Cea mai mare tranzactie din servicii medicale: Advent a batut palma pentru 80% din Centrul Medical Unirea si pregateste investitii de 30 de milioane de euro

Autor: Ioana David 18.02.2010

"Acum noua ore s-a semnat", spunea ieri la amiaza Wargha Enayati, fondatorul operatorului de servicii medicale private Centrul Medical Unirea (CMU) preluat de fondul de investitii Advent International, care dupa o noapte alba a finalizat cea mai mare tranzactie de pe piata serviciilor medicale private.



Fondul de investitii Advent, prezent in zona de sanatate prin intermediul producatorului de medicamente LaborMed Pharma, intra pentru prima data pe clinici private si preia 80% din actiunile CMU, companie activa intr-un sector cu perspective de crestere sigure.

In cadrul tranzactiei au vandut atat fondatorul Wargha Enayati, 44 de ani, care pastreaza 20% din actiuni, cat si fondul de investitii 3i, care iese in acest fel din afacere.

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa, potrivit unor surse apropiate afacerii, deal-ul ar fi de peste 30 de milioane de euro. Evaluarea companiei s-a facut pe baza unui multiplu EBITDA ajustat si care este de sub 6 mil. euro. Tranzactia presupune atat o parte cash, cat si o majorare de capital.

"CMU a capatat dimensiuni foarte mari si simteam ca pentru dezvoltarea companiei intrarea unui fond de investitii ar fi cea mai buna varianta care sa sustina cresterea", a spus Enayati. El a precizat ca firma avea cash si acces la finantare, dar ca nu erau suficiente.

Tranzactii de peste 50 mil. euro cu clinici private

"Dezvoltarea cu Advent va fi diferita de cea pe care am avut-o cu 3i. Nu o spun nici in sens pozitiv, nici in sens negativ, spun doar ca va fi diferita. Atat Mid Europa (un alt fond de investitii interesat de companie - n.red.), cat si Advent au venit cu o viziune diferita. Hotararea a fost foarte dificila. Diferentele financiare nu au fost mari", mai spune fondatorul clinicilor CMU.

Negocierile pentru vanzarea companiei au fost demarate in urma cu cinci luni, cand 3i a anuntat ca este interesat de vanzarea actiunilor detinute. Fondul de investitii intrase in actionariatul CMU in 2007, cand a preluat 49% din titluri de la Wargha Enayati pentru 10-15 mil. euro. La vremea respectiva deal-ul cu 3i a fost printre primele pe piata pe profil, iar la o valoare estimata de 15 mil. euro pentru 49% din titluri, compania era evaluata atunci la circa 30 mil. euro.

Spre comparatie, in prezent, valoarea clinicilor fondate de Wargha Enayati este aproape dubla, potrivit estimarilor ZF, care iau in calcul un pret de 30-40 mil. euro pentru un pachet de 80% din titluri.

Serviciile medicale private raman printre domeniile prioritare de investitii ale fondurilor, deoarece cresterile sunt asigurate chiar si in aceasta perioada, ca si marjele de profit.

Preluarea CMU continua in acest fel seria tranzactiilor inceputa anul trecut in aceasta industrie, cand in actionariatul MedLife a intrat minoritar un fond de investitii al Société Générale pentru circa 20 mil. euro.

Advent investeste de multi ani pe piata locala, iar de zona de sanatate este legat prin producatorul Terapia, afacere din care a iesit in 2006, iar mai recent prin LaborMed, prin care a finalizat alte doua deal-uri: preluarea Ozone si a 12 branduri de la compania clujeana PlantExtrakt. Advent mai are in portofoliu producatorii de materiale de constructii Deutek (fosta Düfa Romania) si Ceramica Iasi.

Recent, CMU anuntase ca dupa finalizarea tranzactiei va investi circa 20 mil. euro in extinderea retelei atat greenfield, cat si prin achizitii. Ieri Wargha Enayati, care nu paraseste conducerea companiei, a spus ca suma va urca la 30 mil. euro in urmatorii doi ani.

"Am facut si greenfield, si achizitii, si vom continua sa facem. In vara anului 2011 vom finaliza un spital cu 100 de paturi dupa investitii estimate la 12 mil. euro intr-o prima faza", a spus Enayati, care a nu a dorit sa spuna ce specializare va avea spitalul.

Cifra de afaceri a companiei a atins anul trecut circa 69,5 mil. lei (16,5 mil. euro), in crestere cu 72% comparativ cu 2008. Enayati afirma ca in urmatorii cinci ani afacerile companiei vor atinge 45-50 mil. euro. "In conducere nu se modifica nimic. Seful sunt si voi ramane eu", a spus Enayati. La inceputul lui 2009, CMU avea in jur de 500 de angajati, potrivit informatiilor anterioare ale companiei, numar care urma sa se dubleze in decurs de an.

Cine este Wargha Enayati

Nascut in Germania, Enayati a venit in Romania in 1983 si a studiat medicina la Cluj. Dupa Revolutie s-a hotarat sa ramana si a facut specializarea in cardiologie la Fundeni.

Prima afacere a facut-o cu bani de la tatal sau pe timpul studentiei de la Cluj. Cu 30.000 de marci germane a cumparat o casa pe numele unui roman, pentru ca in acea perioada nu o putea cumpara in nume propriu, pe care a vandut-o un an mai tarziu cu peste 70.000 de dolari.

In 1995 deschide primul cabinet medical si devine medicul Ambasadei Germaniei.

Dupa ambasada au urmat mai multe multinationale, iar dupa primul cabinet a venit si prima policlinica pe Bulevardul Unirii (de unde si numele companiei).

Primii clienti corporatisti au fost reprezentanta IKEA (care achizitioneaza mobila de la producatori locali si care este separata de magazin) si Coca-Cola Services.

Ce cumpara Advent