Octavian Radu vrea sa concureze Zara in Europa de Est cu 100 de magazine sub brand Debenhams

Autor: Cristina Stoian 22.02.2010

Octavian Radu, proprietarul grupului RTC, care detine divizia de fashion Rafar, a conturat un plan optimist pentru urmatorii zece ani pentru brandul de imbracaminte si accesorii Debenhams: vrea 100 de magazine in 14 tari din Europa care sa-i aduca afaceri de 500 de milioane de euro.

Omul de afaceri a preluat recent dreptul de franciza a grupului britanic Debenhams pentru alte 11 tari din Europa Centrala si de Est, dupa ce in 2007 a inceput sa opereze aceasta marca, detinand francize pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

"Speram ca in zece ani sa avem peste 100 de magazine Debenhams operate de noi si sa generam rulaje de peste jumatate de miliard de euro", a declarat Octavian Radu, presedintele grupului RTC.

Debenhams ar putea deveni astfel un competitor important pentru Zara, unul dintre cei mai cunoscuti retaileri din lume, care are 100 de magazine in tari din Europa Centrala si de Est ca Austria, Belgia, Croatia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Polonia, Ucraina, Muntenegru si Romania.

Compania anunta ca intrarea pe cele 11 piete noi se va face pe masura ce compania va identifica proiecte comerciale potrivite pentru conceptul Debenhams, dar reprezentantii grupului nu au dorit sa precizeze exact cele 11 piete pe care ar urma sa intre. In medie, un magazin Debenhams se intinde pe o suprafata de 2.000 de metri patrati.

"Businessul dezvoltat de RTC a avut o crestere foarte buna intr-o perioada scurta de timp. In plus, partenerul nostru din Romania este plasat ideal pentru expansiune regionala. In ceea ce priveste expansiunea Debenhams, decizia noastra este aceea de a folosi modelul de franciza in regiunile unde nu avem expertiza", spune Francis McAuley, International Director la Debenhams. Jucatorul se afla deja in negocieri cu mai multi dezvoltatori de centre comerciale "capabile sa asigure un trafic constant".

"Anul acesta intentionam sa deschidem intre trei si cinci unitati, dinamica fiind mult mai mare in anii urmatori", afirma Ramona Stanciulescu, CEO-ul Rafar.

In prezent, Rafar opereaza 26 de magazine sub branduri ca Debenhams, Aldo, Olsen, Mandarina Duck, Kipling si Bijoux Terner, cu o suprafata de peste 15.000 de metri patrati. Cea mai importanta marca a companiei, Debenhams, are deja sapte magazine in Romania si Republica Moldova, cel mai nou magazin urmand sa fie deschis in centrul comercial Sun Plaza din zona Berceni din Capitala.