CNVM, „tradata” de cei pe care i-a aparat

Autor: Andrei Chirileasa 16.02.2010

Kazahii au batut palma cu Verestoy in afara ofertei RRC. CNVM a pierdut 1,1 mil. euro



Tranzactiile de luni prin care kazahii de la Rompetrol au preluat 15,7% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au ridicat numeroase semne de intrebare in piata, in conditiile in care tot luni kazahii lansasera oferta de preluare pentru 24% din actiunile RRC, iar pretul la care s-au realizat transferurile de luni, de 0,075 lei/actiune, este cu doar 1,2% mai mare decat pretul din oferta, de 0,0741 lei/actiune.

In realitate insa atat minoritarii, cat si kazahii au castigat din aceste tranzactii, impartindu-si cota care i-ar fi revenit CNVM in cazul in care tranzactiile s-ar fi realizat in cadrul ofertei.

Cei aproximativ 25 de investitori care au vandut luni, printre care si Attila Verestoy, au incasat 248,5 mil. lei (60,4 mil. euro), cu 3 mil. lei (730.000 de euro) mai mult decat ar fi primit in oferta, respectiv 245,5 mil. lei. In plus, ei vor avea banii in conturi pana la finele acestei saptamani si nu mai trebuie sa astepte pana pe 15 martie, cand se va realiza decontarea tranzactiilor din oferta, putand astfel profita de oportunitatile care ar aparea in acest interval pe Bursa, cum ar fi o eventuala ridicare a pragului de detinere la SIF-uri.

Pe de alta parte, CNVM a pierdut circa 4,7 mil. lei (1,14 mil. euro) in urma tranzactiilor de luni, in conditiile in care nu va incasa 2% din valoarea acestora (4,9 milioane de lei), cum s-ar fi intamplat daca tranzactiile s-ar fi derulat in oferta, ci doar 0,08% (0,2 milioane de lei), care reprezinta comisionul perceput de CNVM de la cumparator din valoarea tuturor tranzactiilor de pe Bursa.

Asta in conditiile in care CNVM se confrunta cu o criza de lichiditati si a cerut sprijin din partea SIF-urilor si a administratorilor de fonduri, propunandu-le acestora sa-si plateasca in avans contributiile pe primele sase luni ale anului.

Comisia a acordat in ultimele luni o atentie deosebita ofertei pe care kazahii trebuia sa o deruleze la Rompetrol Rafinare si au respins pretul initial oferit de kazahi, de 0,0625 lei/actiune, motivand ca acesta ar fi fost sub valoarea contabila a actiunilor care reiese din bilantul de la 31.12.2008. CNVM le-a cerut kazahilor un pret de minimum 0,0741 lei/actiune, obtinand astfel un plus de 14 mil. euro la valoarea ofertei, pentru actionarii minoritari.

Unul dintre cei mai mari actionari minoritari ai RRC era senatorul UDMR Attila Verestoy, unul dintre cei mai influenti politicieni locali, care detinea in nume propriu circa 1,67% din actiunile RRC, conform ultimei declaratii de avere. Luni, prin firma de brokeraj controlata de familia Verestoy s-au transferat circa 6,5% din actiunile RRC, in valoare de 20 mil. euro.

Kazahii de la KazMunaiGaz, care controleaza grupul Rompetrol, au castigat la randul lor circa 1,7 mil. lei, reprezentand diferenta dintre suma totala pe care ar fi platit-o in oferta, incluzand cota CNVM, si suma totala platita pe Bursa.

"Nu stiu de ce ofertantul a ales sa deruleze aceste tranzactii. In opinia mea, nu e normal sa se procedeze asa. Urmeaza sa discutam acest subiect pentru ca sunt multe aspecte juridice care trebuie clarificate. Daca tranzactiile se considera ca fiind in afara ofertei, noi am pierde la cota aplicata", a declarat Paul Miclaus, vicepresedintele CNVM.

El a precizat insa ca directivele europene permit ofertantului sa deruleze tranzactii in afara ofertei de preluare, dupa lansarea acesteia, cu conditia ca pretul sa fie mai mare decat in oferta, iar ulterior pretul din oferta sa fie armonizat cu cel oferit in piata.

Ieri actiunile RRC au fost suspendate de la tranzactionare pana la aprobarea de catre CNVM a noului pret de oferta, de cel putin 0,075 lei.