BNR vrea sa blocheze banii bancilor straine in filialele locale

Autor: Razvan Voican 22.02.2010

Banca Nationala pregateste inasprirea conditiilor in care bancile straine pot retrage finantarile acordate filialelor pe care le detin in Romania, pentru a asigura o stabilitate mai mare a fondurilor proprii ale bancilor locale, independent de conjunctura financiara internationala. De exemplu, din cauza crizei din Grecia au aparut speculatii privind riscul retragerii unor finantari pentru bancile locale.

Astfel, BNR stabileste ca imprumuturile subordonate primite de o institutie de credit locala de la banca-mama nu pot fi rambursate la initiativa acesteia din urma fara aprobarea prealabila a Bancii Nationale. Mai mult, rambursarea nu poate fi solicitata in primii 5 ani de la data includerii sumelor respective in fondurile proprii ale bancii locale. Dupa acest interval, BNR poate accepta rambursarea doar daca este convinsa ca fondurile proprii ramin la un nivel adecvat pe urmatorii cel putin doi ani de dupa rambursare.

Creditele subordonate sunt principala forma prin care bancile straine isi sprijina subsidiarele locale, sumele respective fiind luate in calcul drept capital de rangul 2.

In cazul unui ipotetic default, finantatorii care ofera credite subordonate sunt platiti doar dupa ce creditorii seniori isi recupereaza creantele.
Pentru imprumuturile care nu au scadenta fixata initial, rambursarea este conditionata de notificarea BNR cu cel putin 5 ani inainte de data rambursarii. Exceptie fac cazurile in care banca respectiva solicita in mod expres Bancii Nationale rambursarea anticipata a banilor.

Conform noului regulament, BNR poate aproba rambursarea anticipata a imprumuturilor subordonate doar dupa expirarea perioadei minime de 5 ani de la data includerii acestora in fondurile proprii ale bancii locale. De asemenea, BNR va aprecia in prealabil daca dupa rambursare nivelul fondurilor proprii ale bancilor ramine adecvat pe urmatorii doi ani.