Grecii de la Bancpost au retras 68 mil. lei din fondurile mutuale

Autor: Roxana Pricop 16.02.2010

EFG Mutual Funds Management, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri mutuale se pregateste sa se retraga din piata, potrivit unor surse.



Saptamana trecuta actionarul majoritar - grupul elen EFG Eurobank (actionarul majoritar al Bancpost) - si-a retras capitalul investit in cele doua fonduri. Pe 11 februarie, a avut loc cea mai consistenta retragere de bani din existenta de patru ani a celor doua fonduri mutuale administrate de EFG MFM, in valoare de 68 mil. lei (16,5 mil. euro), societatea ramanand cu active nete in gestiune de doar 3,52 mil. lei. La finele lunii ianuarie, societatea administra active de 71 mil. lei, avand o cota de piata de circa 1,9% si plasandu-se astfel pe locul sase in topul administratorilor de active.

Din fondul monetar Bancpost Plus au iesit 48,8 mil. lei, activele nete scazand astfel pana la 33.721 lei, in timp ce din fondul diversificat Bancpost Active Balanced au iesit 19,2 mil. lei, lasand fondul cu active de 3,49 mil. lei, potrivit informatiilor disponibile pe 12 februarie. In fondul monetar au mai ramas 12 investitori, mai putini cu 78 fata de finele lui 2009, iar fondul diversificat a mai ramas cu 528 de investitori, mult sub nivelul de 1.493 de investitori cu care a incheiat anul trecut.

Oficialii Bancpost si cei ai EFG MFM nu au comentat informatiile pana la inchiderea editiei. Grupul elen EFG Eurobank Ergasias controleaza 81% din societatea de administrare, restul de 18,90% fiind detinut de Bancpost.

"Grupul elen intentioneaza sa inchida divizia locala de administrare a investitiilor. Investitorii in cele doua fonduri au fost anuntati de acest lucru, fiindu-le recomandate alte fonduri de investitii administrate de o alta societate din grup", au spus surse din piata administrarii de active.

Daca grupul elen va renunta la divizia locala de administrare, aceasta decizie va fi o premiera pe piata locala, unde administratorii bancari detin pozitii forte si controleaza peste 90% din activele totale de 3,65 mld. lei (aproape 900 mil. euro) ale fondurilor mutuale. Pana in prezent, primul caz de abandon apartine unui administrator independent - Prime Asset Management, care nu a supravietuit crizei neavand sprijinul unui actionar puternic.

In ianuarie 2006, cand au fost lansate fondurile Bancpost Plus si Bancpost Active Balanced, infuzia de capital cu care au pornit acestea a fost de 61,7 mil. lei, fiind una dintre cele mai mari investitii din piata de la acea vreme. Maximul de active de aproape 120 mil. lei a fost atins in 2007, cand administratorul a beneficiat, pe de o parte, de conditii favorabile pe piata de actiuni, dar si de sprijinul bancii alaturi de care a lansat un produs combinat prin care unitatile de fond erau vandute la pachet cu depozite bancare remunerate cu dobanda promotionala.

Sub impactul crizei, activele EFG MFM s-au diminuat pana la 70,9 mil. lei la finele anului 2008. Drept urmare, la inceputul anului 2009 administratorul local a decis delegarea administrarii celor doua fonduri catre o divizie din Atena a grupului elen, operatiunile de distributie continuand sa fie realizate de la Bucuresti. Spre deosebire de ceilalti competitori (Erste, Raiffeisen sau BRD) care au profitat din plin de reteaua teritoriala a bancii din grup si au reusit sa atraga resurse record din piata, societatea EFG MFM a pariat pe alta carte, conservandu-si activele.