Veste proasta pentru RCS: Orange, Vodafone si Cosmote - aproape de a lansa internet 3G in benzile de 900 si 1800 MHz

Autor: Adrian Seceleanu 22.02.2010

Orange, Vodafone si Cosmote - cei mai mari operatori de telefonie mobila din Romania, ar putea primi marti unda verde de la autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) pentru a lansa servicii de internet 3G in benzile de 900 si 1800 MHz, decizie care ar putea influenta raportul de forte de pe piata locala de internet mobil.

Lansarea serviciilor 3G in benzile de 900 si 1800 MHz le va permite Orange, Vodafone si Cosmote sa acopere mult mai eficient si cu costuri mai mici localitatile din mediul rural, care au fost pana acum ocolite in mare parte de retelele 3G in banda de 2100 MHz ale celor trei giganti telecom.
O asemenea mutare ar putea constitui o problema pentru grupul local RCS&RDS, care nu are licenta pentru benzile in 900 si 1800 MHz, si care este astfel nevoita sa cheltuie mai mult pentru a-si construi o retea proprie in mediul rural.
Spre deosebire de compania lui Zoltan Teszari - Orange, Vodafone si Cosmote fac parte din multinationale telecom puternice, astfel ca operatorii mentionati ar putea gasi rapid banii necesari pentru a profita de oportunitatea de a-si extinde rapid serviciile de date in zone neacoperite in prezent de RCS&RDS.
Decizia de a le permite celor trei operatori sa lanseze servicii 3G in benzile de 900 si 1800 MHz are la baza o hotarare luata in acest sens de Comisia europeana. Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a convocat pentru marti, 23 februarie la ora 12.00 o conferinta de presa in care va anunta care sunt conditiile in care Orange, Vodafone si Cosmote vor putea lansa servicii 3G in benzile de 900 si 1800 MHz.

Discutii delicate in ultimele luni: un operator a cerut ca si RCS sa aiba acces la benzile din 900 si 1800 MHz

Schimbarile care ar putea aduse de aceasta decizie in raportul de forte dintre operatorii de pe piata locala telecom au constituit un subiect delicat de discutie intre arbitrul telecom si operatori, potrivit mai informatiilor obtinute de ZF de la mai multe surse de pe piata locala de comunicatii.
Potrivit documentelor de pe pagina web a ANCOM unul dintre operatorii telecom locali, cel mai probabil RCS&RDS, a ridicat problema "denaturarii concurentei" ca urmare a acstei decizii.
"Una dintre observatiile primite prezuma ca prin adoptarea acestui proiect de decizie este denaturata in mod semnificativ concurenta pe piata relevanta si autorul propune modificarea drepturilor de utilizare existente in banda de 900 MHz, astfel incat toti operatorii de comunicatii electronice mobile care furnizeaza servicii de generatia a treia sa aiba acces la acest spectru", potrivit unui document publicat de ANCOM pe pagina web.
Raspunsul ANCOM la solicitarea RCS&RDS arata insa ca arbitrul telecom nu pare a fi luat in considerare o reorganizare a modului de utilizare a spectrului care sa permita si RCS&RDS sa aiba acces la benzile de 900 si 1800 MHz. "Potrivit Directivei 2009/114/CE a Parlamentului European si a Consiliului denaturarea concurentei prin deschiderea benzii de 900 MHz pentru sistemele UMTS nu este prezumata, fiind necesara o analiza in acest sens pentru fiecare stat membru. In plus, revizuirea drepturilor de utilizare din banda de 900 MHz, ca instrument de solutionare a denaturarii concurentei, trebuie sa fie necesara, (justificata in mod obiectiv) si proportionala. Aceasta analiza este in desfasurare in cadrul ANCOM, in functie de concluziile acesteia urmand a se lua masurile necesare solutionarii unei eventuale denaturari a concurentei, propunerea facuta de respondent fiind unul dintre remediile posibile", potrivit documentului ANCOM.
Autoritatea de reglementare are programata maine dimineata o intalnire cu reprezentantii operatorilor telecom, inaintea conferintei de presa de la ora 12.00. Discutia de maine dimineata este hotaratoare pentru modalitatea prin care Orange, Vodafone si Cosmote vor primi dreptul de a lansa servicii 3G in benzile de 900 si 1800 MHz.

Ce ar putea cere RCS&RDS?

Grupul telecom RCS&RDS ar putea solicita ANCOM o reducere de taxe sau sa primeasca bani de la Orange, Vodafone si Cosmote pentru ca nu poate lansa servicii de internet 3G in benzile de 900 si 1800 MHz, potrivit datelor obtinute de ZF de pe piata locala telecom.
"Pentru ca le dai dreptul celorlalti trei operatori sa implementeze o retea in aceste benzi, cu costuri mult mai scazute decat poate sa o faca RCS&RDS, atunci operatorul care nu are aceasta posibilitate ar trebui sa primeasca remedii. Remediile ar putea fi financiare - ori o suprataxa pentru ceilalti trei operatori, ori o scadere de taxa pentru RCS&RDS", au precizat pentru ZF sursele citate. "Problema este ca niciun operator nu e dispus sa ofere niciun remediu RCS&RDS", a precizat pentru ZF o alta persoana apropiata discutiilor.
Reprezentantii RCS&RDS nu au dorit sa raspunda intrebarilor adresate de ZF pe aceasta tema.

Miza - singurul segment al pietei telecom care inca se afla pe crestere

Serviciile de internet mobil sunt singurele pentru care marii operatori de comunicatii au continuat sa inregistreze inclusiv anul trecut cresteri ale veniturilor si numarului de clienti, in ciuda recesiunii.
La jumatatea anului trecut numarul clientilor care plateau un abonament pentru acces mobil la internet (prin telefon sau un modem) ajunsese la 1,33 milioane, fata de 860.000 in decembrie 2008 sau 480.000 in decembrie 2007.
RCS&RDS, care este cel mai mare furnizor de internet prin linii fixe din Romania, cu peste un milion de clienti, a lansat in septembrie 2009 serviciile de internet mobil - o piata pe care cei mai mari jucatori sunt Orange, Vodafone si Zapp (companie achizitionata de Cosmote).