SocGen: Ne mentinem angajamentul fata de clientii din Romania

Autor: Voican Razvan 18.02.2010

Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, are un angajament de durata fata de clientii din Romania si va continua sa-i sprijine, asa cum a aratat si prin rolul major pe care l-a jucat in programul guvernamental de credite ipotecare "Prima casa", afirma Frederic Oudea, presedintele grupului francez.
"Anul trecut am ramas complet angajati pentru a sustine economia Romaniei, consider ca am avut o atitudine exemplara fata de intreaga regiune a Europei Centrale si de Est, iar ameliorarea situatiei economiilor din zona ni se datoreaza si noua", a spus seful SocGen.
Cat priveste eventualele riscuri legate de prezenta importanta a bancilor grecesti in Romania, el nu vede probleme deosebite, dar spune ca "e bine sa fim vigilenti". De asemenea, el nu crede ca zona euro se va sparge din cauza crizei puternice cu care se confrunta Grecia.
Intrebat de ZF daca SocGen intentioneaza sa lase cota de profit care ii revine de la BRD pentru consolidarea capitalului bancii, Oudea a declarat ca "fara indoiala, vom mentine un nivel al capitalului adecvat nevoilor de dezvoltare a activitatii".
Grupul francez a raportat in contul anului trecut un castig de 137 milioane de euro de pe urma participatiei de 59,4% detinuta la BRD, in scadere cu peste 28% fata de profitul care i-a revenit pe 2008. Rezulta ca BRD a inregistrat in 2009 un profit net dupa IFRS (standardele internationale de contabilitate) de circa 230,6 milioane de euro, in timp ce in RAS (standardele romanesti de contabilitate) a raportat un castig de 187 milioane de euro.
SocGen considera ca prin cele doua banci detinute in Europa Centrala si de Est - Komercni Banka in Cehia si BRD in Romania - are o pozitie solida prin care sa poata profita de revenirea economiilor. Filiala din Cehia i-a adus un castig mai mare decat BRD pe 2009, de 185 de milioane de euro, in scadere cu 23% fata de 2008.
Oudea, care a preluart conducerea grupului francez anul trecut, spune ca va continua sa mizeze pe cresterea organica, dar daca apar oportunitati "inteligente" de achizitie le va lua in considerare. "Este o perioada a consolidarii afacerilor, a adaptarii la noile reglementari si nu o perioada a marilor schimbari prin achizitii."
El afirma ca SocGen - care si-a rambursat integral ajutorul primit de la statul francez - a inceput bine anul 2010, insa considera ca mediul ramane nesigur. "Persista incertitudinile privind amplitudinea si viteza revenirii economiilor."
Pentru a-si arata increderea in planul sau de transformare a Societe Generale, Oudea se arata gata sa renunte la componenta variabila a salariului pana cand se va vedea care va fi profitul grupului pe 2010, iar atunci sa fie remunerat corespunzator. La nivelul grupului, 2010 ar trebui sa fie un an de revenire dupa 2009, cand SocGen a resimtit efectele unei recesiuni "extrem de severe".
SocGen a obtinut pe anul trecut un profit net de 678 milioane de euro, in scadere cu 66% fata de 2008. Managementul propune un dividend de 0,25 euro pe actiune.
Oficialii SocGen considera ca ameliorarea raportului credite/depozite, care a scazut sub 115% la BRD in 2009 (dupa standardele internationale de raportare - IFRS), constituie un factor pozitiv pe care banca il va putea folosi anul acesta pentru a acorda finantari in cadrul proiectelor de stimulare a economiei pe care Guvernul urmeaza sa le lanseze.
De asemenea, remarca abordarea comerciala "dinamica" pe care BRD a avut-o in programul "Prima casa", devenind lider in acordarea de credite ipotecare garantate de stat.
Conform datelor raportate dupa IFRS, BRD a inregistrat in 2009 o deteriorare a raportului cost/venit, ajungand la aproape 48% fata de 42,7% in 2008. Dupa contabilitatea locala, raportul s-a mentinut relativ constant, la circa 42%.
Oudea spune ca SocGen va continua sa aplice o strategie de banca universala axata pe servirea clientilor, aceasta urmand sa devina "o obsesie" pentru bancherii din grupul francez.
"Vrem sa schimbam paradigma relatiei client-banca astfel incat sa putem spune ca Societe Generale este loiala clientilor, si nu clientii loiali bancii." In cadrul acestei politici de orientare spre client, angajatii grupului ar putea primi actiuni gratuite in functie de rezultatele obtinute la capitolul grad de satisfactie a clientilor.
In Franta, unde SocGen are un angajament special de mentinere a creditarii, Oudea promite o crestere a vitezei de raspuns la solicitarile clientilor mergand pana la trei zile in cazul creditelor simple solicitate de IMM-uri. In 2009, SocGen si-a majorat soldul creditelor acordate in Franta cu 3,1% fata de anul precedent, in timp ce BRD a raportat o crestere de 2%.
In Cehia si in Romania francezii vor incerca sa dezvolte vanzarea incrucisata a produselor. "Va continua dezvoltarea controlata a platformelor detinute in aceasta regiune cu potential ridicat de crestere."
BRD este a doua banca din Romania detinand circa 14% din activele bancare.

Socgen, profit de 678 milioane de euro pe 2009

Grupul francez Societe Generale a anuntat mai mult de o dublare a profitului net pe trimestrul patru, pe fondul inregistrarii unui castig de capital rezultat in urma separarii diviziei sale de administrare de active, insa banca si-a redus dividendul pe 2009 dupa ce costurile legate de activele riscante i-au erodat castigurile, scrie The Wall Street Journal. A doua mare banca franceza din punctul de vedere al valorii de piata a declarat ca vizeaza o imbunatatire a performantelor pe 2010, cand se asteapta ca activele dificil de tranzactionat sa-i afecteze in mai mica masura profiturile. SocGen este "increzatoare in capacitatea sa de a-si reveni", a declarat CEO-ul bancii, Frederic Oudea. Profitul pe trimestrul 4 a urcat la 221 de milioane de euro de la 87 de milioane de euro cu un an in urma. Veniturile au coborat la 5,13 miliarde de euro, de la 5,5 miliarde de euro. Rezultatele au fost impulsionate de cele 732 de milioane de euro obtinute in urma fuziunii activitatilor sale de administrare de active cu cele ale rivalei franceze Credit Agricole. Pe intregul an 2009, profitul bancii s-a ridicat la 678 de milioane de euro. (Catalina Apostoiu)