Cum ar putea schimba noua conducere a Bursei de la Bucuresti relatia cu Sibex

Autor: Andrei Chirileasa 22.02.2010

Noii administratori ai Bursei de la Bucuresti (BVB) controleaza 28% din actiunile Bursei din Sibiu (Sibex), iar unul dintre punctele pe care acestia l-au sustinut aproape in unanimitate in programele lor este consolidarea pietei de capital si fuziunea dintre cele doua burse.

"Prioritatile mele ca administrator al BVB sunt doua: listarea Bursei in maxim sase luni de zile si inceperea unei discutii privind o eventuala consolidare a pietei de capital. Majoritatea colegilor mei care au fost alesi in Consiliul de Administratie al Bursei gandesc ca fiind necesara fuziunea dintre BVB si Sibex, idee care s-a regasit aproape in toate programele candidatilor. Problema tine insa si de vointa actionarilor", a declarat Lucian Isac, directorul general al firmei de brokeraj Estinvest din Focsani si unul dintre noii membri din Consiliul de Administratie al BVB.

Ideea nu are sustinere deocamdata nici in conducerea Bursei din Sibiu si nici in randul actionarilor BVB care au participatii mici la Sibex, care spun ca prioritatea este listarea Bursei de la Bucuresti si nu fuziunea.

"Principala prioritate a noii conduceri este listarea, care a fost aprobata cu 92% din voturi de catre actionari. Mai intai sa se faca asta si apoi putem discuta despre fuziune", spune Adrian Manaila, actionarul majoritar al firmei de brokeraj Eldainvest din Galati, care si-a pierdut locul in conducerea BVB dupa alegerile de vineri.

Presedintele si fondatorul Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta, crede ca despre o fuziune intre BVB si Sibex s-ar putea discuta abia peste doi ani. "Deocamdata nu se pune problema unei fuziuni. Am cheltuit peste 1 mil. euro in ultimii doi ani cu piata spot si noua platforma si vrem sa vedem cum merge. Cred ca deocamdata concurenta este buna. Sa se listeze si ei si peste doi ani putem sa discutam si despre fuziune", a declarat Ancuta. El apreciaza insa ca noul Consiliu de Administratie al BVB va fi mai deschis la colaborarea cu Sibex decat vechea conducere.

In urma cu patru ani, dupa absorbtia RASDAQ de catre BVB s-a discutat si despre fuziunea BVB cu Sibex. Dupa realizarea unor rapoarte de evaluare a celor doua piete, fuziunea a cazut din cauza neintelegerilor dintre grupurile de actionari ai BVB care aveau mai multe actiuni la Sibex si cei care nu aveau actiuni la Bursa din Sibiu.

Principala problema care ar aparea in eventualitatea unei fuziuni ar fi evaluarile la care s-ar realiza tranzactia si numarul de actiuni pe care le-ar primi in noua companie actionarii BVB si cei ai Sibex. Pentru actionarii care detin participatii la Sibex mai mari decat la BVB, o evaluare mai buna a Sibex in raport cu BVB ar fi mai avantajoasa. Cei sase administratori alesi din grupul lui Daniel Tepes controleaza circa 13,4% din BVB si 28% din Sibex.

Bursa de Valori Bucuresti este evaluata in prezent la 83 mil. euro, pe baza celei mai recente oferte de cumparare de actiuni publicata pe propria pagina de internet. Firma Nova Lex Consulting SRL din Bucuresti, controlata de Nicolae Belega, a lansat o oferta de cumparare pentru 2.700 de actiuni BVB la pretul de 45 de lei/actiune, in conditiile in care ofertele de vanzare au preturi cuprinse intre 47 si 50 de lei/actiune. O evaluare cu adevarat transparenta a actiunilor BVB ar fi disponibila insa abia in momentul listarii, iar actionarii au aprobat ca listarea sa se realizeze in maximum sase luni.

De cealalta parte, Sibex, care si-a listat actiunile pe propria platforma in urma cu o luna, este evaluata la 9,3 mil. euro. La capitalizarile actuale, 1% din BVB este evaluat cat 9% din Sibex.