Negritoiu, ING: 2010 arata mai bine, avem bani si vrem sa dam credite

Autor: Liviu Chiru 18.02.2010

Banca afirma ca-si va majora volumul creditelor cu 10-15 %, dupa ce in 2009 si-a redus portofoliul cu 3%.



Grupul financiar ING spune ca anul 2010 va aduce mult asteptata revenire a economiei romanesti dupa o cadere dramatica de mai bine de un an, care a zdruncinat multe modele de afaceri, si vrea sa profite de imbunatatirea situatiei pentru a-si majora volumul creditelor acordate cu 10%-15%, dupa ce anul trecut a batut pasul pe loc.
"Inceputul de an arata destul de bine, noi suntem pe plus. Credem ca am facut suficiente provizioane anul trecut, speram sa nu mai apara surprize acum", a spus ieri Misu Negritoiu, directorul general al operatiunilor locale ale grupului financiar olandez ING.
El anticipeaza ca economia va creste cu 2% anul acesta (fata de o prognoza oficiala de 1,3%), sustinuta de revenirea productiei industriale si a exporturilor, astfel ca si cererea companiilor pentru finantari va reveni. Anul trecut, portofoliul de credite al ING a coborat cu 3%, pana la 7,2 miliarde de lei (1,7 mld. euro), din cauza reducerii finantarilor pe zona corporate. "Prima parte a anului trecut a fost horror", a spus Negritoiu referindu-se la vanzarile de credite.
Bancherii stau acum pe miliarde de lei, pe care ii plaseaza insa in titluri de stat si pe piata monetara, in conditiile in care spun ca nu vad suficienti clienti care sa doreasca si sa se califice pentru credite. Spre exemplu, in ianuarie bancile au plasat, in medie, peste 2,7 miliarde de lei (echivalentul a 650 mil. euro) in depozite la BNR in fiecare zi, pentru ca nu aveau ce sa faca cu banii.
ING a raportat pentru 2009 venituri operationale record - 695 mil. lei, dar un profit brut de
84 mil. lei (20 mil. euro), in scadere cu 20%din cauza provizioanelor. Depozitele atrase de la clientela sunt mai mari decat creditele, cu un total de
8,5 mld. lei (2 mld. euro), diferenta de bani fiind plasata pe piata interbancara. "Vom aloca mai multe resurse pentru creditare anul acesta", spune seful bancii. ING are ca tinta sa depaseasca un milion de clienti persoane fizice si vrea sa ofere consultanta in managementul financiar pentru companiile medii.
Negritoiu considera totodata ca dobanzile la credite vor scadea pe masura ce tot mai multe banci vor relua creditarea.