Cine este Victor Ponta, noul sef al PSD

Autor: Mediafax 21.02.2010

Victor Ponta, social-democratul care a intrat in partid pe vremea lui Adrian Nastase pentru a-si capata, in scurt timp, porecla "micul Titulescu", a fost, pe rand, procuror, secretar de stat si ministru, iar mai nou este presedinte al PSD.

Victor-Viorel Ponta s-a nascut la 20 septembrie 1972, in Bucuresti, are doi copii si se afla la a doua casatorie. Ponta este sotul eurodeputatului PSD Daciana Sarbu, fiica social-democratului Ilie Sarbu, vicepresedinte al PSD si ministru al Agriculturii in Guvernele Nastase si Boc.

In 1995 devine absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti. Opt ani mai tarziu devine doctor in Drept Penal International.

Din 1998 pana in 2002, Ponta a fost procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, iar din octombrie 2002 este lector universitar la catedra de Drept Penal a Universitatii Romano-Americane.

Victor Ponta a fost procuror, in perioada 2001-2004. Activitatea ca procuror il face remarcat de Adrian Nastase, care il aduce in Guvern, ca secretar de stat, sef al Corpului de Control al Guvernului.

In noiembrie 2002, este ales presedinte al Tineretului Social Democrat, ocazie cu care Adrian Nastase remarca faptul ca poaspatul lider seamana din profil cu Nicolae Titulescu si devine astfel "micul Titulescu".

Ponta a detinut, intre 2004 si 2008, functia de deputat PSD de Gorj si secretar al Biroului Permanent din Camera Deputatilor si a fost ministru delegat pentru Controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii Acquisului Comunitar.

El a fost, din septembrie 2006, vicepresedinte al Biroului Permanent din Camera Deputatilor. Se remarca in conflictele directe cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, legate de modul de numire a magistratilor.

Ponta a obtinut un nou mandat parlamentar la alegerile din 30 noiembrie 2008.

In timpul guvernului PDL-PSD a fost ministru-delegat pentru relatia cu Parlamentul.

El a fost purtator de cuvant al campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana, in toamna anului 2009.

Sursa: www.mediafax.ro