Mihai Miron, antreprenorul care a facut prima tranzactie din farma acum 10 ani: Nu vreau sa mai vand. Inca am destule idei

Autor: Ioana David 17.02.2010

Mihai Miron, unul dintre primii oameni de afaceri care au investit in industria locala de medicamente, se uita acum la proiectele pe care le are in derulare atat in piata de care sia legat numele, cat si in zootehnie si trage linie: profit dublu anul acesta de peste 10 milioane de lei (2,3 milioane de euro) din zona farma si afaceri de cateva milioane "bune" de euro din restul. Miron este legat de piata de medicamente atat prin intermediul firmei Europharm pe care a vanduto la inceputul anilor 2000 catre gigantul britanic GlaxoSmithKline (GSK) pentru mai bine de 45 de milioane de dolari, iar mai nou prin firma Ropharma rezultata in 2009 din fuziunea a patru alte companii pe care omul de afaceri le controla.



Antreprenorul afirma ca nu sia uitat niciodata legaturile cu lumea satului care lau determinat sa investeasca intro ferma in judetul Alba.

Pe lista investitiilor pe care Miron le are in derulare si care il leaga in continuare de zona farmaceutica este o fabrica de medicamente in Republica Moldova pe care o detine in parteneriat cu GSK, iar "de cand comunistii au pierdut acolo cred ca este o oportunitate de investitii acolo".

Proaspat venit la Bucuresti, dupa cateva coborari pe partia de schi din Brasov, unde Ropharma, principalul business in care Miron se implica acum, isi are sediul, omul de afaceri incepe sa vorbeasca despre reteaua de farmacii pe care o are si despre fuziunea pe care a finalizato anul trecut, una "complicata cu multe batai de cap".

Un business din "drumul medicamentului"

De profesie farmacist, Miron, 49 de ani, a fost inainte de Revolutie, timp de trei - patru ani, sef de laborator analize medicale in cadrul unei unitati detinute de Ministerul Apararii Nationale.

Ca si in cazul altor antreprenori romani, povestea businessului lui Miron incepe dupa Revolutie, in acea vreme de "emulatie dupa caderea comunismului, cand fiecare incerca sa faca mai mult".

"Am incercat sa fac mai mult in sistemul in care activam, dar acesta era foarte inchis, foarte conservator. Cei cu care lucram la vremea respectiva stiau doar regulile si regulamentele in vigoare. Nu era nicio sansa sa schimbi ceva semnificativ la locul de munca, asa ca am luato pe cont propriu", spune Miron intrun interviu acordat ZF.

A sesizat apoi oportunitatea "formidabila" din piata in conditiile in care la inceputul anilor '90 pe anumite categorii de medicamente, ca de exemplu antibioticele, cererea era mai mare decat oferta.

"Am incercat sa verific daca perceptia mea despre piata medicamentelor era reala si am ajuns la concluzia ca era suficient sa produci si sa ai un pic de logistica pentru ca sa ajunga medicamentul acolo unde ai nevoie de el. Asa a inceput aventura, care dureaza de ceva timp", spune Miron.

A facut personal dosarele farmaceutice care sa fie aprobate de autoritatile de la acea vreme, sa vada daca se poate sau nu.

El adauga faptul ca "privat" era un peiorativ la vremea respectiva, nu ceva firesc, iar businessman era "bisnitar", pe cand cei care incercau sa faca afaceri imobiliare erau considerati "speculanti".

"Nu am luat nimic de la stat. Nu am participat la acea impartire din anii '90. Eu am cladit totul de la zero, de la cladiri abandonate pe care leam reamenajat, leam remodelat si am facut acolo spatii de productie", mai spune Miron.

Sa asociat cu fosti colegi de facultate, iar ulterior cu un cetatean american de origine romana, Sam Bines, la doi ani de la aparitia Europharm.

"A fost nevoie de un «push» pentru a putea demara mai rapid. Mai mult decat de capital, era nevoie si de experienta internationala. Trebuie sa recunosc ca asocierea a avut, pe langa impactul asupra capitalului de lucru, si efect asupra mentalitatii noastre. Nu eram inca iesiti din lentoarea gandirii comuniste. Nu cunosteam detaliile lumii economice la nivel international. De exemplu, cum poti sati finantezi un business printrun contract bine negociat sau printrun termen de plata avantajos".

Ampicilina, prima afacere

Miron isi aminteste ca la vremea respectiva furnizorii internationali solicitau plata la livrarea marfii, fara sa accepte termene de plata, iar in momentul in care un american cu multi ani de business in spate discuta, situatia era cu totul alta. In acest fel se puteau obtine credite de trei - patru luni, ceva "de negandit pentru Romania".

"Initial am gandit un business care sa echilibreze cerereaoferta de medicamente la nivelul Romaniei. Nu mam gandit atunci la un business care sa aiba impact la nivelul Europei Centrale si de Est sau la nivel mondial ceea ce sa intamplat dupa 1998."

El se refera la faptul ca anul trecut, GSK a anuntat ca are in plan exporturi de 300 de milioane de euro pentru fabrica de la Brasov achizitionata de la Miron si pe care astazi o detine in totalitate, o parte din productie urmand sa ajunga in zeci de state la nivel mondial. Este cel mai mare proiect de export anuntat pe piata locala.

"Am inceput cu produse deficitare, precum Ampicilina, Oxacilina, Eritromicina", isi aminteste Miron. Prin achizitia Europharm, SmithKline Beecham a sarit de pe locul 27 in topul producatorilor de pe piata locala in fruntea clasamentului.

Istoria unei tranzactii

Mihai Miron a fost primul antreprenor din industria de medicamente implicat intro tranzactie de mari dimensiuni pe piata locala, dupa ce in doua etape succesive compania SmithKline Beecham (astazi GlaxoSmithKline GSK) a preluat grupul Europham, dezvoltat de antreprenorul roman. Dealul a fost finalizat in 2003 si a fost estimat la circa

45 de milioane de dolari. Omul de afaceri nu a precizat insa care a fost parte care ia revenit din aceasta valoare. El isi aminteste ca pe langa SmithKline Beecham, si fonduri de investitii au mai fost interesate de Europharm.

Nu regreta ca a vandut Europharm, dar se gandeste ca a fost ceva "nefiresc" pentru vremea respectiva.

Trecerea la modelul de business corporatist impus dupa preluare, sa facut cu "dificultati", iar o parte a echipei nu sa putut adapta.

"Astazi poate diferentele sau mai atenuat un pic, dar la vremea respectiva erau foarte mari. Modul de abordare a businessului, proiectiile de buget, tot ce tine de control, regulile, procedurile de lucru, sunt diferite. Cand e vorba de o afacere de aproape 2.000 de angajati trebuie sa ai reguli puse la punct pentru ca altfel nu iese nimic. Aproape toti managerii mei au trecut prin aceste faze: businessul antreprenorial, care a fost Europharm, businessul de corporatie cu toate regulile, iar acum business antreprenorial facut dupa cunoasterea regulilor corporatiste", a continuat Miron.

Despre primul milion de dolari

In 1993, afacerile lui Miron atingeau pragul de un milion de dolari cu produse precum Ampicilina si Oxacilina, iar Miron afirma ca la acea vreme avea doua treimi din piata, dar ca pretul medicamentelor era mai ridicat decat astazi, daca se raporteaza la cat era o canistra de benzina. Piata de medicamente atingea in acea perioada 130 de milioane de dolari, iar acum este de peste 2 miliarde de dolari.

Dupa ce o perioada a condus afacerile GSK in Romania, Miron sa retras complet si cativa ani nu sa implicat in afaceri cu medicamente.

In 2009 insa el a finalizat fuziunea dintre Ropharma si Farmaceutica Aesculap Targu Mures, Global Pharmaceuticals Brasov si Medica Bacau, fime in care a investit o parte din banii pe care ia scos din vanzarea Europharm.

O alta parte a mers intro ferma in judetul Alba, iar Miron spune ca este vorba despre "un business integrat, productia furajelor, zootehnie, procesare lapte si carne". Dea lungul timpului el sa implicat si intro fabrica de lapte praf, iar brandul sub care este prezent se numeste Bioef.

Dupa fuziunea companiilor din industria farmaceutica, noua firma rezultata, Ropharma, a terminat anul trecut cu un profit estimat de 5 milioane de lei (1,2 milioane de euro), iar in 2010 acest profit sar putea dubla. Omul de afaceri spune ca Ropharma are profit pentru ca sa concentrat pe managementul stocurilor.

In ceea ce priveste cifra de afaceri, de 89,5 milioane de lei (21,3 milioane de euro) in 2008, estimarea este de crestere cu 34 procente peste nivelul pietei.

Omul de afaceri afirma ca nu are in vedere sa vanda si Ropharma asa cum sa intamplat in cazul Europharm.

"In 2010 sunt cu totul alte oportunitati decat acum 1015 ani. Iar pe Bursa unde vad ca Ropharma a strarnit interesul pot exista diferite mecanisme de finantare. Inca mai am destul idei care se pot transpune in practica si suficienta energie pentru a le finaliza", a mai spus Miron.

Cat despre "energie", Miron spune ca dupa interviu se va intoarce la Brasov pentru a finaliza ziua pe terenul de tenis.

Ce spune despre:

Cum a intrat in afaceri: Am incercat sa fac mai mult in sistemul in care activam, dar acesta era foarte inchis, foarte conservator. Cei cu care lucram la vremea respectiva stiau doar regulile si regulamentele in vigoare. Nu era nicio sansa sa schimbi ceva semnificativ la locul de munca, asa ca am luato pe cont propriu.

Care au fost primii pasi: Nu am luat nimic de la stat. Nu am participat la acea impartire din anii '90. Eu am cladit totul de la zero, de la cladiri abandonate pe care leam reamenajat, leam remodelat si am facut acolo spatii de productie.

Primul milion de dolari facut: Primul milion de dolari sa facut din vanzarile de Ampicilina si Oxacilina, primele produse, ceea ce sa intamplat in 1993. Am avut o perioada in care aveam doua treimi din piata. Era mai mult decat un vis frumos. Si rentabilitatea era cu totul alta.

Vanzarea Europharm: Nu am regretat ca am vandut. Era ceva nefiresc la vremea respectiva, neasteptat pentru piata romaneasca. Au fost si fonduri de investitii interesate, unul dintre ele era un fond cunoscut care a mai cumparat alti producatori de medicamente din Romania. A fost mult mai bine ca am ales varianta cu investitorul strategic.

Masurile luate pentru realizarea de profit: Anul trecut am implementat un management performant al stocurilor. Acel ciclu cash to cash capata o importanta din ce in ce mai mare. La nivel mondial acest indicator sa imbunatatit in sensul ca acest interval sa scurtat. In Europa este inspre 3435 de zile, iar in America inspre 32 de zile. Noi neam propus un model asemanator cu cel american.