Exclusiv online: Dupa "tradarea" actionarilor de la Rompetrol Rafinare, CNVM schimba regulile de tarifare a ofertelor publice

Autor: Roxana Pricop 22.02.2010

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a schimbat valoarea si modul de incasare a tarifelor percepute pentru ofertele publice de preluare/cumparare, incercand astfel sa descurajeze situatiile in care actionarii isi vand actiunile in afara ofertei, asa cum s-a intamplat in cazul Rompetrol Rafinare.

Potrivit noului regulament, arbitrul pietei de capital va incasa anticipat, inainte de lansarea ofertelor de preluare, cel putin 1% din valoarea initiala a acestora, indiferent de numarul actiunilor subscrise, iar la finalul ofertei va incasa si diferenta, daca este cazul, pana la 1,8% din suma finala. Anterior emiterii noului regulament, arbirul pietei de capital incasa la finalul ofertelor de preluare 2% din valoarea actiunilor achizitionate de actionarul majoritar, respectiv din valoarea actiunilor subscrise in cadrul ofertei.

Mai exact, in cazul unei oferte publice de preluare in valoare de 10 mil. lei, Comisia va primi anticipat cel putin 100.000 de lei. Daca in cadrul ofertei vor fi subscrise actiuni in valoare de 5 mil. lei, acestei sume ii va fi aplicata un nivel de regularizare de 1,8%, rezultand o suma de 90.000 de lei. Cum suma primita anticipat, respectiv 100.000 de lei, este mai mare decat cea rezultata in urma aplicarii nivelului de regularizare, respectiv 90.000 de lei, ofertantul nu trebuie sa mai plateasca nimic. Daca oferta in valoare de 10 mil. lei se subscrie in totalitate, suma platita anticipat este mai mica cu 80.000 de lei fata de suma finala, asftel ca ofertantul trebuie sa mai plateasca 80.000 de lei catre CNVM.

"Decizia de a schimba cotele aplicate ofertelor publice a fost influentata de ceea ce s-a intamplat in cazul Rompetrol Rafinare. Schimbarile sunt menite sa descurajeze comportamentele actionarilor care primesc asistenta pentru a pregati o oferta si care apoi evita sa plateasca pentru asistenta", au spus surse din CNVM.

In cazul Rompetrol Rafinare, actionarul majoritar -grupul Rompetrol-a cumparat luni, 15 februarie, de pe bursa, prin tranzactii negociate, circa 15,7% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), desi in aceeasi zi debuta oferta de preluare. Cei aproximativ 25 de investitori care au vandut luni, printre care si Attila Verestoy, au incasat 248,5 mil. lei, cu 3 mil. lei mai mult decat ar fi primit in oferta, respectiv 245,5 mil. lei. |n scurt timp, CNVM a emis un aviz prin care a stabilit ca acele tranzactii fac parte din oferta de preluare, recuperand astfel comisioanele de circa 1,1 mil. euro pe care ar fi trebuit sa le incaseze daca tranzactiile s-ar fi derulat in oferta.

Prin noul sistem de tarifare (comision anticipat, ulterior regularizare cu suma subscrisa la finalul ofertei), CNVM incearca sa nu mai depinda de gradul de subscriere a ofertelor, avand in vedere ca in ultimii ani persoanele care detin peste este 30% dintr-o companie au declansat ofertele de preluare mai mult ca o formalitate, oferindu-le actionarilor minoritari preturi mici pentru titlurile detinute. |n cele mai multe cazuri, ofertele de preluare au avut grade reduse de subscriere, actionarii minoritari preferand sa-si vanda participatiile pe bursa.

Pentru 2009, CNVM si-a bugetat un nivel al veniturilor incasate din ofertele publice de vanzare, precum si din ofertele preluare/cumparare de 2 mil. lei, in conditiile in care in 2008 a incasat 2,7 mil.lei.