Creditul de retail nu va reveni curand, populatia e prea saraca

Autor: Ciprian Valentin Botea 16.02.2010

Saracia populatiei si un grad relativ ridicat de indatorare nu permit reluarea rapida a creditarii pe sectorul persoanelor fizice, speranta bancherilor indreptandu-se anul acesta catre imprumuturile pentru companii.

"Explozia creditarii incepand cu 2005 a dus populatia aproape la limita superioara de indatorare in numai trei ani. In orice economie sanatoasa populatia este creditor net al sistemului bancar, dar in Romania, populatia fiind saraca, bancile nu au cum sa produca bani din resurse interne pentru creditare", a declarat Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, in cadrul unui seminar organizat de Finmedia.

El a explicat ca in Romania averea financiara a populatiei este de doua-trei ori mai mica comparativ cu tarile din regiune cu un Produs Intern Brut (PIB) similar. Activele financiare nete ale populatiei erau la sfarsitul anului trecut de 33,3 mld. euro, in timp ce pasivele financiare nete depaseau 27 mld. euro, potrivit unui studiu al UniCredit.

Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD, spune ca in conditiile actuale creditul de retail are un potential de crestere limitat, activitatea bancilor urmand sa se concentreze pe finantarea companiilor si a proiectelor care beneficiaza de fonduri europene.

Totusi, bancherii spun ca exista probleme si cu portofoliile de credite acordate companiilor, situatia cea mai sensibila fiind pe segmentul IMM-urilor. Activitatea de creditare s-a concentrat, in 2009, in cea mai mare parte pe restructurari. Bancile au preferat sa gaseasca solutii individuale de restructurare a creditelor companiilor si au respins o propunere privind un moratoriu de un an, perioada in care firmele cu probleme sa plateasca doar dobanda si comisioanele aferente imprumuturilor contractate.

Oamenii de afaceri spun insa ca adoptarea moratoriului ar fi avut un impact pozitiv in economie. "Acum vedem un dezechilibru in negocierea dintre banci si IMM-uri, pentru ca sarcina probei revine firmelor, care trebuie sa demonstreze ca nu au intentii incorecte. In cazul moratoriului sarcina probei ar fi trecut la banci", apreciaza Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. Totodata, el spune ca se simte o dezghetate a creditarii companiilor, dar critica stilul de business al bancilor locale. "Vedem in mod cert o reluare a creditarii companiilor. Nu pot insa sa nu remarc ca bancile din Romania lucreaza dupa un model ideal: cand fac profit este doar al lor, dar cand au pierderi le impart cu clientii."

Si Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen, crede ca potentialul de creditare pe termen scurt a populatiei este foarte scazut, avand in vedere veniturile in scadere si nivelul ridicat al serviciului datoriei. Valoarea ratelor lunare platite de romanii cu credite bancilor ajunge la 40% din veniturile lor, peste media la nivelul UE, a mai aratat el.