BOOK.COM/ Mancaruri de altadata

Autor: Dan Silviu Boerescu 16.02.2010
www.anticariat-unu.ro: una din adresele mele favorite! Atat in spatiul virtual, cat si in cel fizic, nu mai putin livresc: pe Academiei, la nr. 8, piezis fata de Universitate si, vai, peste drum de un Spring Time.
…Poate locatia nu e chiar intamplatoare. Chiar vis-à-vis de fast-food, Ionut Olteanu si colegii lui adapostesc, adesea, vechi carti de bucate absolut remarcabile. Aici, m-am intalnit prima oara cu editiile vechi din Bacalbasa ("Dictatura Gastronomica" - ce titlu!), Maria general Dobrescu, Ecaterina doctor S. Comsa, Ecaterina colonel Steriady, Augusta Sarariu, Simona Racovita, Emil Frederic sau Madeleine Brebu. Nici nu va inchipuiti cate comori de savoare se ascund in aceste pagini ingalbenite de vreme sau de degetele un pic unsuroase ale gurmanzilor care aspira spre statutul de gourmet. Chiar lucrez la o compilatie-tezaur in care vor incapea, ca intr-un meniu fabulos, tot felul de delicatese cu iz si blazon autohtone. Sa enumar doar (cu riscul de a va innebuni de tot): alivenci, arpagic Istanbul, "babe oparite tare bune" (gerontofilia sadic-culinara vine direct de la Kogalniceanu & Negruzzi, care incercasera, personal, aceste senzatii tari), becatine cu trufe, berbec cu sardele, Bibesco cu piure de castane, bors cu cuiul usei, bujenita de iepure, buture imparatesc, caramele de caise, carne ametita, carnaciori de raci, chitonag de gutui, clapon umplut, coarda de lamaie, costite de porc in prapur, dropie Eracle Marathea, dulceata de patlagele verzi, epigrame de miel, flori de salcam coapte, ghiveci calugaresc, gogosi cu jumari, haragnis-balmus, lapte de migdale, lapte zburat, lostrita gatita domneste, muhalebiu, mustalevria, parjoala negustorului, pelincile Domnului / scutecele lui Hristos, perisoare in vin cu stafide, pesmeti de sacaz, placinta de bojoci de miel, platica lui Odobescu, prepelite in mat, Principele Nicolae (cu migdale si fisticuri!), puiul coanei mari / puiul tatei / puiul gazdei vrednice / pui Sultanica, pui umplut cu raci, purcel alandala, rachiu cu indrisaim (asta e de la marele Vlad Musatescu), rinichi de porc cu vin de Made(i)ra, salata de crizanteme, schembea, scordolea, sirop de samanta de pepepene galben, sufleu de mamaliga, sulisoare, supa cu strudel de maruntaie, salaul gastronomului rafinat, serbet de iasomie / de flori de lamaie / de micsunele / de nufar / de porumb, snitel de nuca, sold de cerb, timbala de castane, trahana, uger de purcica, unt negru, vrabii cu sos si mamaliguta, zalatina de toporasi, zulufi. (E drept, inca n-am gasit reteta originala pentru curelusa barbierului / pizdulice de vacuta!)
Va incumetati la o degustare? …Iar de restul, o specialitate Pasarea Colibri:
"Dragostea e o salata
Cu ceva sare in plus.
Ea se ia pe farfurie,

Iar fetele se iau pe sus…"