terenul este in mediul urban. Licitatia de proiecte este deschisa, si se va inchide atunci cand se vor termina banii alocati regiunii respective. Programul accesat este Programul Operational Regional 2007 - 2013, axa 4.3 - sprijinirea microintreprinderilor din mediul urban. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 CED Invest.

Intrebare: As vrea sa stiu daca se acorda fonduri europene pentru preluarea in concesiune si pentru reabilitarea sistemelor de irigatii (canale de irigatii, statii de pompare, conducte subterane, aspersoare, etc). Ciprian

Raspuns: Achizitia si instalarea echipamentelor de irigatii este finantabila, in procent de 50% din cheltuielile eligibile si suma maxima de 1.500.000 de euro. Programul accesat este Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, axa 1.2.1 - Modernizarea exploatatiilor agricole. -Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 CED Invest.

Intrebare: Sotia mea detine o pensiune turistica de trei stele in Busteni ca persoana fizica autorizata .A obtinut in decembrie 2009 un teren pentru extindere cu o parcare. Dorim sa stim daca exista posibilitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile pentru aceasta investitie, in ce conditii, cuantumul minim-maxim al sumei accesate, precum si alte detalii privitoare la procedurile initiale de accesare ale acestor fonduri. Constantin Pintea

Raspuns: Din pacate, pentru infrastructura turistica din mediul urban este finantabila numai crearea/modernizarea/extinderea infrastructurii de agrement. O astfel de investitie ar fi putut fi finantata prin Programul Operational Regional 2007 - 2013, axa 5.2 - "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calitatii serviciilor turistice" Investitia pe care o descrieti nu poate fi considerata ca si infrastructura de agrement. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 CED Invest.

Intrebare: Utilaje forestiere. Va rog sa-mi spuneti daca si pe ce masura se pot depune cereri de finantare pentru proiecte in domeniul exploatarii forestiere(achizitie utilaje de exploatare si autospecializate de transport busteni). Bogdan

Raspuns: Acest tip de investitii este finantat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), masura 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere". Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin Masura 123 este de 5.000 de euro- aceasta suma reprezentand valoarea totala eligibila a proiectului. Mai multe informatii gasiti in ghidul solicitantului: http://www.apdrp.ro/content.aspx?item=1695〈=RO.

Intrebare: Sunt o persoana fizica si ma intereseaza realizarea unei fabrici de "colectare" si procesare a laptelui de oaie.Cat se poate finanta pe fonduri europene nerambursabile si mai ales de unde se poate lua finantare pentru pentru aportul propriu.

Raspuns: Persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale, intreprinderile individuale intreprinderile familiale, IMM-urile pot sa solicite fonduri nerambursabile pentru realizarea unei fabrici de procesare a laptelui. Acest tip de investitii este finantat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), m`sura 123 "Cresterea valorii ad`ugate a produselor agricole si forestiere".

Pentru microîntreprinderi si întreprinderi mici si mijlocii - cuantumul sprijinului este de 50% din valoarea eligibila a investitiei, cu un plafon maxim al sprijinului public nerambursabil de 2.000.000 euro/proiect. Pentru investitiile care apartin unei forme asociative si care deservesc membrii acesteia - cuantumul sprijinului este de 50% din valoarea eligibila a investitiei, cu un plafon maxim al sprijinului public nerambursabil de 3.000.000 euro/proiect. Pentru alte întreprinderi - cuantumul sprijinului este de 25% din valoarea eligibila a proiectului, cu un plafon maxim al sprijinului public nerambursabil de 2.000.000 euro/proiect. Mai multe informatii gasiti in ghidul solicitantului: http://www.apdrp.ro/content.aspx?item=1695〈=RO.

Intrebare: Buna,in primul rand as vrea sa stiu care ar fi primul pas catre a beneficia de fondurile europene?Eu as dori sa-mi fac propria afacere,care ar fi conditiile pentru care as putea beneficia de un sprijin in realizarea visului meu?Multumesc. - Deac Selena

Raspuns: Buna. Primul pas pe care trebuie sa-l faci pentru a beneficia de aceste fonduri este sa ai o idee de proiect si apoi sa identifici modalitatea cea mai buna de finantare a acestei idei. Nu orice idee este finantata din fonduri europene!! Pentru a vedea daca ideea ta este finantabila te sfatuiesc sa iei legatura cu un consultant. O prima sedinta de consultanta ar trebui sa fie gratuita. Pentru afaceri nou infiintate nu se pot obtine fonduri decat pentru proiectele implementate in mediul rural prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

Intrebare: Fonduri pt plantatii viiticole - pt accesarea fondurilor ,ce societate trebue a am,si daca trebue ceva timp de la infintarea ei ,va multumesc

Raspuns: Ar trebui sa ne specificati pentru ce tip de investitii vreti sa luati fonduri europene si pentru de domeniu. De exemplu, firmele nou infiintate pot sa obtina finantare insa numai pentru proiectele implementate in mediul rural prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Tot in cadrul acestui program, pentru anumite tipuri de investitii, cum ar fi construirea-modernizarea unei pensiuni, pot sa depuna proiecte si persoanele fizice care pana in momentul aprobari si semnari contractului cu autoritatea care gestioneaza programul, au obligatia sa obtina statutul de persoana fizica autorizata.

Pentru investitii in mediul urban este necesar sa aveti o societate comerciala care sa aiba cel putin un an fiscal incheiat.

Intrebare: As vrea sa stiu daca exista finantari europene pentru cladiri de birouri, sau alte tipuri de investitii imobiliare. Va multumesc. Alex

Raspuns: Cladirile de birouri, precum si orice investitie de tip incubator de afaceri, pot primi finantare pana la 70% din valoarea eligibila a proiectului, si in valoare maxima de 80 de milioane de lei. Incubatoarele de afaceri sunt orice structuri care sustin alte afaceri (IMM-uri) oferindu-le spatiu de functionare. Sunt incluse parcurile industriale, hale de productie, showroom etc. - raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partenr al firmei de consultanta M27 Cedinvest

Intrebare: Ce fonduri europene exista pentru sectorul piscicol mai exact ferma de fructe de mare si/sau ferma de sturioni?

Raspuns: Pentru acest tip de investitii se poate accesa Programul Operational pentru Pescuit, AXA 2: Acvacultura, pescuitul in apele interioare, procesarea si marketingul produselor obtinute din pescuit si acvacultura, masura 2.1.Investitii productive in acvacultura. Toate informatiile le gasiti la http://www.anpa.ro/index.php?v=despre_pesti - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest


Intrebare: Se pot obtine fonduri europene pentru construirea/terminarea de construit a unei biserici sau fonduri pentru un asezamant social ce va contine cantina pt oamenii saraci, asistenta juridica, familiala, psiholog, medic ?

Raspuns: Referitor la solicitarea dvs, mentionam urmatoarele:

Pentru construire/ finalizare biserica nu exista finantari nerambursabile europene, in general, acest domeniu (religios) nu este acoperit de Programele Operationale functionale la momentul de fata in Romania.

Pentru servicii sociale, respectiv centre sociale este disponibili Domeniul major de interventie 3.2 - Reabilitarea /modernizarea/ dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale din cadrul Programului Operational Regional. -Raspuns oferit de Irina Stefan, specialist finantari nerambursabile al firmei de consultanta Compass Consulting

Intrebare: Toate aceste fonduri sunt pt firmele care au deja vechime? Sau se acorda si ceva pt firmele noi?

Raspuns: Firmele nou infiintate pot sa obtina finantare insa numai pentru proiectele implementate in mediul rural prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), gestionat de Ministerul Agriculturii, in cadrul masurilor 121 (se pot lua bani pentru infiintarea unei ferme de vaci sau constructia unei sere, infiintarea plantatiilor de pomi, arbusti fructiferi si capsuni), 123 (se finanteaza achizitii de utilaje si echipamente, adaptarea intreprinderilor la noile standarde comunitare), 312 (se pot lua bani pentru fabricarea de covoare si mochete, fabricarea sapunurilor, detergentilor si a produselor de intretinere, fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic, fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii) si 313 (se poate obtine finantare pentru structuri de cazare rurala). Pentru mediul urban este necesar sa aveti o societate comerciala care sa aiba cel putin un an fiscal incheiat.

Intrebare: Am depus un proiect la masura 112 ultima sesiune activa noiembrie 2009,Cand credeti ca voi stii daca proiectul va fi aprobat? Se mai deschid si alte sesiuni la masura 141? - Ilie Albu

Raspuns: Pentru a afla un termen de raspuns, va rugam sa trimiteti o cerere de informare la feadr@madr.ro si la promovare@apdrp.ro, prin care sa solicitati un raspuns oficial cu privire la termenul estimat de raspuns pentru dosarul cu numarul de inregistrare si cu titlul mentionat in cererea de finantare. Aceasta este sigura solutie de a primi un termen real, deoarece autoritatea de management (respectiv organismul intermediar) sunt singurii care isi pot estima volumul de munca si termenele de finalizare. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest

Intrebare: Buna ziua,suntem un ONG cu profil pe protectia consumatorilor si dorim sa accesam fonduri europene pentru dezvoltarea organizatiei (internet,revista lunara si ghiduri). Care ar fi programele pentru accesarea acestor fonduri ? Multumim anticipat. - Cristi

Raspuns: Fondurile structurale sunt orientate, in ceea ce priveste mediul privat, spre dezvoltarea IMM-urilor, sau spre proiecte punctuale care aduc valoare adaugata unei anumite zone de interes/regiune/sector economic/grup de operatori economici. ONG-urile isi pot dezvolta activitatea numai prin dezvoltarea de diferite proiecte, in functie de programele pe care pot fi incadrate aceste proiecte. -- Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest.

Intrebare: Am o zona de 3-4 ha de teren agricol-fanete pe care as dori sa o impaduresc, pentru asa ceva se dau fonduri europene,terenul este situat in nordul Campiei de Vest,la 40 de km nord de Oradea si 10-15 km de granita cu Ungaria - Mircea

Raspuns: Exista fonduri pentru acest tip de investitii - Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, masura 2.2.1 - Prima impadurire a terenurilor agricole. Aceasta masura nu are inca un ghid al beneficiarului sau un termen oficial de lansare. Va rugam sa consultati site-ul www.apdrp.ro pentru a va tine la curent in aceasta privinta, sau eventual sa-i contactati telefonic / per email. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest

Intrebare: As dori sa stiu daca se pot accesa fonduri europene pt deschiderea unei gradinite? - Georgiana

Raspuns: Gradinitele pot fi dotate / modernizate / extinse, prin Programul Operational Regional, axa 3 - Imbunatatirea serviciilor sociale, Domeniul Major de Interventie 3.2 - Reabilitarea/modernizarea/dotarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale. Din pacate, investitiile noi nu se finanteaza, conditia fiind sa aveti deja o unitate care functioneaza, si care sa poata fi modernizata/dotata/extinsa. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest

Intrebare: Fondurile europene se pot acorda si persoanelor fizice autorizate ? Daca nu, ce vechime (sau alte criterii) trebuie sa aiba firma ? Se pot finanta ne-rambursabil achizitiile de echipamente ? - Constantin Pletea

Raspuns: Se pot finanta achizitiile de echipamente, pentru microintreprinderi productive sau prestatoare de servicii. Sursa de finantare este Programul Operational Regional, domeniul major de interventie 4.1 - Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor. Printre conditiile de eligibilitate, firma trebuie sa aiba un an fiscal intreg incheiat si profit din exploatare, maxim 9 angajati, maxim 2 milioane euro cifra de afaceri pe ultimul an. Pentru identificarea tuturor criteriilor de eligibilitate va sfatuim sa consultati ghidul beneficiarului sau sa contactati o firma de consultanta. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest

Intrebare: Activitatile de instalare a surselor de energie "verde" pentru locuinte sunt sustinute prin fonduri europene?! - Dan

Raspuns: Acest tip de investitii nu este finantat prin instrumente structurale. Singura solutie ar fi elaborarea unor instrumente de finantare guvernamentale, fapt putin probabil in viitorul apropiat. Productia de energie verde este finantabila fie pentru uzul industrial (ca si componenta a unui proiect de investitii), fie pentru introducerea in sistemul de distributie a energiei electrice. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest

Intrebare: Se pot accesa fonduri europene pentru terminarea unei investitii in domeniul turistic (mediul urban)? - Mihai

Raspuns: Investitiile incepute nu pot fi finantate prin fonduri europene. Solutia este sa finalizati investitia, si apoi sa aplicati un dosar pentru extinderea acesteia / modernizarea / dotarea unitatii. Aceste aspecte se supun criteriilor de eligibilitate specifice programului de finantare accesat. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest

Intrebare: Vreau sa fac un centru de informare conectat la internet unde sa se acorde consultanta gratuit celor interesati de absortia fondurilor europene. Exista fonduri nerambursabile pentru asa ceva? Dar pentru mutarea tinerilor in mediul rural? Vreau sa stiu care este echivalentul in unitati de masura romanesti al suprafetei pe care trebuie sa o ai in proprietate pentru a primi maximul de fonduri. - Dorin

Raspuns: Pentru a construi un centru de informare de consultanta, va trebuie in primul rand informatia ce va fi pusa la dispozitie utilizatorilor. Din aceasta informatie, veti gasi ca exista surse de finantare pentru centre de informare, dar nu pentru acest domeniu/beneficiar. Pentru celelalte intrebari, va trebui sa definiti proiectul pentru care doriti finantare, pentru a putea identifica sursa potentiala de finantare. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest

Intrebare: As dori sa stiu daca se pot accesa fonduri europene pt constructia unei sere de legume , si care e suma maxima ce poate fii obtinuta ? - Catana Adrian

Raspuns: Serele de legume se pot finanta prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, masura 1.2.1 - Modernizarea exploatatiilor agricole. Suma maxima ce poate fi accesata este de 2.000.000 euro. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest

Intrebare: Ce putem face, noi beneficiarii privati, sa determinam pe decidenti sa realizeze reducerea perioadei de evaluare a proiectelor de la 1 an in medie la maxim 1 luna? - Mihai Constantin

Raspuns: Va puteti alatura demersurilor efectuate de firmele de consultanta, prin sustinerea scrisorilor, interpelarilor, invitatiilor la dialog si discutiilor publice purtate cu factorii decidenti din domeniu, in scopul simplificarii si debirocratizarii procedurilor, cresterii echipelor de evaluare, reducerii termenelor de raspuns. Aceste demersuri se desfasoara in mod constant, si orice aport sau sustinere este binevenita. Va rugam sa contactati organizatiile de consultanta relevante din domeniu. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest

Intrebare: Va rog sa imi spuneti de ce fonduri poate beneficia un apicultor care doreste sa dezvolte un centru de achizitie sau sa umpere o linie de ambalare pt miere. Pe ce site-uri trebuie sa intru? Multumesc - Cristi

Raspuns: http://www.apdrp.ro/content.aspx?item=1695〈=RO - gasiti aici toate informatiile de care aveti nevoie. Pentru informatii suplimentare, contactati organismul intermediar sau luati legatura cu o companie de consultanta - primele informatii ar trebui sa fie gratuite la orice companie de profil. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest


Intrebare: Pe ce axa se incadreaza complex sportiv zona urbana care este cofinantarea,suma maxima si daca aveti cunostinte despre o noua sesiune de depuneri proiecte anul aceste. De asemenea daca imi puteti indica de unde scot documentatia pentru aceasta axa. - Stanica Darius

Raspuns: Programul este Programul Operational Regional, axa 4.3 - Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor. Sesiunea de depunere de proiecte este deschisa pana la epuizarea fondurilor, finantarea este in procent maxim de 70%, valoare maxima de 200.000 euro. Toate informatiile le gasiti la http://www.inforegio.ro/index.php?page=PUBLICATIONS_GUIDE_DOC - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest


Intrebare: Am depus un proiect pe masura 312 in prima sesiune din 2009. Cand se afiseaza rezultatele evaluarii? - Popa Daniel

Raspuns: Acelasi raspuns ca si mai sus - contactati autoritatea de management/organismul intermediar pentru un raspuns oficial. Termenul estimativ este specificat si in ghidul beneficiarului, dar nu va bazati pe acel termen. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest

***

Intrebare: Cum pot accesa fonduri europene pentru o pentru o pensiune turistca rurala si care este suma maxima pe care o pot obtine?

Raspuns: Pentru a construi o pensiune turistica in mediul rural puteti beneficia de finantare nerambursabila de pana la 50% din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 200.000 euro. Puteti obtine finantare prin masura 313- "Incurajarea activitatilor turistice" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Vom incerca sa va oferim mai multe detalii intr-un articol ZF.

Intrebare: Buna ziua!
Reprezint o firma de import si distributie produse zaharoase (dulciuri)> produsele noastre provin in mare parte din afara UE.
Dorim sa construim un depozit de cca 6,000 mp in zona Afumati/Ganeasa, ce va fi destinat atat depozitarii produselor noastre, cat si inchirierii. De asemenea, intentionam ca o parte din acest spatiu pe care il construim sa fie afectat productiei de ciocolata si alte produse zaharoase.
Intrebari:
* exista fonduri europene nerambursabile pentru proiectul de investitie descris mai sus si care ar fi acesta?
* in cazul in care noi am demarat deja proiectul de investitii si am ajuns la stadiul de fundatie, mai putem obtine aceste fonduri;
* unde trebuie sa ma adresez pentru a accesa aceste fonduri

Raspuns: Nu se pot obtine fonduri europene pentru proiecte de investitii deja demarate. Pentru productia de ciocolata se pot obtine fonduri europene prin masura 123- "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Insa prin aceasta masura este finantata cu prioritate procesarea de produse agricole pentru care se acorda un punctaj mai mare decat in cazul productiei de ciocolata, conditie in care s-ar putea sa nu fiti acceptati pentru finantare.

Intrebare: Cum pot accesa fonduri pentru infiintarea unei ferme de porci? Ce conditii trebuie sa indeplinesc?

Raspuns: Construirea unei ferme de porci este finantata prin masura 121- Modernizarea exploatatiillor agricole din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Pentru a demara o astfel de investitie trebuie sa fiti inregistrat ca societate comerciala, persoana fizica autorizata sau asociatie familiala cu capital 100% privat. Fondurile europene pot acoperi 65% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu pot depasi plafonul de 2.000.000 de euro. Mai multe detalii puteti gasi pe site-ul www.maap.ro si intr-un articol viitor din ZF.

Intrebare: Va rog recomandati-mi o resursa de calitate care sa abordeze cam tot ceea ce inseamna fonduri EU. Nu urmaresc neaparat sa citesc legislatie bruta, dar ceva care sa iti arate pe scurt cam ce trebuie sa faci in cazul in care doresti sa obtii finantare pentru o activitate (aici pot fi incluse si firme de consultanta privata care s-au preocupat de promovarea unei asemenea componente "educative".

Raspuns: Va recomandam sa urmariti site-urile www.fonduri-ue.ro si www.maap.ro, dar si articole scrise in Ziarul Financiar.

Puneti aici intrebarile despre fondurile europene. Redactorul ZF Adriana Rosoga, care se ocupa de doi ani de acest segment, va incerca sa raspunda la intrebarile dumneavoastra, inclusiv consultand experti in fonduri europene. Adriana Rosoga a scris pana acum sute de articole despre fonduri europene.