Cearta pe eRomania, un portal de 22 mil.euro. Sunt sau nu bani?

Autor: Magraon Andreea 22.02.2010

Soarta a doua dintre cele mai importante proiecte din programul de informatizare a administratiei eRomania, lansat de ministrul Gabriel Sandu, este incerta in conditiile in care contractele semnate anul trecut cu mai multe firme locale au ramas doar pe hartie, iar oficialii din minister se contrazic intre ei in ceea ce priveste existenta surselor de finantare necesare pentru acest an.

Cele doua proiecte, in valoare de 22 mil. euro, sunt eRomania1, care urmareste simplificarea interactiunii mediului de afaceri si a cetatenilor cu institutiile statului, si eRomania 2, un portal cu informatii despre localitatile tarii.

Proiectele sunt blocate pana la prima rectificare bugetara pentru ca Ministerul Comunicatiilor (MCSI) nu are de fapt bani prevazuti pentru ele in buget, spune Andrei Savulescu, director in minister.

"Pana la acest moment, ministerul nu a facut nicio plata si nici ofertantii nu au demarat implementarea proiectelor pentru ca sumele necesare nu au fost incluse in bugetul institutiei pe acest an. Daca ministerul va primi sumele necesare prin rectificare bugetara, ofertantii castigatori vor incepe lucrarile", a declarat Savulescu, potrivit Mediafax. El a adaugat ca absenta finantarii nu este fapt o surpriza, pentru ca firmele care au participat la licitatii stiau exact la ce sa se astepte.

"Ofertantii au stiut de la inceput ca finantarea proiectelor este incerta si s-au angajat, prin semnarea acordurilor cadru, ca nu vor solicita modificarea preturile lucrarilor castigate prin licitatie", a adaugat Savulescu.

Ministrul comunicatiilor, Gabriel Sandu, sustine insa ca banii au fost alocati pentru cele doua proiecte si ca lucrul la ele va demara in acest an. "Am alocati banii pentru demararea proiectelor, urmand ca pana la sfasitul anului sa fie alocati 40-50% pentru eRomania1 si 33% pentru eRomania2", a declarat pentru ZF Gabriel Sandu. El a evitat sa comenteze sau sa explice declaratiile facute de oamenii din subordinea sa in ceea ce priveste finantarea proiectului. "Avem banii necesari", a insistat el.

Portalul cu informatii despre localitatile din Romania, numit eRomania2, va fi construit de Omnilogic, unul dintre cei mai mari distribuitori IT&C din Romania, care a castigat anul trecut contractul a carui valoare se ridica la 49,96 milioane de lei (11,8 milioane de euro). Alaturi de Omnilogic, la licitatia organizata de Ministerul Comunicatiilor in noiembrie 2009 s-au inscris si Intrarom si asocierea Teamnet International si Siveco Romania.

In ceea ce priveste eRomania1, contractul, care se va derula pe o perioada de 45 de luni, in valoare de 10,23 milioane de euro) a fost castigat de mai multe companii, care s-au asociat, anume Sysware System Integration, Total Soft, Provision Software Division, Star Storage, Softwin si Teamnet International. Proiectul prevede crearea unui portal prin care companiile si cetatenii sa aiba acces online la serviciile institutiilor statului.

Cine trebuie sa ia banii