ING a avut venituri record, dar profitul a scazut din cauza provizioanelor

Autor: Liviu Chiru 18.02.2010

ING Bank Romania a raportat pentru anul trecut venituri operationale record, in crestere cu 30%, dar o scadere a profitului cu 20% din cauza provizioanelor constituite.
Veniturile operationale au fost de 695 mil. lei, in timp ce profitul brut a fost de 84 mil. lei (19,8 mil euro).
Banca a constituit provizioane de 250 de milioane de lei pentru a acoperi eventuale pierderi din nerecuperarea creditelor acordate.
"Costul cu riscul de credit (provizioanele constituite, n. red.) va fi mai mic anul acesta. Este devreme insa sa ne gandim la o eliberare de provizioane", spune Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, sucursala a grupului financiar olandez ING.
Bancile trebuie sa faca provizioane atunci cand observa ca un client are probleme la rambursarea creditului, acestea fiind contabilizate ca fiind cheltuieli care diminueaza profitul. Daca ulterior clientul reuseste sa ramburseze fara probleme creditul, provizionul poate fi eliberat, banca inregistrand un venit.
Ponderea creditelor neperformante a ajuns la 3% din portofoliul de finantari corporate, in timp ce in zona de imprumuturilor de retail garantate cu ipoteca este de numai 0,5%. "La corporate am avut aproximativ 10 credite in restructurare. Pe retail am restructurat sute de credite." ING a incercat in toamna sa execute garantiile pentru un credit de 17 milioane de euro acordat retailerului Flamingo, insa compania a deschis procedura de insolventa. "Aceasta ne-a generat o treime din totalul provizioanelor pe care le-am facut".
Pe zona de retail, creditele restructurate acumuleaza cateva milioane de euro, in conditiile in care portofoliul total cuprinde finantari imobiliare de 500 de milioane de euro si de consum de 300 de milioane de euro.
"Cele mai proaste au fost creditele de consum in lei. Acolo a fost dezastru", spune seful ING. El noteaza ca si politica BNR, care a fortat cresterea dobanzilor pe piata interbancara in toamna lui 2008, a jucat un rol in evolutia creditelor neperformante, costul finantarilor devenind la un moment dat "de nesuportat". Banca a reusit anul trecut sa isi majoreze consistent veniturile operationale, care au urcat cu 30%, desi bilantul a ramas practic neschimbat fata de anul 2008. Volumul total al activelor detinute a stagnat, calculat in lei, la 11 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro), ceea ce asigura bancii o cota de piata de 3,61%, corespunzator locului zece in ierarhia jucatorilor de pe piata. Cresterea veniturilor a fost sustinuta de divizia de Trezorerie, care a profitat de volatilitatea ridicata din prima parte a anului, dar si de majorarea volumului de operatiuni si achizitia de noi clienti pe retail.

Vanzarile de credite de retail s-au prabusit
ING a vandut anul trecut 2.100-2.200 de credite de retail, desi si-a majorat portofoliul de clienti de la 769.000 la 902.000 de clienti. Majoritatea au ales insa produsele de economisire. "Prima parte a anului trecut a fost horror, de abia in partea a doua a fost ceva mai bine. Peste 80% din clienti au ales creditul ipotecar «de Casa Noua» (lansat ca alternativa la programul guvernamental "Prima casa", n. red.), spune Negritoiu. ING a vandut peste 1.700 de credite "de Casa Noua", cu o valoare cumulata de 50 de milioane de euro. Portofoliul de credite de retail a inregistrat totusi o crestere usoara anul trecut, in timp ce pe zona de corporate soldul s-a micsorat.