Cehii de la CEZ intra si pe piata gazelor dupa modelul rivalilor

Autor: Roxana Petrescu 16.02.2010

Grupul ceh de utilitati CEZ, care s-a dezvoltat pe piata locala a energiei dupa ce in 2005 a castigat procesul de privatizare a fostei Electrica Oltenia, si-a facut intrarea si pe piata gazelor naturale dupa ce saptamana trecuta a primit licenta de furnizare din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Licenta este valabila pana la inceputul anului viitor, iar prin intermediul acesteia cehii patrund pe o piata dominata de doi mari jucatori: E.ON Romania, controlat de germanii de la E.ON, si GDF SUEZ Energy Romania, fosta Distrigaz Sud, aflat in portofoliul grupului franco-belgian GDF SUEZ.

Compania din cadrul CEZ Romania care a primit aceasta licenta de furnizare a gazelor naturale este CEZ Trade, firma care se ocupa cu tradingul energiei electrice.

Reprezentantii companiei nu au comentat aceste informatii.

Strategia formarii unui portofoliu integrat de servicii, care sa cuprinda atat furnizarea de gaze naturale, cat si furnizarea de energie electrica, este o practica normala in randul marilor grupuri de utilitati.

Germanii de la E.ON au fost primii care au reusit acest lucru pe piata locala prin castigarea proceselor de privatizare a fostelor Electrica Moldova si Distrigaz Nord. Dupa acest model, la inceputul anului 2008 Distrigaz Sud, devenita ulterior GDF SUEZ Energy Romania, isi ia licenta de furnizare de energie electrica, tocmai pentru a le putea oferi clientilor gaze si energie electrica in acelasi pachet. De altfel, potrivit celor mai recente informatii primite din partea fostei Distrigaz Sud, numarul clientilor care au cerut si oferte de electricitate, alaturi de gaze naturale, ajunsese la inceputul acestui an la circa 50 de companii.

CEZ este unul dintre investitorii atrasi pe piata locala de marile procese de privatizare, dar a cunoscut o dezvoltare accelerata a businessului in Romania, fiind azi implicat in mai multe proiecte. Una dintre cele mai importante investitii pe care CEZ le realizeaza in Romania este constructia unui parc eolian de 600 MW si a unui reactor la Cernavoda.