Bancherii se asteapta ca ipotecarul sa se dezghete din martie

Autor: Ciprian Botea 21.02.2010

Bancherii se asteapta la o dezghetare a creditului pentru locuinte in primul trimestru dupa ce in ultimele trei luni ale anului trecut au inasprit standardele de creditare pe acest segment intr-o masura mult mai mica comparativ cu imprumuturile destinate consumului, potrivit unui sondaj realizat de BNR.

Astfel 16,4% din bancile respondente spun ca pana la sfarsitul lunii martie vor relaxa conditiile de acordare a creditelor ipotecare, restul asteptandu-se la o mentinere a standardelor de creditare la nivelul din trimestrul anterior.

Analistii spun insa ca potentialul de indatorare al populatiei este scazut si creditul de retail nu va inregistra o evolutie spectaculoasa in 2010.

"Creditul pentru populatie nu are o perspectiva foarte buna anul acesta pentru ca veniturile se ajusteaza si gradul de indatorare este relativ ridicat. Orice crestere pe segmentul de retail va veni in principal dinspre creditul ipotecar, impulsionat si de continuarea programului Prima casa", apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

In ultimele trei luni din 2009, bancherii au continuat sa restrictioneze accesul populatiei la credite de consum pe fondul asteptarilor privind scaderea veniturilor si a bonitatii clientilor. Astfel, 36,6% din banci au declarat ca standardele de creditare pentru imprumuturile de consum au fost inasprite, in timp ce doar 7,6% dintre acestea au indicat o restrictivitate mai mare pe segmentul creditelor ipotecare.

"In cazul imprumuturilor pentru achizitia de locuinte si terenuri restrictivitatea a fost scazuta. Asteptarile pentru primul trimestru indica o usoara relaxare a standardelor pentru creditele imobiliare pentru prima data in aproape doi ani", se arata in studiul bancii centrale. Soldul creditului ipotecar a crescut pe parcursul anului trecut cu 9,2%, pana la 5,75 mld. euro, in timp ce creditul de consum a suferit o ajustare usoara. Principalele modificari ale termenilor de creditare pentru populatie au fost legate in principal de diminuarea ponderii serviciului datoriei in venitul lunar al clientilor, avand in vederea cresterea somajului si ajustarea in continuare a venitului disponibil al populatiei.

Pe segmentul companiilor, creditarea a fost inasprita usor in ultima parte a anului trecut, 13% din banci indicand masuri mai drastice pentru finantarea IMM-urilor si corporatiilor. "Inasprirea standardelor de creditare nu a mai fost diferentiata de marimea firmei, desi evolutiile anterioare defavorizau accesul la finantare al IMM-urilor comparativ cu cel al corporatiilor ca urmare a perceptiei mai mici la risc in cazul celor din urma", se precizeaza in studiul BNR.

Cererea de credite a scazut in ultimul trimestru din 2009 atat in cazul creditelor pentru companii, cat si in cel al imprumuturilor de consum pentru populatie, au indicat 45% din bancile respondente. In schimb, doar 10% din bancheri spun ca au observat o scadere a cererii pentru credite ipotecare in ultimele trei luni din 2009 comparativ cu perioada iulie-septembrie.