Pensiile sunt mici, dar au crescut mai repede decat salariile si PIB-ul. Cum se explica?

Autor: Izabela Badarau 18.02.2010

Pensiile sunt mici fata de nevoile populatiei, dar daca evolutia lor este raportata la evolutia salariilor si a produsului intern brut in ultimii 10 ani, reiese ca pensiile au crescut de opt ori in perioada 2000-2009, in timp ce salariile si PIB-ul au crescut de doar sase ori, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) si calculelor ZF. Care este explicatia?
"Pensiile au crescut mult mai rapid in ultimii ani, fata de salarii, dupa ce in perioada '90-2000, pensiile se prabusisera. Intr-un fel, era normal sa recupereze. Ne mai putem gandi la faptul ca din ultimii zece ani, sase-sapte au fost cu alegeri, iar masa pensionarilor este o masa electorala importanta", spune analistul financiar Dragos Cabat. Calculele sunt facute la valoarea medie nominala, adica inflatia este inclusa.

Multe salarii platite "la negru"
O explicatie ar putea fi si faptul ca o mare parte din salariile din sectorul privat nu sunt inregistrate la valoarea reala, pentru a evita plata contributiilor sociale aferente, din cauza nivelului mare al acestora.
"Salariile bugetare au urcat in cativa ani de la 5% din PIB la 9% din PIB. Iar acest lucru, conectat cu penuria de forta de munca din unele sectoare, a determinat cresterea salariilor si in mediul privat. Asa-numitul «efect de demonstratie»", apreciaza Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de sase ori in ultimii zece ani. Evolutia PIB a fost pe o panta continuu ascendenta din anul 2000, pana anul trecut cand s-a inregistrat prima scadere economica din ultimii 11 ani.
"Problema nu a fost trendul de crestere, ci mai ales viteza de crestere, cam alerta, peste potentialul economiei, pe alocuri nesustenabila", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Romania a inregistrat in anul 2008 o crestere economica de 7,1%, iar in anul 2006 o crestere economica de 7,9%, in conditiile in care potentialul economiei era estimat in jurul valorii de 5,5-6%. Pensia medie reprezenta in 2000 circa 41% din salariul mediu net, in timp ce in 2009 a ajuns la 53% din salariul mediu net. In tarile dezvoltate, pensia medie este de circa 70-75% din salariul mediu net.