O zi de lucru a celui mai puternic bancher din Romania

Autor: Alina Pahoncia 22.02.2010

"In Romania, se vorbeste mult si se face putin. In cei doi ani de cand sunt aici, aceasta a fost una dintre marile mele frustrari." Asa si-a inceput seful celei mai mari banci de pe piata prelegerea de circa o ora si jumatate tinuta recent in fata a 75 de absolventi ai ASEBUSS, una dintre cele mai vechi scoli de afaceri de pe piata, care ofera un program de Executive MBA.

Britanic de origine si cu experienta indelungata in grupul Barclays, Dominic Bruynseels (49 de ani) a venit in Romania in urma cu aproape doi ani pentru a prelua conducerea BCR, cea mai mare banca de pe piata.

Selectat personal de Andreas Treichl, CEO al Erste Group - actionarul majoritar al BCR, el si-a preluat oficial functia de CEO al BCR la 1 iulie 2008, dupa cateva luni in care a incercat sa cunoasca noua sa banca. Initial, Treichl incercase sa gaseasca un bancher roman, cu personalitate recunoscuta pe piata, insa in cele din urma a optat pentru un responsabil al Barclays pe piete din Africa si Orientul Mijlociu. De cand a venit la BCR, Bruynseels a fost unul dintre bancherii cu cele mai putine iesiri in public.

Acum doua saptamani, el a fost invitat sa le vorbeasca absolventilor de EMBA despre strategia pe care ar trebui sa o adopte Romania pentru a reveni la o crestere economica rapida. Dincolo de dezbaterea pe teme economice, participantii au fost curiosi sa afle cum se desfasoara ziua de lucru a expatului care conduce BCR.

Aratandu-se foarte deschis, Bruynseels a spus ca este cat se poate de matinal, ajungand la birou chiar la 7:00. In general angajatii bancilor din Romania incep programul la 8:30 - 9:00. "Ma trezesc destul de devreme si ajung la birou la ora 7:00. Asistenta mea ajunge mai tarziu, iar daca nu are de lucru, poate sa plece acasa inaintea mea, nu cum era obisnuita cu pre decesorul meu. Exista o cultura in Romania potrivit careia trebuie sa stai la birou cat sta seful, daca el sta pana la 10 seara, sa stai si tu. Eu nu sunt de acord. Trebuie sa stai la birou pana iti termini treaba."

Cat priveste startul matinal al zilei de lucru, Bruynseels explica razand ca a crescut intr-o familie cu sapte copii in care cine se trezea mai devreme "primea cea mai buna mancare".

Pentru ca nu avea rabdare sa-si astepte soferul in fiecare dimineata, de circa sase luni isi conduce singur masina in drumul spre birou din zona de nord a Bucurestiului.

Intrebat cum arata o zi tipica de lucru, britanicul isi consulta PDA-ul (Personal digital assistant - n. red.) si spune ca printre primele lucruri pe care le face cand ajunge la birou se numara verificarea calendarului zilei si citirea e-mailurilor ramase de seara trecuta.

"Spre exemplu, la ora noua am avut o sedinta a comitetului executiv in care am discutat despre strategia de creditare pe urmatorii ani. La sfarsitul sedintei am avut comitetul de remunerare in care am decis acordarea de bonusuri pe 2009 pentru 60 de oameni foarte buni", povesteste Bruynseels. Mai departe a avut discutii cu responsabilii de la risc, corporate banking si recuperare de creante - una dintre activitatile de baza ale bancilor in ziua de azi.

In programul sau a fost si o intalnire cu niste investitori americani detinatori de actiuni Erste pe care ii cunoscuse anul trecut cand a facut un roadshow in SUA pentru grupul austriac si care voiau sa se informeze despre piata romaneasca.

Apoi a urmat o sesiune de coaching cu directorul de operatiuni si IT al BCR.

"Ar fi trebuit sa intervievez pe cineva din piata pentru un job in banca, dar intalnirea s-a amanat. A, si am uitat de pranz in ziua aceea. Mi se mai intampla", spune seful BCR.

Ajunge acasa in jur de 19:00 seara, ceea ce inseamna ca ziua sa de lucru dureaza circa 12 ore. Cu toate acestea, spune ca reuseste sa isi faca timp si pentru exercitii fizice, folosind o banda elastica cu care isi antreneaza bratele si se relaxeaza atat la birou, cat si acasa.

Cine este BRUYNSEELS