CULTURA ORASULUI/ Incalzirea globala si nesimtirea locala

Autor: Tudor Calin Zarojanu 23.02.2010
Sa recapitulam incercând sa nu ne pierdem firea: un nene indian (din India, nu piele-rosie), pe nume Syed Hasnain, cercetator, da o declaratie telefonica unui ziarist de la "New Scientist", publicatie de popularizare a stiintei, in care zice (sau nu zice) ca ar exista riscul topirii ghetarilor din Himalaya pâna in 2035. Suntem in 1999. Vreme de sase ani nimeni nu comenteaza nimic. In 2005, insa, brusc, predictia devine o problema mondiala si articolul e citat ca Biblia, fara sa faca cineva vreo verificare, de pilda sa vorbeasca din nou cu nenea Hasnain. Doi ani mai tirziu, Comisia Interguvernamentala pentru Schimbari Climatice (IPCC), inalt organism ONU, da lumii un Raport despre incalzirea globala atat de devastatator, incât primeste Premiul Nobel pentru Pace. Amenintarea din Himalaya e un element-cheie, mai ales ca viata a peste doua miliarde de oameni depinde in mod direct de apa provenita din numitii ghetari. Fata de "informatia" initiala, IPCC are si contributii numerice: termenul de 2035 are o probabilitate mai mare de 90% si este vorba despre disparitia a 400.000 de kilometri patrati de ghetari din cei 500.000 existenti! Macel!
Sigur, se stie, unii cârâie ca n-ar fi chiar asa, ca incalzirile si racirile fac parte din ciclurile naturale ale planetei, aflate in afara oricarui control uman, iar poluarea contribuie cu nesemnificativ de putin la treaba asta. In plus, ca un mic detaliu, in Himalaya sunt doar 33.000 kmp de ghetari, deci e greu sa dispara 400.000. Dar - frate! - cum sa te pui cu un inalt organism al ONU, care spune ca are in spate o mie de specialisti in climatologie!?
In ianuarie 2010 cade bomba: IPCC isi cere public scuze cu privire la predictia gresita care sustine ca este probabil ca ghetarii din Himalaya sa dispara pâna in 2035. Evaluarea a fost "slab fundamentata" si a fost cauzata de "o incalcare a standardelor" (citeste: n-a verificat nici dracu' nimic).
Incep, fireste, intrebarile si scotocirile. Se afla ca Syed Hasnain a retractat de mult afirmatia. De altfel, Fred Pearce, jurnalistul care-l sunase, astepta de la el un raport stiintific care sa fundamenteze declaratia. Când acesta a sosit, "am constatat ca nu spunea ce sustinea Hasnain ca ar spune". Ce-a facut Pearce in aceasta situatie? Nimic. Nici atunci, nici dupa ce problema devenise globala. La rândul lui, Hasnain a observat ce se intâmpla, dar n-a facut nimic pentru ca "la vremea aceea eram ocupat, având un program foarte incarcat"!! Sa mori de râs! In fine, dupa ce s-a spart (totusi) buboiul, profesorul Murari Lal, cel care a supervizat capitolul despre ghetari in raportul IPCC, a declarat cu simplitate: "Daca Hasnain sustine oficial ca nu a afirmat niciodata acest lucru sau ca este o presupunere gresita, atunci recomand ca asertiunea despre ghetarii din Himalaya sa fie scoasa din toate viitoarele referinte IPCC"! "Recomand"! "Asertiunea"! Va place, nu? De altfel, omul a precizat ca nu e specialist in ghetari si n-a calcat niciodata in Himalaya!
Un ultim mic detaliu: din 2008, Hasnain este angajat al unui institut din New Delhi, condus de Rajendra Pachauri, presedintele... IPCC. Afacerea a capatat numele "Glaciergate" si se spune ca Pachauri a strâns milioane de dolari pentru institutul lui agitând sperietoarea cu ghetarii. Rautati...
Intelegeti despre ce vorbim!? Nu vorbim despre flacara violet, luptele din PSD sau pretul unui kilometru de autostrada, vorbim despre cum se scrie istoria la nivel planetar! Un cercetator ametit, un ziarist in pana de subiecte senzationale - si de aici, adica din nimic, o alarma mondiala, cu ONU si Comisia Nobel in prim plan! Foarte tare.
Discutând cu un coleg despre afacerea asta, mi-a zis ca el e ecologist si, chiar daca in acest caz particular a fost o duma sau chiar o escrocherie, asta nu anuleaza "ceea ce e de domeniul evidentei" in privinta incalzirii globale.
I-am raspuns ca evidenta nu poate fi decât ori rezultatul experientei nemijlocite, ori o informatie dintr-o sursa aflata dincolo de orice suspiciune. In ceea ce priveste experienta nemijlocita, mi-e foarte greu sa postulez incalzirea globala când prin tara asta sunt -34 de grade. Iar IPCC si cei "o mie de climatologi" s-au scos singuri din discutie, ca si ONU - daca nu va desfiinta rusinoasa comisie, ca si Comisia Nobel, daca nu retrage premiul.
tczarojanu@yahoo.com
Tudor Calin Zarojanu (n.1956) a absolvit sectia de Informatica a Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti, cu lucrarea de licenta "O privire matematica asupra piesei «Romeo si Julieta»", publicata ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12 ani in informatica, pe toate sistemele de calcul si in toate tipurile de limbaje de programare. Din 1992 lucreaza in presa: cotidian, saptamanal, lunar, agentie de stiri, radio, TV. A debutat editorial cu volmul de proza scurta "Viata ca troleibuz" (1992, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia "Viata lui Corneliu Coposu" (1996, editia a doua 2005), romanele "Reluare cu incetinitorul" (1997) si "Sfarsitul lumii" (2005), culegerea de proza scurta "Copiii asfaltului" (2007). In prezent lucreaza in TVR, fiind realizatorul talkshow-ului "In spatele usilor deschise", si este colaborator permanent al Ziarului de Duminica, al revistei Flacara si al Radio Romania Cultural.