Cum arata rezultatele companiilor listate si principalii indicatori financiari ai acestora

Autor: Adrian Ionut Cojocar 18.02.2010

Companiile de la Bursa si-au redus de 10 ori pierderile in ultimul trimestru, iar cele din industrie au dat primele semne de revenire, inregistrand afaceri in crestere.



Veniturile si cifra de afaceri agregata a 63 de companii listate pe Bursa au scazut in ultimele trei luni ale anului cu 28% fata de aceeasi perioada din 2008, la un nivel de 13,5 mld. lei (3,17 mld. euro), in ton cu declinul economic de 6,6% inregistrat la nivelul PIB-ului Romaniei.
Totusi, pierderile insumate ale emitentilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au redus in ultimul trimestru din 2009 de zece ori, la 66,7 mil. lei (15,6 mil. euro), ca urmare a unui curs mai stabil si masurilor de reducere a cheltuielilor puse in practica de manageri.
Aproape o treime din cele 63 de companii analizate si-au redus pierderile in T4, iar 13 dintre acestea au reusit sa revina pe profit.
Companiile de la Bursa se tranzactioneaza in acest moment la un multiplu de profit calculat cu castigul pe 2009 destul de ridicat, de circa 25, dupa ce profiturile s-au injumatatit anul trecut.
"Directia cursului de schimb euro/leu in trimestrul al patrulea 2009 fata de trimestrul IV din 2008 a reprezentat un lucru pozitiv si s-a reflectat in profitabilitatea multor companii cu operatiuni sau datorii in valuta. Reevaluarea datoriilor la final de an s-a realizat doar la o depreciere de 5% a cursului de schimb, acest lucru afectand mai putin profiturile companiilor. Un alt aspect pozitiv a fost cresterea predictibilitatii mediului de afaceri, in sensul constientizarii mai bune a recesiunii economice si existentei unui management de criza mai eficient si prudent in contextul dat", spune Andreea Gheorghe, responsabil departament de analiza din cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Daca in prima parte a anului precedent doar companiile din sectorul farmaceutic mai reuseau sa inregistreze afaceri in crestere, datele financiare aferente ultimului trimestru au aratat o revenire la nivelul sectorului industrial si al producatorilor de ingrasaminte chimice.
Astfel, cifra de afaceri a firmei Electroaparataj Bucuresti (ELJ), care produce aparataj industrial, s-a triplat in ultimul trimestru, iar afacerile Electroputere Craiova (EPT), specializata in producerea de aparataj electric, a consemnat un avans de 38% la nivelul cifrei de afaceri, pana la 75,4 mil. lei (17,7 mil. euro).
Producatorii de componente auto, Altur Slatina (ALT), Compa Sibiu (CMP) si UAMT Oradea (UAM) au inregistrat cresteri ale afacerilor cuprinse intre 19% si 34% in aceeasi perioada.
Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures Targu-Mures (AZO) si-a majorat afacerile in ultimele trei luni ale anului cu 20%, la 217,9 mil. lei (51,1 mil. euro) si firma a trecut pe profit, de la pierderi de 145,5 mil. lei (34,1 mil. euro).
O alta companie din domeniu, Amonil Slobozia (AMO) si-a majorat afacerile de trei ori in intervalul analizat, la 72,9 mil. lei (17,1 mil. euro) si a revenit de asemenea pe profit, in conditiile in care a functionat cu intermitente in anumite perioade.
Emitentii din sectorul constructiilor au inregistrat contractii puternice la nivelul afacerilor, cele ale dezvoltatorului imobiliar Impact Bucuresti (IMP) si ale companiei de constructii Comcm Constanta (CMCM) coborand cu 70% si respectiv 63%. Firma de foraj si constructii Dafora Medias (DAFR) a consemnat un declin de 44% la afaceri in T4.
Veniturile bancilor au continuat sa se contracte, cea mai mare scadere fiind consemnata de BRD, ale carei venituri s-au redus cu 45% in aceeasi perioada.
"Gradul de surpriza privind rezultatele companiilor listate va creste incepand cu raportarile din trimestrul I al anului in curs, iar atentia va fi indreptata catre companiile cu activitate ciclica. Din punct de vedere al investitiilor la Bursa, in aceasta faza a ciclului bursier, cel putin din punct de vedere teoretic,Êsectoare recomandate pentru investitii sunt turismul, petrol/gaze si real estate. O strategie recomandata in aceasta perioada este "pick value stocks" adica alegerea companiilor tranzactionate la multipli mai mici decat cei inregistrati de companii asemanatoare", explica Andreea Gheorghe.