3TS vine cu inca 50 - 100 mil. euro, dupa exit-ul din CMU

Autor: Ioana David 18.02.2010

Firma de private equity 3TS Capital Partners care a administrat investitia fondului 3i la operatorul de servicii medicale private Centrul Medical Unirea vrea sa ridice un fond de 150 mil. euro din care va sustine investitii in Europa Centrala si de Est.
"Cred ca in Romania vom investi intre 50 si 100 milioane de euro. Ne uitam la investitii in servicii medicale, retail, servicii financiare, media, tehnologie sau energie regenerabila", a spus Daniel Lynch, managing director al 3TS Capital Partners.
In urmatoarele saptamani 3TS va incepe sa stranga fonduri, iar printre cei interesati sa investeasca in acest fond se numara Banca Europeana pentru Investitii si Dezvoltare (BERD).
Potrivit lui Mihai Sfintescu, reprezentantul din Romania al 3TS, investitia tipica din acest fond va fi de 7-20 mil. euro, iar cea medie de 12-14 mil. euro.
3TS a finalizat cea mai recenta tranzactie pe piata serviciilor medicale private, dupa ce a vandut pachetul minoritar pe care il detinea la operatorul de clinici private Centrul Medical Unirea.
"Serviciile medicale au in continuare potential de crestere. Vrem sa continuam sa investim in acest domeniu", a spus Lynch.
In legatura cu exit-ul facut la CMU el a precizat ca a fost "foarte satisfacator". 3i a vandut 49% din actiuni, iar potrivit estimarilor ZF ar fi incasat peste 20 mil. euro. 3i, a intrat la CMU in 2007 intr-o tranzactie estimata la 10 - 15 mil. euro.
La randul sau Sfintescu a spus ca in zona de servicii medicale criza nu a influentat foarte mult multiplii de evaluare. "Contractia de multiplii este insesizabila. Preturile au ramas sus pentru activele care au anumite caracteristici", mai spune Sfintescu. El spune ca atat 3i, cat si 3TS au decis sa tatoneze un exit si avand in vedere ofertele primite au semnat deal-ul.
"CMU este pe o curba de crestere accelerata, dar ofertele primite au luat in considerare intr-o buna masura si potentialul de crestere", a afirmat Sfintescu.
Negocierile pentru preluarea CMU au demarat in urma cu cinci luni. Alaturi de 3i a vandut si fondatorul CMU, medicul cardiolog Wargha Enayati, astfel ca Advent a preluat 80% din titluri. Potrivit estimarilor ZF, tranzactia totala a fost de peste 30 mil. euro.
3TS mai detine actiuni la firma de salubritate Romprest, la firma de media Internet Corp si la producatorul de software Gecad.