Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 18.02.2010

1. Finantele au luat 500 de milioane de lei de la banci, la o dobanda de 7,24% pe an. Ministerul de Finante a vandut astazi obligatiuni de stat de tip benchmark in valoare de 500 mil. lei la un randament mediu de 7,24% pe an, minimul atins din septembrie 2007 incoace. Titlurile vandute au scadenta in octombrie 2011.

Randamentul maxim acceptat de 7,25% pe an, iar cererea totala din partea celor 13 banci participante la licitatie a fost de 1,67 mld. lei. Cea mai recenta licitatie de vanzare de titluri de stat de tip benchmark a avut loc pe 21 ianuarie, cand Finantele au imprumutat 500 mil. lei la un randament anual de 8%.

2. CME, proprietarul Pro Tv, cumpara liderul pietei media din Bulgaria, pentru 400 milioane dolari. Central European Media Enterprises (CME), grupul care detine si Pro Tv, a incheiat un acord cu News Corporation privind achizitia grupului de televiziune bTV din Bulgaria, pentru 400 de milioane de dolari in numerar, a anuntat, joi, compania, citata de Mediafax Business.

Tranzactia include preluarea postului de televiziune comerciala bTV, a canalelor prin cablu bTV Cinema si bTV Comedy si o participatie de 74% la Radio Company C.J. OOD, care opereaza mai multe posturi de radio.

Suma de 400 de milioane de dolari in numerar poate fi modificata in cazul in care apar schimbari in capitalul de lucru al bTV, fata de nivelul la care a fost convenita tranzactia.

3. Gazprom spune ca Romania este interesata sa participe la Southstream. Videanu : Am primit invitatia oficiala de la Rusia. Partea romana care a participat miercuri la intalnirea cu delegatia Gazprom a confirmat interesul de a participa in proiectul Southstream si a cerut pregatirea unui studiu de fezabilitate, pentru o posibila conducta care ar trece prin Romania, au declarat reprezentantii companiei ruse.

Totodata, ministrul Economiei, Adrian Videanu a anuntat ca Romania a primit invitatia oficiala sa participe la proiectul Southstream.

Southstream este un proiect de gazoduct initiat de autoritatile de la Moscova, menit sa lege Rusia de Europa de Vest, ocolind Ucraina.

4. Misu Negritoiu, ING: In 2009 am dat doar 2.100 de credite de retail. Prima parte a anului a fost "horror". ING Bank Romania, un jucator de top 10 de pe piata locala, in functie de active, a vandut anul trecut doar 2.100 de credite de retail, desi si-a majorat portofoliul de clienti cu circa 150.000 de persoane, pana la 900.000 de clienti, a declarat joi CEO-ul bancii, Misu Negritoiu.

"Prima parte anului a fost horror. De abia in a doua jumatate a fost mi bine, iar 80% din clientii care au luat credite au optat pentru produsul - ING de casa noua - ( un credit lansat ca alternativ la programul guvernamental Prima Casa - n.red)", a spus Negritoiu.

5. Romtelecom isi reorganizeaza divizia de operatiuni. 600 de oameni vor fi concediati. Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa, isi va reorganiza in acest an divizia de Operatiuni - cea mai mare din cadrul companiei, procedura care va duce la concedierea a 600 de oameni, potrivit companiei.

Reducerea posturilor are loc pe fondul presiunilor concurentiale de pe piata si a introducerii unor noi tehnologii, care fac redundante unele posturi, potrivit reprezentantilor companiei.