"Eu cand vreau sa fluier, fluier" a costat 900.000 de euro, dar a impuscat Ursul de argint

Ziarul Financiar 23.02.2010

Promovat pana nu demult drept "primul film regizat de un roman inclus in competitia Berlinalei in ultimii 17 ani", Eu cand vreau sa fluier, fluier a devenit sambata seara primul film regizat de un roman premiat in ultimii 25 de ani, dupa ce Patul conjugal al lui Mircea Danieliuc era inclus in competitie in 1993 si Pas in doi al lui Dan Pita castiga o mentiune onorabila in 1985.

Premiul (avand ca semn al exclamarii un trofeu Alfred Bauer, conform declaratiei lui Werner Herzog, presedintele juriului) este al doilea ca importanta in palmaresul Berlinalei, Ursul de Aur fiind castigat de productia din Turcia Bal/Honey/Miere. Dupa mai multe premii castigate recent de lungmetrajele romanesti la Cannes, iata ca si Berlinala se deschide inspre Romania, premiul castigat de Florin Serban si producatorul Strada Film fiind extrem de important pentru cinematografia noastra: Berlinala se "bate" cu Mostra venetiana pentru titlul de al doilea cel mai influent festival de film al lumii, dupa Cannes.

"Dupa patru ani petrecuti intr-un penitenciar pe malul Dunarii, Silviu (George Pistereanu) a avansat in ierarhia de dormitor, devenind Jupan. Cu doua saptamani inainte de eliberare, primeste o vizita neasteptata. El afla ca mama lui s-a intors acasa dupa mult timp din Italia si vrea sa il ia pe fratele lui mai mic acolo. Silviu are cinci zile sa gaseasca o solutie. Cele cinci zile devin o eternitate cand Silviu se indragosteste de o studenta la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venita in practica la penitenciar. Coplesit de emotii si presat de timp, Silviu inchide ochii... Libertatea, vantul, drumul, primul sarut. Din acest moment i se poate intampla orice", prezinta pe scurt subiectul sinopsisul oficial al filmului.

Bugetul lui Eu cand vreau sa fluier, fluier, a declarat pentru Ziarul Financiar producatorul Daniel Mitulescu, s-a ridicat la aproximativ 900.000 de euro, din care o treime este reprezentata de contributii in natura si servicii neplatite. Strada Film nu a platit postproductia costisitoare, de aproximativ 350.000 de euro, suportata de companii din Germania, Olanda si Suedia, prin urmare bugetul exclusiv cash s-a ridicat la 550.000 de euro. Eu cand vreau sa fluier, fluier a obtinut 250.000 de euro la sesiunea din iulie-august 2008 a concursului de scenarii organizat de Centrul national al cinematografiei, unde a participat la sectiunea debut in lungmetraj de fictiune.

Filmul este produs de Strada Film, compania de productie condusa de Catalin si Daniel Mitulescu, care mai are in palmares un Urs de Aur pentru scurtmetraj castigat in 2008 de Bogdan Mustata cu O zi buna de plaja si un Palme d'Or pentru scurtmetrajul Trafic regizat de Catalin Mitulescu. Strada Film a mai produs Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, in regia aceluiasi Catalin Mitulescu, castigator al unui premiu de interpretare (Dorotheea Petre) in sectiunea Un certain regard a festivalului de la Cannes si Ryna, regizat de Ruxandra Zenide, si el laureat al mai multor premii internationale.

Eu cand vreau sa fluier, fluier este scris de Catalin Mitulescu si Florin Serban pe baza unei piese de Andreea Valean si este reprezentat pe plan international de Celluloid Dreams, o prezenta obisnuita la cele mai mari festivaluri ale lumii. Celluloid Dreams reprezinta si Apart Together, castigatorul Ursului de Aur pentru cel mai bun scenariu.

Eu cand vreau sa fluier, fluier se va lansa pe marile ecrane din Romania pe 26 martie.