Adriean Videanu spune ca Gazprom are planuri mari pentru Romania

Autor: Roxana Petrescu 21.02.2010

Romgaz Medias, una dintre cele mai valoroase companii de stat, care asigura jumatate din productia locala de gaze naturale, ar putea construi alaturi de gigantul rus Gazprom pana la 10 depozite de inmagazinare subterana, ar urma sa intre pe piata energiei electrice tot alaturi de Gazprom si are posibilitatea implicarii in proiecte de explorare si exploatare a unor perimetre din afara Romaniei, in locuri cum ar fi Irak.

Toate acestea, alaturi de o invitatie oficiala adresata Romaniei privind intrarea in proiectul South Stream au fost obtinute in cadrul unei vizite de o ora si jumatate pe care o delegatie a Gazprom a efectuat-o la Bucuresti la mijlocul saptamanii trecute, in contextul in care relatiile dintre Romania si uriasul producator de gaze au fost inghetate timp de multi ani. "Nu se poate vorbi de un monopol al Rusiei pe piata locala si nu este nicio rea credinta in dezvoltarea acestor relatii. Este o relatie de colaborare, de incredere intre doua companii. Construirea unor depozite de gaze alaturi de Gazprom nu are nicio legatura cu trecerea sau nu a gazoductului South Stream prin Romania", a spus Adriean Videanu, ministrul economiei, la sfarsitul saptamanii trecute, cand a dat primele declaratii oficiale privind discutiile cu Gazprom.

"Vom avea resursa aici", a mai spus Videanu, facand referire la avantajele investitiilor in depozitele de inmagazinare subterana. Ministrul a explicat anul trecut ca motivul pentru care Romgaz face aceste depozite cu Gazprom, care va fi chiar furnizorul gazelor, este necesitatea diversificarii investitiilor in inmagazinare, in contextul in care companii precum GDF SUEZ sunt implicate in astfel de proiecte alaturi de statul roman.

In ceea ce priveste South Stream, gazoduct facut la initiativa rusa pentru a ocoli Ucraina in tranzitul gazelor spre tarile europene, Videanu spune ca Transgaz a fost invitat oficial, Gazprom spunand intr-un comunicat ca a plecat de la Bucuresti cu toate datele necesare elaborarii studiului de fezabilitate pentru posibila portiune romana a gazoductului. Analistii spun insa ca varianta ca South Stream sa treaca prin Romania este una pur teoretica.

"Teoretic, South Stream are doua optiuni pentru traversarea Marii Negre dinspre Rusia spre Bulgaria: din Rusia prin zonele economice exclusive ale Ucrainei, Romaniei si Bulgariei, pana la un punct pe uscat din Bulgaria sau prin zonele economice exclusive din Rusia, Turcia si Bulgaria, din nou pana pe uscatul bulgaresc. In prima varianta, permisiunea Ucrainei este ceva inimaginabil, pentru ca ar permite Gazpromului sa ia volume uriase de gaze din conductele care traverseaza Ucraina si sa le bage in South Stream. A doua optiune este convenabila din punct de vedere politic, dar foarte scumpa", spune Vladimir Socor, unul dintre cei mai cunoscuti analisti ai spatiului ex-sovietic, intr-un material publicat in Eurasia Daily Monitor.

Bulgaria are astfel o pozitie de forta in negocierile cu rusii, pe cand Romania poate deveni simpla extensie a South Stream.