BOOK.COM/ Mancaruri de altadata
Autor:
Dan Silviu Boerescu
16.02.2010
www.anticariat-unu.ro: una din adresele mele favorite! Atat in spatiul
virtual, cat si in cel fizic, nu mai putin livresc: pe Academiei,
la nr. 8, piezis fata de Universitate si, vai, peste drum de un
Spring Time.
…Poate locatia nu e chiar
intamplatoare. Chiar vis-à-vis de fast-food, Ionut Olteanu si
colegii lui adapostesc, adesea, vechi carti de bucate absolut
remarcabile. Aici, m-am intalnit prima oara cu editiile vechi din
Bacalbasa ("Dictatura Gastronomica" - ce titlu!), Maria general
Dobrescu, Ecaterina doctor S.
Comsa, Ecaterina colonel Steriady,
Augusta Sarariu, Simona Racovita, Emil Frederic sau Madeleine
Brebu. Nici nu va inchipuiti cate comori de savoare se ascund in
aceste pagini ingalbenite de vreme sau de degetele un pic unsuroase
ale gurmanzilor care aspira spre statutul de gourmet. Chiar lucrez
la o compilatie-tezaur in care vor incapea, ca intr-un meniu
fabulos, tot felul de delicatese cu iz si blazon autohtone. Sa
enumar doar (cu riscul de a va innebuni de tot): alivenci, arpagic
Istanbul, "babe oparite tare bune" (gerontofilia sadic-culinara
vine direct de la Kogalniceanu & Negruzzi, care incercasera,
personal, aceste senzatii tari), becatine cu trufe, berbec cu
sardele, Bibesco cu piure de castane, bors cu cuiul usei, bujenita
de iepure, buture imparatesc, caramele de caise, carne ametita,
carnaciori de raci, chitonag de gutui, clapon umplut, coarda de
lamaie, costite de porc in prapur, dropie Eracle Marathea, dulceata
de patlagele verzi, epigrame de miel, flori de salcam coapte,
ghiveci calugaresc, gogosi cu jumari, haragnis-balmus, lapte de
migdale, lapte zburat, lostrita gatita domneste, muhalebiu,
mustalevria, parjoala negustorului, pelincile Domnului / scutecele
lui Hristos, perisoare in vin cu stafide, pesmeti de sacaz,
placinta de bojoci de miel, platica lui Odobescu, prepelite in mat,
Principele Nicolae (cu migdale si fisticuri!), puiul coanei mari /
puiul tatei / puiul gazdei vrednice / pui Sultanica, pui umplut cu
raci, purcel alandala, rachiu cu indrisaim (asta e de la marele
Vlad Musatescu), rinichi de porc cu vin de Made(i)ra, salata de
crizanteme, schembea, scordolea, sirop de samanta de pepepene
galben, sufleu de mamaliga, sulisoare, supa cu strudel de
maruntaie, salaul gastronomului rafinat, serbet de iasomie / de
flori de lamaie / de micsunele / de nufar / de porumb, snitel de
nuca, sold de cerb, timbala de castane, trahana, uger de purcica,
unt negru, vrabii cu sos si mamaliguta, zalatina de toporasi,
zulufi. (E drept, inca n-am gasit reteta originala pentru curelusa
barbierului / pizdulice de vacuta!)
Va incumetati la o degustare?
…Iar de restul, o specialitate Pasarea Colibri:
"Dragostea e o
salata
Cu ceva sare in
plus.
Ea se ia pe
farfurie,
Iar fetele se iau pe sus…"