Cum se poate promova Romania ca destinatie de schi, cand autoritatile din turism nu stiu cati kilometri de partii sunt in statiunile montane. Cum comentati?

Autor: Mirabela Tiron 21.02.2010

Cati kilometri de partii de schi are Romania si care sunt statiunile cu cea mai buna infrastructura de schi sunt doua intrebari la care reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, nu au deocamdata niciun raspuns. Si asta in conditiile in care promovarea turismului intern reprezinta unul dintre obiectivele ministerului.



ZF a trimis o solicitare in urma cu doua saptamani catre reprezentantii MDRT cu intrebari punctuale legate de acest subiect, insa pana in prezent a primit doar o lista cu partiile omologate din Romania.

Cum poate fi promovata Romania ca destinatie de schi, cand oficialii din turism nu stiu nici macar care sunt resursele turistice de care dispun?

"Mi se pare normal sa cunosti toate detaliile despre domeniul schiabil din Romania sau despre statiunile de pe litoral, atunci cand te ocupi de promovarea destinatiei turistice Romania. Eu nu as putea spune cate partii exista in tara sau ce lungime au acestea pentru ca nu vand asta, insa stiu toate detaliile despre partiile din Austria, pe care le vand romanilor prin sejururi", a declarat Cristian Pandel, proprietarul agentiei de turism Christian Tours.

Agentia pe care o detine vinde in special pachete de vacanta in strainatate pentru turistii romani.

Tot domeniul schiabil din Romania este cat o statiune din Austria

Pentru agentiile care vand si vacante in Romania la schi intrebarea legata de lungimea totala a partiilor nu mai este o necunoscuta, mai ales ca operatorii din turism folosesc intotdeauna toate resursele pe care le au la dispozitie pentru a incerca sa promoveze pachetele pe care le vand.

"Tot domeniul schiabil din Romania este cat o statiune din Austria. In primul rand nu avem munti ca in Franta, Elvetia, Austria sau Italia si nici vremea nu tine cu noi, asa cum se intampla la ei. In aceste tari, a schia este un mod de viata, as putea spune ca oamenii se nasc pe schiuri", a declarat Mircea Vlad, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours.

Vlad a incasat anul trecut in jur de 8 milioane de euro de la cei 60.000 de turisti straini care au venit in Romania prin intermediul agentiei Prestige Tours.

Antreprenorul spune insa ca promovarea destinatiei turistice Romania in strainatate nu se face cum ar trebui. "Cred ca nu se face suficient de mult pentru turism. Spre exemplu, de 20 de ani ne luptam ca aducerea de turisti straini (incoming-ul) sa fie asimilata exporturilor, insa pana acum nu s-a intamplat nimic", a precizat Vlad, adaugand ca ne lipseste o promovare globala eficienta.

George Copos, care controleaza trei hoteluri in Poiana Brasov si alte unitati in tara, spune ca stie sigur ca in Poiana Brasov sunt 16 kilometri de partii.

Date lipsa

Ca raspuns la solicitatarea ZF legata de lungimea partiilor de schi din Romania, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului a transmis ca in total Romania are 90 de partii, cele mai multe fiind in judetele Brasov, Prahova, Maramures, Hunedoara, Suceava, Harghita si Cluj. Potrivi MDRT in Predeal sunt cinci partii omologate de schi (Clabucet, Clabucet Varianta, Clabucet Sosire, Cocosul, Subteleferic), iar in Poiana Brasov sunt zece, iar la Sinaia sunt noua partii.

"Toate partiile omologate se afla in evidenta Ministerului Turismului, care isi trimite o comisie pentru a lua in evidenta fiecare partie. Date legate de lungimea partiilor se gasesc la acestia", a declarat Ion Soare, responsabilul departamentului de transport pe cablu al companiei Ana Teleferic, detinuta de Georghe Copos.

Cea mai lunga partie din Poiana Brasov este Drumul Rosu, cu aproape 4,6 kilometri lungime, potrivit datelor Ana Teleferic.

Spre comparatie, o singura statiune de schi din Franta sau Austria are peste 150 de kilometri de partie. De exemplu, in statiunea Risoul din Franta sunt 180 de kilometri de partii si functioneaza 116 tunuri de zapada si 50 de aparate de instalatii de transport pe cablu. Un alt domeniu schiabil din Franta, Les 3 Valles, insumeaza 600 de kilometri de partii.

Mai mult, landul Salzburg din Austria are 22 de regiuni de schi cu 1.700 kilometri de partii.

150 de kilometri in Romania. 1.700 de kilometri in landul Salzburg din Austria

"Problema aceasta a lungimii partiilor nu este un impediment in promovarea schiului din Romania. Important este ca publicul din strainatate sa stie ca poate beneficia de servicii competitive cu cele din alte locatii europene", a spus George Copos, proprietarul grupului Ana Holding.

Pornind de la informatiile furnizate de oficialii romani din turism care spun ca exista 90 de partii omologate in Romania, dar folosind si datele operatorilor din sector si date disponibile pe site-urile statiunilor montane, in Romania sunt in prezent 140-150 de kilometri de partie alpina, lungimea unei partii medii fiind de cateva sute de metri.

Investitiile in acest domeniu continua, astfel ca anul acesta a fost inaugurata partia de la Gura Humorului, ce are o lungime de 1,5 kilometri si care a costat 10,5 milioane de euro, bani proveniti de la Uniunea Europeana.

Mai mult chiar, cel mai mare domeniu schiabil din Romania ar urma sa fie dezvoltat in masivul Parang dupa o investitie de 70 de milioane de euro, dupa cum a anuntat anul trecut Elena Udrea, insa in prezent acest proiect a trecut abia de faza studiilor de fezabilitate.

Cati turisti straini vin in Romania la schi este o alta intrebare la care statisticile oficiale nu au raspuns. Anul trecut, numarul sosirilor turistilor straini in Romania la punctele de frontiera s-a ridicat la aproape 7,6 milioane de persoane, in scadere cu 14,5% fata de anul anterior, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Mai mult, numarul turistilor straini care s-au cazat in unitatile de primire turistica a fost de 1,2 milioane de persoane, mai putin cu 13% fata de anul anterior, arata aceeasi sursa.