Alegeri la Bursa: Cum vor cei trei candidati la functia de presedinte al Bursei sa scoata piata din criza

Autor: Andrei Chirileasa 18.02.2010

Vineri, actionarii Bursei de Valori Bucuresti, isi aleg noul presedinte si componenta Consiliului de Administratie pentru urmatorii patru ani.

Mandatul viitorului presedinte este unul dificil, in contextul in care Bursa se zbate sa-si revina dupa doi ani in care afacerile de pe piata de capital s-au prabusit puternic, odata cu valoarea tranzactiilor, iar piata de la Bucuresti mai are de recuperat decalajul tot mai mare fata de alte piete din regiune, cum ar fi cea de la Varsovia.

In plus, concurenta Bursei din Sibiu, care si-a lansat propria piata de actiuni si conteaza pe sprijinul Bursei poloneze, face ca viitoarea conducere a Bursei de la Bucuresti sa reanalizeze relatiile cu bursa sibiana, tot mai multe voci reluand ideea fuziunii sau achizitiei.

Nu in ultimul rand, listarea Bursei de la Bucuresti pe propria platforma, reprezinta o prioritate pentru majoritatea actionarilor.

Dan Paul (41 de ani), presedintele Asociatiei Brokerilor, a fost primul care si-a depus oficial candidatura la fotoliul de presedinte al Bursei de Valori Bucuresti. El a castigat la sfaristul anului trecut un al treilea mandat la conducerea Asociatiei, care are 53 de mebri, firme de brokeraj si banci active pe Bursa, si ocupa in prezent si functia de vicepresedinte al BVB.

Dan Paul conduce firma de brokeraj Finaco Securities, una dintre cele mai mici de pe Bursa, cu tranzactii de 2,5 mil. euro in 2009, dar care detine 1,54% din actiunile BVB. El considera ca perioada 2011 - 2012 va fi un moment de relansare puternica, cu mari oportunitati pentru BVB, pe care viitoarea conducere nu are dreptul sa-l rateze, fiind necesara o noua strategie de dezvoltare la o viteza mult accelerata.

Programul sau are printre obiectivele strategice dechiderea BVB pe plan regional si european prin interconectarea cu o piata puternica (London Stock Exchange, Deutsche Borse, OMX).

Vezi aici programul si CV-ul lui Dan Paul (pdf)

Mircea Botta (40 de ani), presedintele Romcapital Group din Timisoara si secretar general al Bursei de Valori Bucuresti, este al doilea care si-a depus candidatura pentru functia de presedinte. El este membru in Consiliul de Administratie al BVB din 2009.

Botta controleaza firma de brokeraj Romcapital, care a realizat anul trecut tranzactii de 47 mil. euro si detine 3,05% din actiunile Bursei, fiind al doilea actionar al operatorului de piata.

El considera ca dupa 20 de ani BVB trebuie sa devina un pol de competitivitate generator de profit atat pentru proprii actionari cat si pentru orice categorie de investitori. Unul dintre punctele principale ale programului sau este consolidarea pietei de capital printr-o cooperare mai stransa cu Bursa din Sibiu.

Vezi aici programul si CV-ul lui Mircea Botta (pdf)

Stere Farmache (53 de ani), presedintele in exercitiu al Bursei de Valori Bucuresti (din 2008), a asteptat pana in ultimul moment sa-si depuna candidatura la functia de presedinte, alimentand speculatiile privind o eventuala renuntare a sa la o noua candidatura.

Farmache a condus Bursa de la Bucuresti in calitate de director general din 1995 pana in 2008, cand a renuntat la functie pentru a o prelua pe cea de prim vicepresedinte executiv al Alpha Bank.

El a cumparat anul trecut un pachet de actiuni reprezentand 0,013% din capitalul BVB, dar poate conta si pe sprijinul firmei de brokeraj Alpha Finance, care a realizat in 2009 un rulaj de 24,4 mil. euro si detine 1,48% din actiunile Bursei.

Farmache sustine ca piata de capital autohtona este fragmentata si macinata intern ca urmare a frictiunilor dintre operatorii de piata, actionari, conducere si reglementator (CNVM) si este necesar un factor de coeziune, un proiect comun la nivelul actorilor pietei. Printre directiile strategice de actiune pe care le propune se numara parteneriate strategice cu celelalte piete din Romania (Sibex, BRM, OPCOM) si infiintarea unui grup consultativ care sa identifice politicile si masurile structurale necesare dezvoltatii pietei.

Vezi aici programul si CV-ul lui Stere Farmache (pdf)

Siminel Andrei (49 de ani), directorul general al NCH Advisors si reprezentantul local al fondului de investitii american Broadhurst, a cautat si el in ultima perioada sustinere pentru o eventuala candidatura la presedintia Bursei, insa si-a depus candidatura oficial doar pentru pozitia de membru in Consiliul de Administratie, declarand public ca nu este interesat de functia de presedinte.

El este sustinut de firma de brokeraj Active International, cu tranzactii de 20,6 mil. lei in 2009, si de Tradeville (Vanguard), cu un rulaj de peste 100 mil. euro anul trecut, cele doua firme detinand impreuna aproape 3% din actiunile Bursei. Andrei a mai candidat la presedintia Bursei in 2006, cand a fost invins insa de Septimiu Stoica, actualul presedinte al Bursei Romane de Marfuri, care candideaza la randul sau pentru un loc in CA al BVB.

In total, 32 de brokeri si investitori candideaza pentru cele noua locuri din CA al BVB.

Vezi aici lista completa a candidatilor (xls).