Uite ca se poate: CSA schimba regulile pentru RCA - pagubitul isi poate lua banii inainte de reparatia masinii

Autor: Angela Placinta 22.02.2010

Persoanele pagubite in urma unor accidente auto vor putea primi despagubiri de la asiguratorul RCA al vinovatului inainte sa isi repare masina, suma fiind calculata pe baza preturilor utilizate de service-urile auto, iar despagubirea va fi achitata in termen de maximum 10 zile de la depunerea ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, fata de 15 zile, cat era pana acum.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a anuntat astazi schimbarea normelor care reglementeaza piata asigurarilor de raspundere civila auto obligatorie (RCA). Aceste modificari vin dupa ce in ultima luna mai multe service-uri auto s-au plans ca au sume mari de recuperat de la asiguratori pentru reparatiile efectuate in baza politelor Casco si RCA. In aceasta dimineata, aproximativ 50 de reprezentanti ai service-urilor auto au organizat un miting de protest in fata sediului CSA.

"Pana acum, in aceste situatii, costul reparatiilor era stabilit pe baza evaluarii asiguratorilor, iar preturile erau cel mult la nivelul celor practicate de catre unitatile de specialitate. Aceasta masura va permite pagubitilor sa solicite intai plata despagubirilor si ulterior sa efectueze reparatiile necesare", spun oficialii CSA.

O alta schimbare sta in faptul ca asiguratorii care au suspiciuni de frauda in cazul unei daune RCA si vor sa faca investigatii sunt obligati sa le comunice in scris acest lucru asiguratului si pagubitului, in termen de zece zile de la data avizarii daunei. Investigatiile nu pot dura mai mult de trei luni de la data avizarii, potrivit legislatiei in vigoare.

"Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini si mai mult interesele asiguratilor si imi exprim speranta cs aceste demersuri vor conduce la imbunatatrea serviciilor prestate de catre companiile de asigurare. Daca pana acum societatea de asigurare stabilea valoarea despagubirilor potrivit propriilor criterii, acum valoarea pagubei se stabileste avand in vedere preturile practicate de catre unitatile de specialitate sau cele din cataloagele de specialitate", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.