Culmea taxarii: firmele suspendate sa plateasca impozit pe profit

Autor: Izabela Badarau 16.02.2010

Firmele care si-au suspendat activitatea in ultimele luni ar putea fi nevoite sa plateasca anticipat impozit pe profit in 2010, cu toate ca ele nu mai desfasoara niciun fel de activitate, in lipsa unei precizari explicite care sa le scuteasca de la plata unui impozit pe profit pe care nu il au.

Toate firmele (cu exceptia celor care platesc impozit anual) vor plati anticipat impozit trimestrial pe profit, incepand de anul acesta, in cuantum de o patrime din impozitul anual obtinut in anul precedent, actualizat cu rata inflatiei. Dar ce se intampla cu firmele care intre timp si-au suspendat activitatea?

Firmele care si-au suspendat activitatea (inactivitate temporara pentru cel mult trei ani) exista, intocmesc balanta de verificare lunara si depun declaratii la Fisc. Profitul pe care aceste firme il vor obtine anul acesta va fi zero, dar potrivit legii privind plata anticipata a impozitului pe profit, ele ar trebui sa declare si sa plateasca o patrime din impozitul pe anul trecut, in lipsa unei precizari explicite.

Daca statul ar merge pana la absurd cu colectarea taxelor de la companii, un numar de cateva zeci de mii de companii ar avea de platit impozit pe profit anul acesta, chiar daca ele si-au suspendat activitatea si nu mai obtin niciun profit.

6.000 de firme si-au suspendat activitatea numai in luna ianuarie, alte 6.000 numai in luna decembrie, iar pe tot parcursul anului trecut, peste 130.000 de firme au ales sa inceteze temporar activitatea, potrivit datelor ONRC. O buna parte dintre ele insa nu obtineau venituri si au ales sa isi suspende activitatea pentru a nu plati impozitul minim introdus in primavara anului trecut.

"Intr-adevar, nu se precizeaza in lege ca firmele care si-au suspendat activitatea nu trebuie sa plateasca anticipat impozitul pe profit. Merita discutata introducerea unei astfel de precizari", spune Dragos Doros, director impozite directe in cadrul Ministerului de Finante, la forumul de legislatie si fiscalitate TaxEu.

Consultantul fiscal Gabriel Biris, care a pus in discutie lipsa acestei precizari in Codul fiscal, spune ca, potrivit principiilor fiscalitatii, impozitarea firmelor suspendate cu un impozit pe profit nu ar avea niciun sens. Mai mult, statul ar avea costuri administrative care nu se justifica. "Presupunem ca o firma trebuie sa plateasca un impozit pe profit de 550 de lei pe trimestru. Deci 2.200 de lei pe an. Care ar fi avantajul pentru stat sa colecteze suma asta pentru un an de zile (de la o firma care si-a suspendat activitatea - n.r.), pana cand se va face regularizarea? Firma nu plateste, trebuie trimis in teritoriu un inspector fiscal, ceea ce implica iar costuri suplimentare".

Avantajul platilor anticipate pe profit este o mai buna predictibilitate in randul companiilor a cheltuielilor cu impozitul pe care il vor datora la stat si, desigur, un avantaj suplimentar il au firmele care obtin un profit mai mare in anul curent, platind un impozit mai mic pe profitul din anul precedent.

In conditiile in care este de asteptat ca firmele sa inregistreze profituri mai mari anul acesta, impactul platilor anticipate pe profit asupra Trezoreriei statului va fi unul negativ, dar acest lucru nu ar trebui sa ne bucure, spune Cristian Radulescu, partener TaxHouse. "Probabil Fiscul va inteti controalele fiscale pentru a compensa incasarile scazute".

Platile anticipate vor fi aplicate inclusiv fostelor microintreprinderi. Cat despre firmele care anul trecut au platit impozit minim stabilit in functie de cuantumul veniturilor realizate in 2009, anul acesta ele vor plati trimestrial o patrime din impozitul minim stabilit in functie de cuantumul veniturilor realizate in 2009.

Reactii de la cititori:

Tinem sa va prezentam si reactia unui cititor cu privire la acest articol.

Buna dimineata,

Am citit articolul semnat de dvs. din editia de azi dimineata si nu prea mi-a placut faptul ca logica pe baza caruia a fost structurat articolul nu a mers un pic mai adanc si a lasat problema la nivelul unei stiri care poate face valuri si genera "panica", pastrez ghilimelele pentru ca va voi demonstra ca nu sunt decat vorbe'n vant cele referitoare la impozitarea firmelor cu activitatea suspendata si nu este prima oara cand in presa apar diverse opinii exprimate de aceasta persoana, care sunt partial reale.

Argumentatie :

1. Cf. CF art.13, sunt obligate la plata impozitului pe profit, lit a) :"persoanele juridice romane",

2. Cf. CF art.14 lit.a), sfera de cuprindere a impozitului pe profit, impozitul pe profit se aplica asupra "profitului impozabil obtinut din orice sursa […]",

3. Cf. CF art.18, impozitul minim, pct.(2), se specifica cine plateste impozit minim :"contribuabilii,[..], in cazul carora impozitul pe profit este mai mic decat suma impozitului minim pentru transa de venituri totale corespunzatoare[…]"

Numai din aceste 3 puncte avem :

1. Ca sa ai profit trebuie sa generezi venituri si implicit cheltuieli, nu am mers cu argumentatia pe cheltuieli ca este evidenta,

2. Daca esti suspendat nu mai figurezi ca entitate activa la RC si nu mai poti intreprinde acte de comert, generatoare de venituri,

3. Odata ce esti suspendat, este preferabil si 99% fac acest lucru, solicita la Fisc aplicarea regimului derogatoriu si nu mai au nicio obligatie declarativa privind taxele si impozitele datorate,

4. Daca este aplicat acest regim derogatoriu si nu depui nicio declaratie, Fiscul nu te poate urmarii pentru ceva ce n-ai platit, pentru ca nu ai avut obligatia sa declari, este si cazul impozitului minim.

Dupa umila mea parere, ne punem probleme ca sa ne punem o problema, care nu exista decat in foarte mici cazuri cand agentii economici uita sau nu stiu de acest regim derogatoriu, care functioneaza de ceva vreme.

Si un alt argument: de ce anul trecut era o invazie de suspendari, radieri la RC?