Top Brands: Vin alte executari silite

Autor: Mihaela Popescu 16.02.2010

Omul de afaceri Wael El Ghadban, care detine 50% din TBD - a doua mare companie de distributie a bunurilor de larg consum - vede venind in acest an un al doilea val al crizei din cauza executarilor silite ale firmelor de catre banci, dupa ce in 2009 cea mai mare problema pe piata au fost blocajele de lichiditati din lantul de distributie.

"Nu vad o crestere in acest an pe piata, mai ales ca bancile au inceput sa execute garantiile companiilor creditoare, iar acest lucru afecteaza foarte mult piata. Anul trecut bancile au reesalonat datoriile, iar in conditiile in care majoritatea companiilor nu s-au putut redresa, vom vedea automat executari silite ale garantiilor in 2010", afirma actionarul Top Brands Distribution (TBD).

Fenomenul executarilor ar putea afecta in primul rand comertul, un sector pe care companiilor romanesti s-au supraindatorat in 2006-2007 pentru a tine pasul cu extinderea marilor retele straine de magazine.

Recent, si presedintele grupului Vel Pitar a atras atentia asupra riscului de aparitie a unui val de falimente in industria alimentara in 2010.

"Am remarcat ca cei care nu au investit in imobiliare pentru profit au ramas in picioare", a mai afirmat El Ghadban referindu-se la micii comercianti din portofoliul de clienti ai companiei sale. TBD, distribuitor al produselor Philip Morris si Kraft Foods, a avut in 2009 o cifra de afaceri estimata la 308 mil. euro.