ANPC obliga bancherii sa modifice aproape toate contractele de credit pana in septembrie

Autor: Ciprian Botea 17.02.2010

Bancile ar putea fi nevoite sa modifice pana in septembrie cea mai mare parte a contractelor de credit incheiate cu persoanele fizice, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Ordonanta transpune in legislatia romaneasca o directiva a Comisiei Europene (CE) care obliga bancile sa plafoneze comisionul de rambursare anticipata a creditelor de consum cu dobanda variabila la 1% din suma rambursata si crearea unui singur model de calcul al dobanzii anuale efective.

Noile reglementari vor intra in vigoare in iunie, modificarea prin acte aditionale a contractelor de credit aflate in derulare urmand sa aiba loc in termen de 90 de zile. Bancherii spun ca aplicarea retroactiva a prevederilor directivei europene este o masura nefezabila avand in vedere numarul mare de contracte care ar trebui modificate.

"Mi se pare nefezabil ca pentru contractele de credit existente sa schimbam conditiile, pentru ca modificarile ar implica acordul ambelor parti. Vorbim aici de sute de mii de contracte doar in cazul Bancpost - o astfel de actiune ne-ar bloca complet orice alte activitati pentru luni intregi de acum inainte. Interesul comun este reluarea creditarii, iar daca vom avea o reglementare care va incurca procesul si nu il va face mai prietenos pentru toti actorii, atunci ar putea avea efecte nedorite", apreciaza Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

De asemenea, proiectul ANPC excede cadrul comunitar si vizeaza plafonarea comisionului de rambursare anticipata inclusiv pentru creditele imobiliare cu garantii si pentru contractele de leasing. In acest moment, valoarea comisioanelor de rambursare anticipata variaza intre 2% si 5% din suma rambursata.

Noile reglementari se vor aplica integral si contractelor de credit pentru facilitati de tip "descoperit de cont" daca suma imprumutata trebuie rambursata in mai mult de trei luni.

"Directiva permite o abordare flexibila si ofera statelor membre posibilitatea sa aleaga modul de aplicare a anumitor prevederi si sa reglementeze individual aspectele nearmonizate prin directiva", se justifica, in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta, reglementarile care exced directiva Comisiei. Contractele de credit vor fi modificate indiferent de suma, chiar daca directiva CE exclude imprumuturile mai mici de 200 de euro si mai mari de 75.000 de euro.

Singurele comisioane care pot fi percepute de banci sunt cele de analiza a dosarului, de administrare a creditului si de rambursare anticipata, precum si penalitatile. Pentru serviciile prestate la cererea clientului va fi impus un comision unic.