ProCredit: Am mizat pe creditul in lei si ne-am ars. Cum comentati?

Autor: Liviu Chiru 17.02.2010

ProCredit, o banca de talie redusa specializata in finantarea micilor intreprinzatori, a fost nevoita sa isi regandeasca politica de creditare, reorientandu-se de la acordare de finantari in lei spre euro, dupa ce socul de lichiditate din toamna anului 2008 i-a pus mari probleme in refinantarea portofoliului.

"Am intrat in criza cu 80% din credite acordate in lei. In octombrie 2008 toata piata de lei practic a disparut, iar Bursa s-a blocat. Am avut un soc si ne-a luat sase luni sa il corectam. Acum avem bilantul echilibrat, jumatate din credite in lei, iar jumatate in euro", spune Gian Marco Felice, directorul general al ProCredit Bank. La nivelul pietei, creditul in valuta reprezinta in prezent circa 60% din totalul creditului neguvernamental, fata de 56% la sfarsitul anului 2008.

ProCredit a intrat pe pierderi in 2009 din cauza cresterii puternice a costurilor de finantare, la care s-au adaugat si cheltuielile cu provizioanele pentru creditele neperformante.

In toamna anului 2008 BNR a afirmat ca a respins un atac speculativ asupra cursului de schimb, insa pretul platit a fost de a crea o penurie de lei pe piata interbancara, care a dus la cresterea dobanzilor de la niveluri de 10% la peste 50%. Ulterior ratele s-au mai calmat, insa au ramas la niveluri de 14%-15% pe an pana in vara lui 2009.

ProCredit are un portofoliu mic de credite, cu un sold de pana in 200 de milioane de euro, in conditiile in care si valoarea medie a imprumuturilor acordate este redusa, de circa 5.000 de euro.

ProCredit, dependenta in primii ani de finantarile de la actionari, a incercat incepand din 2005 sa atraga mai multe surse pe plan local, atat de la clientela, cat si de pe piata de capital.

In august 2006 banca a contractat un credit sindicalizat de la 7 banci locale, cu o maturitate de cinci ani, obtinand 150 de milioane de lei. Tot in acel an a vandut obligatiuni in lei in valoare de 40,2 milioane de lei, care au fost ulterior listate de la Bursa de Valori Bucuresti. Titlurile au ajuns la scadenta anul trecut, insa banca nu a mai vandut alte obligatiuni, desi avea aprobarea actionarilor pentru a imprumuta prin astfel de instrumente 91 de milioane de lei.

"Euro va fi moneda dominanta in anii urmatori. Am decis ca e mai potrivit sa mizam si noi pe euro", spune Felice. Banca are acces facil la finantari in euro de la actionari, dar atrage depozite in valuta si pe plan local.

Pentru anul acesta seful ProCredit vede o crestere a soldului creditelor cu 25 de milioane de euro, in conditiile in care clienti care sa mai poata contracta finantari sunt greu de gasit.

"In 2008 am fi obtinut aceasta crestere doar in primul trimestru. Acum vindem insa doar un sfert din creditele pe care le dadeam in 2008. Cautam, insa nu gasim clienti buni", spune Felice. Banca incearca acum sa se orienteze preponderent spre firmele cu afaceri mai mari si 10-20 de angajati, dupa ce pe segmentul micilor afaceri de familie a inregistrat probleme importante. Unul din zece clienti din portofoliu a avut probleme la rambursarea ratelor, ceea ce este totusi sub media pietei.?Felice spune ca multi clienti au ramas supraindatorati, mai ales ca bancile, desi au facut provizioane foarte mari, nu au sters inca activele din bilanturi.

"Noi nu ne-am impins clientii la limita, dar au probleme, pentru ca au afaceri mici, care sunt vulnerabile. Unii s-au supraindatorat ca persoana fizica, pentru ca au luat credite pentru investitii imobiliare speculative."